Теми статей
Обрати теми

Добові менше 300 грн: порушення?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
На підприємстві на 2022 рік установлено добові по Україні в розмірі 200 грн. Чи є це порушенням? Чи, може, усі роботодавці повинні використовувати розмір добових, установлений для бюджетників, як мінімальну межу? Останнім часом такі запитання на нашій гарячій лінії непоодинокі. Тож ми вирішили відповісти на них широкому загалу.

Пояснимо, чому виникли такі запитання в наших читачів.

Добові витрати — це витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи, понесені у зв’язку з таким відрядженням (див. п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ).

Чинне законодавство не встановлює ані мінімальний, ані максимальний розмір добових для працівників підприємств, що НЕ фінансуються за рахунок бюджетних коштів

Але це зовсім не означає, що звичайні роботодавці можуть не виплачувати добові взагалі. Добові витрати є обов’язковою гарантією в разі направлення працівника у відрядження (див. ст. 121 КЗпП).

Затвердити розмір добових витрат на відповідний рік чи інший період звичайні небюджетні роботодавці можуть, наприклад, у Положенні про відрядження.

Причому свого часу Мінсоцполітики в листі від 21.12.2016 № 1732/0/101-16/28 дійшло висновку, що розмір добових не може бути нижчим, ніж установлено постановою КМУ від 02.02.2011 № 98. Навіть незважаючи на те, що зазначена постанова не розповсюджується на звичайних небюджетних роботодавців.

І коли добові по Україні для бюджетників були на рівні 60 грн, то й особливих питань у госпрозрахункових роботодавців не виникало. Проте збільшення з 01.01.2022 суми до 300 грн на добу змусило нервувати тих із них, у кого добові витрати встановлені в меншій сумі.

Відповідь на запитання читачів щодо мінімальної межі для госпрозрахункових підприємств однозначна — її немає.

Рівнятися на суму добових, установлену для бюджетників, можна, але це не обов’язково. Усе у ваших руках: що затвердили — те й отримаєте.

Радує, що з таким висновком погоджується й Мінекономіки. У листі від 27.01.2022 № 4711-06/4121-01 відомство зазначає, що умови встановлення і розміри компенсаційних виплат, у тому числі й за період відрядження, підприємства, що не фінансуються за рахунок бюджетних коштів, визначають самостійно в колективному договорі або іншому локальному акті підприємства.

А як же тоді лист Мінсоцполітики з мінімальною межею, про який ми говорили вище?

Про нього Мінекономіки також згадує та зазначає, що це була просто відповідь на конкретну ситуацію, описану в конкретному зверненні. Простіше кажучи — забудьте й живіть далі ☺.

Ну й на завершення хочемо відповісти на ще одне запитання, яке, певні, виникло у багатьох, хто читає цю статтю: якщо мінімальної межі немає, то, виходить, можна встановити добові в розмірі 1 грн?

На нашу думку, ні. Адже в такому випадку ця виплата перестане відповідати визначенню добових: їх виплата покликана компенсувати працівнику ті витрати, які він несе у зв’язку з перебуванням поза місцем свого проживання, насамперед витрати на харчування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі