Теми статей
Обрати теми

Птахівнича пільга з податку на прибуток

Децюра Сергій, податковий експерт

Висновок документа

Визначено правила застосування птахівничої пільги з податку на прибуток

Що затвердили? Птахівничі підприємства, які є платниками податку на прибуток, законодавці тимчасово, до 1 січня 2027 року, звільнили від сплати податку на прибуток.

Перелік видів птахівничої діяльності, прибуток від здійснення яких звільнено від оподаткування, шукайте у п. 57 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

При цьому не сплачений до бюджету через це звільнення податок птахівники мають визнавати цільовим фінансуванням у момент нарахування (Дт 98 — Кт 481) і використовувати на визначені цілі. Дохід від такого цільового фінансування (Дт 481 — Кт 718, 745, 69) визнається в ті періоди, коли будуть використані цільові кошти, тобто понесені витрати (пп. 17, 18 НП(С)БО 15).

Щоб було зрозуміліше, куди можна витрачати зекономлені кошти, Кабмін постановою, що коментується, затвердив Порядок контролю за використанням вивільнених коштів сільськогосподарських товаровиробників.

Пільга всім птахівникам. Коли вперше знайомишся з п. 57 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, то відзначаєш для себе: звільнення від сплати податку на прибуток отримують не всі підприємства, які займаються птахівництвом, а лише ті, які займаються «виключно» видами діяльності, переліченими у п. 57 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Тому спочатку здається, що коли аграрій займається поряд із звільненим птахівництвом ще й іншими видами діяльності, то птахівничої пільги він не отримує.

Але якщо читати затверджений Порядок, то все не так погано. У п. 5 Порядку чітко вказано, що аграрій, який займається птахівництвом, має:

1) вести окремий облік та визначати окремо прибуток, отриманий від звільненої діяльності;

2) прибуток від провадження інших видів діяльності за межами зазначеного окремого обліку визначати без застосування пільги.

Отже, Кабмін не проти, щоб птахівничу пільгу з податку на прибуток отримували не тільки птахівники, які займаються виключно звільненими видами діяльності, а й ті, у кого птахівництво є лише одним із видів сільгоспдіяльності.

По суті, справедливе рішення. Головне, щоб податківці не почали з формальних підстав відмовляти в застосуванні птахівничої пільги.

Цільове використання. У п. 7 Порядку Кабмін чітко прописав, як податківці будуть перевіряти цільове використання вивільнених сум.

Наприклад, якщо кошти спрямовано на збільшення обсягу виробництва, то таке збільшення має бути фактичним. Так, показник збільшення обсягу виробництва розраховується шляхом порівняння показників собівартості реалізованої продукції за базовий період, що передував періоду виникнення пільги, та поточного періоду в цінах базового періоду.

Отже, просто сказати, що вивільнені кошти пішли на покращення виробництва, не вдасться — потрібно це довести.

До відома! Вивільнені кошти слід використати (хоча б сплатити постачальнику за ОЗ) протягом дії пільги (до 01.01.2027). Якщо не встигли їх витратити в цей строк, то на невикористану суму доведеться збільшити податкове зобов’язання з податку на прибуток звітного періоду, що настає за звітним (податковим) періодом закінчення дії пільги (пп. 7 та 8 Порядку). Тобто птахівники, які звітують раз на рік, на невикористану суму мають збільшити податкове зобов’язання з податку на прибуток за 2027 рік. Якщо ж вони звітують у квартальні строки — за І квартал 2027 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі