Теми статей
Обрати теми

Яка потрібна ліцензія на зберігання пального?

Павленко Олексій, податковий експерт
Ми зареєстровані платником акцизу з реалізації пального. Маємо ємності, які використовуємо виключно для зберігання пального для власних господарчих потреб. Відповідно й ліцензію на зберігання отримували спрощену — для використання пального виключно на власні потреби. Але зараз плануємо розширювати діяльність і отримуємо ліцензію на оптову торгівлю пальним без місця торгівлі. Чи необхідно нам буде отримувати ще й «повноцінну» ліцензію на зберігання, яка потребує подання пакету додаткових документів?

Розуміємо ваше занепокоєння, адже за порушення ліцензійних правил, встановлених щодо операцій з пальним, «профільний» Закон № 481 передбачає чималі штрафи.

Але щоб відповісти, чи у викладеній в запитанні ситуації безпечно буде здійснювати оптову торгівлю пальним без отримання «повноцінної» ліцензії та/або заміни на неї спрощеної ліцензії на зберігання пального, давайте студіювати матчастину.

Терміни. Почнемо з відповідних термінів (ст. 1 Закону № 481):

«місце зберігання пального» — це місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування;

«місце оптової торгівлі пальним» — це місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для здійснення оптової торгівлі та/або зберігання пального на праві власності або користування.

А тепер проаналізуємо відповідні пально-ліцензійні норми зі ст. 15 Закону № 481.

«Серйозні» документи. Ліцензії на право зберігання пального видаються ДПС відповідних областей та м. Києва за місцем розташування місць зберігання пального (терміном на п’ять років).

Як ви зазначили, для отримання «повноцінної» ліцензії на право зберігання пального разом із заявою додатково необхідно подати такий пакет завірених заявником копій доволі «серйозних» документів, як то:

— документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою на якій розташований об’єкт зберігання пального;

акт вводу в експлуатацію об’єкта або акт готовності об’єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інші документи, щодо всіх об’єктів у місці зберігання пального, необхідних для його зберігання;

дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Такі ж документи мають подаватися і для отримання ліцензій на оптову торгівлю пальним з місцем (місцями) торгівлі (!), чи на роздрібну торгівлю пальним. Але за наявності таких ліцензій в місцях оптової (чи роздрібної) торгівлі пальним дозволено зберігати пальне без отримання окремих ліцензій на його зберігання.

Тепер розглянемо ситуацію з таких двох сторін.

Опт без місця та «повноцінна» ліцензія. Для здійснення оптової торгівлі пальним за відсутності місць згаданими органами ДПС видається одна ліцензія на право оптової торгівлі пальним — за місцезнаходженням госпсуб’єкта. Але у такому випадку,

оскільки місця (місць) оптової торгівлі пальним немає, то не потрібна й окрема «повноцінна» ліцензія на зберігання того пального, яким ви збираєтеся торгувати оптом

Адже: «немає місць торгівлі = немає місць зберігання». Звісно, ця «формула» — саме про конкретного «оптового» торговця і — саме про те пальне, яке ним перепродається оптом. Це непрямо підтверджує і норма зі ст. 15 Закона № 481, якою передбачено, що госпсуб’єкти, які здійснюють оптову торгівлю пальним, за відсутності місць такої торгівлі копії згаданих вище «серйозних» документів не подають!

Чи треба міняти спрощену ліцензію на «повноцінну»? А от чи не порушить умови користування спрощеною ліцензією на зберігання той факт, що окрім витрачання пального на власні потреби вами паралельно буде здійснюватися ще й оптова торгівля пальним? Якщо порушить, то з-за цього у вашому випадку виникне необхідність замінювати спрощену ліцензію на зберігання на «повноцінну».

Відповідь шукаємо у нормі ст. 15 Закону № 481, що присвячена умовам отримання (і використання) спрощеної ліцензії на зберігання пального.

Отже там зазначено: госпсуб’єкти, що здійснюють зберігання пального, яке не реалізовується іншим особам і використовується виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, копії зазначених («серйозних») документів не подають! Такі госпсуб’єкти подають лише заяву, у якій зазначають про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів та ємностей, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження. Вимагати представлення інших документів, крім зазначених у цьому Законі, забороняється.

Ми вважаємо (і це випливає з буквального прочитання), що

у цій нормі ст. 15 мова йде про недопустимість реалізації іншим особам не будь-якого пального, а саме того пального, яке призначене для власного споживання та зберігається у ємностях/резервуарах, що були зазначені в заяві на отримання спрощеної ліцензії

Тож ця норма підтверджує, що у вашому випадку мають бути — «мухи окремо, котлети окремо».

Тобто — для оптової торгівлі пальним без місця отримувати «повноцінну» ліцензію не потрібно, бо немає місць торгівлі та зберігання такого пального (яке перепродається).

А замість спрощеної ліцензії на зберігання пального отримувати «повноцінну» теж не потрібно. Адже у тих місцях/ємностях, на які видана спрощена ліцензія, вами зберігається лише те пальне, що використовуються виключно для власних потреб. І це пальне іншим особам не реалізується. От якщо хоча б грам з такого пального буде реалізовано іншим особам, то діло точно буде — «труба»!

Нагадаємо, що у ст. 17 Закону № 481 передбачено штраф у розмірі півмільйона (!) гривень, за реалізацію пального іншим особам на підставі ліцензії на право зберігання пального, отриманої на підставі заяви виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки відповідно до ст. 15 цього Закону!

Однак вважаємо, що навіть формально цей штраф податківці не мають права до вас застосувати, якщо вами не буде реалізовуватись іншим особам пальне, що знаходиться у згаданих ємностях. А цього, як ми розуміємо, не буде, оскільки, судячи з вашого запитання, пальне у цих ємностях використовується тільки для ваших власних господарчих потреб, що виключає його реалізацію іншим особам. Інше ж пальне буде оптом реалізовуватись вами саме на підставі оптової ліцензії, а не спрощеної ліцензії на зберігання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі