Теми статей
Обрати теми

Перехід на спец-ЄП — мінливий вибір

Нестеренко Максим, податковий експерт
Приводом для цієї статті стала така ситуація. Платник податку на прибуток обрав спец-ЄП, потім добровільно відмовився від цієї системи оподаткування, а потім знову захотів її обрати в тому ж 2022 році. Чи можливі такі кульбіти? Про це поговоримо прямо зараз у нашій статті!

ЄП: звичайний і спеціальний

Особливості роботи на спец-ЄП прописані у п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. У зазначеному пункті прямо сказано, що це спец-ЄП — це особливий різновид спрощеної системи оподаткування. Тобто якщо п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ не визначено особливі правила, платник спец-ЄП повинен керуватися загальними правилами, що встановлені для усіх єдиноподатників розд. XIV ПКУ. Інакше кажучи, за відсутності спеціальних правил, загальні єдиноподаткові правила актуальні для платників спец-ЄП тією ж мірою, що і для «звичайних» платників ЄП.

Це стосується будь-яких нюансів, пов’язаних із застосуванням спец-ЄП. Наразі нас цікавлять правила переходу на спец-ЄП. Особливі правила переходу на цей різновид єдиного податку встановлені п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Таких спецправил можна назвати три:

1) Стартова дата. Стати платником спец-ЄП можна не раніше, ніж 01.04.2022;

2) Строки подання Заяви. на спец-ЄП можна переходити починаючи з будь-якого робочого дня, а не лише з початку кварталу;

3) Додаток до Заяви. До Заяви про перехід на спец-ЄП не додається розрахунок доходу. В ньому немає сенсу, адже платникам спец-ЄП на дохід не встановлюється жодних обмежень (п.п. 9.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Ну і, звичайно ж, при переході на спец-ЄП можна обирати ті види діяльності, які заборонені на «звичайному» ЄП, але дозволені на спеціальному ЄП (див. п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Також у Заяві про перехід на спец-ЄП зазначається особлива ставка — 2 відсотки (п.п. 9.4 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

В усьому іншому при переході на спец-ЄП слід керуватися загальними правилами переходу, що їх встановлює п. 298.1 ПКУ. Це, зокрема, стосується правил переходу із загальної системи на спрощену (п.п. 298.1.4 ПКУ). На практиці це почас призводить до неоднозначних ситуацій.

Скільки переходів на рік?

Згідно з п.п. 298.1.4 ПКУ загальносистемник може перейти на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. Чи застосовується це правило до платників спец-ЄП? Чи може загальносистемник спочатку обрати спец-ЄП, потім відмовитися від неї, а потім обрати спец-ЄП знову в тому ж календарному році?

Однозначної відповіді у п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ — немає. Так, правило одного переходу на рік у цьому пункті не зазначено. Але що це означає? Що багатократний перехід із загальної системи на спец-ЄП дозволено? Однак це у спецпункті теж прямо не зазначено. Можливо, це навпаки означає — для переходу на спец-ЄП в цьому питанні жодних особливостей немає. Тому один перехід на рік — і все. А, може, законодавець просто забув прописати кількість переходів?

Аргументи є на користь обох версій. Головний аргумент проти повторного переходу на спец-ЄП протягом календарного року — відсутність особливих правил, які би перекривали правило одноразового переходу, прописане у п.п. 298.1.4 ПКУ (ср. ). Якщо кандидат у спец-ЄП — платник звичайного ЄП, тоді проблем немає. В такому разі перехід на спец-ЄП — це просто зміна ставки. Загальні правила зміни ставки ЄП прописані у п.п. 298.1.5 ПКУ і там немає жодних обмежень на кількість таких змін протягом року.

А от якщо ідеться про перехід на спец-ЄП із загальної системи — тут ситуація трохи інша. Адже спец-ЄП — це хоча й спеціальна, але частина спрощеної системи. Тож, в принципі, за відсутності особливих приписів у п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ правила переходу на спец-ЄП мають підпорядковуватися загальним вимогам п. 298.1 ПКУ. А одна із цих вимог — переходити із загальної системи на ЄП дозволено один раз протягом календарного року.

Але є і аргументи на користь зворотнього підходу. І, як це не дивно, ці аргументи нам надають самі податківці. В деяких роз’ясненнях ДПСУ можна вбачити натяк, що фіскали дозволяють при переході на спец-ЄП те, що навряд чи потерпіли би при переході на звичайний ЄП.

Наприклад, у запитанні 48 роз’яснення від 07.04.2022 фахівці ДПСУ дозволяють перейти на спец-ЄП суб’єкту господарювання, який перебував на загальній системі тому, що його ЄП-реєстрацію було анульовано самим же податковим органом (див. п. 299.11 ПКУ).

При цьому податківці не конкретизують причин, з яких відбулося таке ЄП-анулювання. Таким чином вони як би дають зрозуміти: якщо в минулому платник порушив правила роботи на звичайному ЄП і був за це скинутий на загальну систему (п.п. 3 п. 299.10 ПКУ), він усе одно може переходити на спец-ЄП. Хай навіть він порушив ті правила роботи на ЄП, які актуальні для спец-ЄП. Нагадаємо: звичайні платники ЄП після ЄП-анулювання за рішенням податкової можуть повернутися на ЄП лише в наступному році після рішення про анулювання і коли з дати такого рішення пройде чотири послідовних квартали (БЗ 107.01.01).

Інший приклад. Податківці дозволяють перейти на спец-ЄП суб’єкту господарювання, який у поточному році перебував на звичайному ЄП, потім пройшов процедуру припинення ФОП, а потім знову зареєструвався як ФОП (БЗ 107.01.05). Для порівняння: якщо колишній єдиноподатник (припинений і повторно зареєстрований у поточному році ФОП) хоче в тому ж році перейти на звичайний ЄП — податківці йому в цьому відмовляють (БЗ 107.05).

Більше того, податківці прямо говорять, що підставами для відмови у реєстрації платником спец-ЄП є тільки здійснення заборонених для спец-ЄП видів діяльності (див., наприклад, БЗ 107.01.08 чи роз’яснення ГУ ДПС у Вінницькій обл. від 31.05.2022, ГУ ДПС у Черкаській обл. від 12.04.2022).

Тож є підстави сподіватися, що податківці дозволять колишньому платнику спец-ЄП повторний перехід у поточному році. І якщо вам вдасться такий перехід — не заплутайтеся, де у вас загальносистемний дохід, а де — спецЄПшний. Адже спецЄПшні доходи у загальносистемних деклараціях не враховуються (див. п.п. 9.12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі