Теми статей
Обрати теми

Чи застосовується під час воєнного стану «карантинне» звільнення від штрафів: позиція ДПСУ

Сумцова Ольга, податковий експерт
За матеріалами категорії 132.01 Бази знань

Висновок документа

«Карантинне» штрафне звільнення / мораторій (норми п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ) не застосовується з 27.05.2022 на період дії воєнного стану.

Нещодавно ми з вами обговорювали питання, чи можна далі розраховувати на «карантинне» звільнення від штрафів (п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Чи з цим звільненням вже «все погано» (стаття «Чи діють під час воєнного стану «карантинні» звільнення від податкових штрафів?» // «Податки&бухоблік», 2022, № 49). Тепер маємо і роз’яснення податківців з цього приводу.

Висновки в принципі очікувані. Фактично вони кажуть, що з 27.05.2022 вже не варто розраховувати на «карантинне» звільнення від штрафів. Бо пріоритет у питанні застосування штрафів має п. 69 підрозд. 10 розділу ХХ ПКУ. Втім звернемо увагу на декілька моментів.

1. Податківці говорять, що норма про «карантинне» штрафне звільнення (п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ) не застосовується з 27.05.2022 на період дії воєнного стану. В деяких випадках це дійсно так і буде працювати. Але, зазначимо, що так узагальнювати не правильно.

Бо насправді дію п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ з «карантинним» звільненням від штрафів ніхто на час воєнного стану не відміняв і не призупиняв. Мова про інше. Що у нас є спеціальне правило на час воєнного стану (в п.п. 69.2 п. 69 підрозд. 10 розділу ХХ ПКУ), що блокує «карантинне» штрафне звільнення (!) по тих порушеннях, які податківці виявляють в ході дозволених під час воєнного стану перевірок.

При цьому з 27.05.2022 законодавець «створив умови» для поширення цього спеціального правила на більш широкий спектр порушень, оскільки:

— відновив перебіг строків подання звітності, сплати податків, зборів, реєстрації ПН/РК (оновлений п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ);

— дозволив проведення, зокрема, всіх без винятку камеральних перевірок (оновлений п. 69.2 підрозд. 10 розд. XX ПКУ);

— принцип, за яким «карантинне» штрафне звільнення не застосовується якщо податківці виявляють порушення законодавства за наслідком перевірки, поширив на всі дозволені під час воєнного стану перевірки, у тому числі камеральні (оновлений п. 69.2 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Тоді як до цього він стосувався лише фактичних.

2. А на чому ж базується логіка податківців? Податківці вважають, що п. 69 підрозд. 10 розділу ХХ ПКУ «привалює» (має пріоритет) над п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Вони дивляться на всю цю історію глобально. Мовляв з 27.05.2022 законодавець відповідальність прив’язав до таких категорій як: «відсутня можливість своєчасно виконувати свій податковий обов’язок»; «наявна/відновилась можливість своєчасно виконувати свій податковий обов’язок». І звільнення від відповідальності прописав саме для першого випадку. А «карантинному» звільненню від відповідальності тут вже начебто немає місця як такому.

Ми із таким баченням не згодні. Навіщо видумувати все це «превалювання». Коли в нас є спеціальне правило на час воєнного стану (в п.п. 69.2 п. 69 підрозд. 10 розділу ХХ ПКУ), яке говорить в яких випадках не застосовується «карантинне» штрафне звільнення — по тих порушеннях, які податківці виявляють в ході дозволених під час воєнного стану перевірок.

3. Хтось скаже, що це вже звичайний формалізм. Бо

за порушення, вчиненні з 27.05.2022, під час воєнного стану податківці дійсно мають можливість застосовувати штрафи «по повній програмі», якщо виявлять їх під час перевірки.

Але ось вам досить показовий приклад — «самоштраф» при самостійному виправленні помилок в декларації.

Податківці натякають (дивіться, зокрема інформаційний лист 3/2022), що «самоштрафу» не буде тільки якщо виправлення вписується в рамки «спеціального» п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. Тобто виправляються помилки воєнних періодів і таке виправлення здійснене до 25.07.2022.

А от всі інші самовиправлення:

(1) довоєнних періодів;

(2) виправлення воєнних періодів, здійснені після 25.07.2022,

судячи з підходу податківців мають відбуватися з нарахуванням «самоштрафу».

І це власне яскрава ілюстрація підходу, що «карантинне» штрафне звільнення (п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ) не застосовується з 27.05.2022 на період дії воєнного стану.

Але чи дійсно ми маємо зараз платити «самоштраф» за виправлення помилок довоєнних періодів. У чому тут глибокий сенс?

Ми б, знову таки, тут не узагальнювали. А вважали би, що абзац п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ щодо «самовиправлень» має обмежене коло дії. Воно поширюється лише на виправлення помилок воєнних періодів, здійснене до 25.07.2022.

Якщо ж виправлення помилок не вписується в цю норму (виправляються помилки довоєнних періодів, або помилки воєнного періоду, але вже після 25.07.2022), то до такого «самовиправлення» мають застосовуватися загальні норми (у тому числі «карантинне» звільнення від штрафів), а не норма п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Але, у податківців зовсім інше — фіскальне бачення цього питання. Що «карантинне» штрафне звільнення з 27.05.2022 на період дії воєнного стану не застосовується.

Отже, як бачимо,

податківців прийняли «найфіскальнішу» позицію щодо застосування штрафів починаючи з 27.05.2022.

Тепер чекаємо, що скажуть суди з цього приводу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі