Теми статей
Обрати теми

Чи можна повернутися із спецЄП на іншу систему оподаткування

Децюра Сергій, податковий експерт
ФОП до травня 2022 року був на загальній системі оподаткування із сплатою ПДВ. З середини травня 2022 він перейшов на спецЄП. Тепер є бажає відмовити від спецЄП. Але хоче після відмови від спецЄП відразу перейти на звичайний ЄП, а не на загальну систему оподаткування, на якій він був до переходу на спецЄП. Чи можна так чинити?

Здається перепон немає. На перший погляд здається що перешкод для такої трансформації немає (звичайно, якщо ФОП вписується у вимоги встановлені для перебування на ЄП групи 3).

Хоча, дехто може відразу сказати, що чинити так забороняє абз. першого п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. В ньому сказано, що після припинення або скасування ВС суб’єкти які були платниками спецЄП на день припинення або скасування ВС, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування ВС, автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій вони перебували до обрання спецЄП.

Водночас якщо уважно читати вимоги цього пункту, то він самостійної відмови від спецЄП не стосується. Адже в ньому прямо говориться, що автоматичний перехід на стару систему оподаткування стосується саме випадку коли платник був на дату скасування ВС платником спецЄП. От тоді такий платник автоматом з початку наступного місяця повертається на доспецЄПшну систему оподаткування.

А от у випадку коли платник забажає відмовитися від спецЄП до скасування ВС (наприклад, у липні 2022), то таке автоматичне повернення на стару систему оподаткування діяти не повинно.

Хоча, на наш погляд. саме такий варіант відмови від спецЄП був би найбільш оптимальним.

Чи будуть фіскали дозволяти таку зміну, сказати складно.

Ясно тільки те що прямо вони це не забороняють. Так наприклад, фіскали точно дозволяють змінити ставку ЄП з 2 % на 3 чи 5 % (див. пит. 54. роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). Вони стверджують, що платники спецЄП не обмежені у праві змінити ставку ЄП третьої групи на 3 або 5 %. При цьому вони не уточняють, що робити таку зміну можна тільки в минулому (до переходу на спецЄП) платнику ЄП. Тому здається що і ФОП-загальносистемник мають повне право перейти із спецЄП на звичайний ЄП, тобто змінити систему оподаткування після закінчення вояжу на спецЄП.

Щоб, наприклад, змінити ставку ЄП з 2 % на 3 чи 5 % фіскали радять чинити як у випадку змінити ставки платником ЄП. Тобто потрібно просто подати заяву про обрання іншої ставки спецЄП в середині групи 3. Подавати таку заяву слід у загальні строки визначені ПКУ,

Нагадаємо, що якщо змінювати ставки ЄП в середині 3 групи Заяву про зміни слід подати не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, з якого планується перехід на нову групу (п. 293.8 ПКУ).

Тобто якщо у липні 2022 ФОП вирішив працювати не на спецЄП а на ЄП групі 3 тільки із ставкою 3 чи 5 %, то для цього він має не пізніше 15 вересня 2022 подати заяву на зміну ставки ЄП. І тоді з 01.10.2022 він зможе працювати на ЄП група 3, але із звичайною ставкою.

Не все так гладко. Водночас, на наш погляд, трансформація платника спецЄП не на свою систему оподаткування, яка була до переходу на спецЄП, може негативно відобразитися на ФОП.

По-перше, коли суб’єкт, який в минулому був загальносистемником, а потім перейшов на спецЄП згодом вирішить змінить ставку ЄП (з 2 % на 5%), то виникає запитання:

як визначити строк для подання звітності, сплати податків та реєстрації ПН/РК, якщо він не встиг подати звітність / сплатити податки / зареєструвати ПН/РК до переходу на спецЄП?

Річ у тому, що згідно із п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ виконати вище озвучені обов’язки слід протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій він перебував до обрання спецЄП. Отже, якщо він після відмови від спецЄП не опиниться на загальній системі, а буде і далі працювати на ЄП, то виходить відлік цих пільгових 60 днів ніколи не розпочнеться.

По-друге, не зрозуміло, що буде з ПДВ-обліком у випадку коли платник спецЄП який до переходу на спецЄП був платником ПДВ, а після відмовився від спецЄП переходить на звичайний ЄП у безПДВшну ставку ПДВ. Такий платник після переходу на звичайний ЄП не в змозі буде зареєструвати ПН/РК що були складені ним у доспецЄПшний період. І як мінімум позбавить своїх контрагентів права на податковий кредит з ПДВ.

Отже, як бачите якщо хтось вирішить змінити спецЄП не на ту систему оподаткування на якій вони були до переходу на спецЄП, то у них виникне ціла купа неприємностей.

Щоб їх уникнути радимо не випробовувати долю і переходити із спецЄП на свою стару систему оподаткування. А вже після цього перебиратися на тут систему оподаткування яка вам буде до душі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі