№54

Податки & бухоблік, липень, 2022/№ 54 Інші номери журналу ›
  • ПДВ у війну: актуальний стан речей На жаль, війна продовжується. Відтак, чимало правил оподаткування, введених у зв’язку із воєнним станом, вже встигли змінитися. У цьому дайджесті пропонуємо вам нинішній стан ПДВ-правил, уведених у зв’язку із воєнним станом (далі — ВС).
  • Війна: що зі строками? Сфера строків піддалася численним змінам (так само, як і норми щодо перевірок*). Спочатку карантин, потім війна. У цій ситуації легко загубитися. Якісь строки призупинили, але якісь з них продовжили спливати. Тож поговоримо про те, як на сьогодні треба усе це «щастя» рахувати.
  • Cтроки подання декларацій у період воєнного стану У п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ визначено спеціальні строки подання податкових декларацій. Якими вони є? А що буде після цих спливу термінів? Які строки подання звітності за наступні періоди? Про це розповімо у цій статті-дайджесті!
  • Робота на спец-ЄП: основні правила За час дії воєнного стану спец-ЄП став дуже популярною системою оподаткування. При цьому правила роботи на спец-ЄП багато разів змінювалися, доповнювалися і уточнювалися. Якими є ці правила наразі? У цій статті-довіднику ми зібрали для вас стислий виклад зазначених правил!
  • Перехідні операції платника спец-ЄП: шпаргалка на всі випадки Спец-ЄП працює вже достатньо довго. Серед найбільш розповсюджених звернень на нашу «гарячу лінію» були звернення щодо різноманітних варіантів перехідних операцій, пов’язаних зі спец-ЄП. У цій статті ми створили для вас своєрідну «шпаргалку», в які зібрані усі можливі ситуації.
  • Чи можна повернутися із спецЄП на іншу систему оподаткування ФОП до травня 2022 року був на загальній системі оподаткування із сплатою ПДВ. З середини травня 2022 він перейшов на спецЄП. Тепер є бажає відмовити від спецЄП. Але хоче після відмови від спецЄП відразу перейти на звичайний ЄП, а не на загальну систему оподаткування, на якій він був до переходу на спецЄП. Чи можна так чинити?
  • Плата за землю і податок на нерухомість у воєнний час Багато запитань за час дії воєнного стану стосується сплати податку на майно в частині плати за землю та податку на нерухомість. Тому давайте далі поговоримо про те, як саме в військовий час слід звітувати і сплачувати ці види майнових податків.
  • Уточнення зобов’язань у воєнний час Під час дії ВС платники податку не тільки намагаються подати воєнні декларації, а і виправити нараховані раніше податкові зобов’язання. Про те на що слід звернути увагу подаючи уточнюючі декларації під час дії ВС поговоримо далі.
  • Перевірки та штрафи під час війни: збираємо пазл Під час воєнного стану, як і карантину, норми щодо заборони на перевірки та звільнення від штрафів активно перекроювалися. Це й не дивно: ситуація змінюється зараз, можна сказати, щохвилини. Тож у цьому матеріалі ми зібрали до купи усі особливості перевірок та штрафування. Також не забули й про те, як стикуються «воєнні» та карантинні норми.
  • РРО/ПРРО: перевірки та відповідальність Ця стаття — не посібник на тему, як ухилитися від порушень РРОшного законодавства. І не довідник фінсанкцій, які можуть загрожувати за такі порушення. Вона — про чинні на сьогодні законодавчі новели воєнного часу щодо проведення перевірок у сфері здійснення розрахункових операцій. А ще про штрафи, які дозволено/заборонено накладати в результаті цих перевірок. Прочитайте її уважно і зробіть правильний висновок.
  • ФОП і воєнний стан: звітуємо, сплачуємо, працюємо На час дії ВС пільги були надані не тільки юрособам, а і ФОП. Зокрема їх звільнено за певні періоди від сплати ЄП і ЄСВ за себе, а крім того в деяких випадках вони можуть не сплачувати ЄСВ і за своїх працівників. Про ці та інші особливості роботи ФОП у ВС поговоримо далі.
  • Трудовий договір: воєнні особливості Ми неодноразово писали про особливості трудових відносин, що встановлені Законом № 2136 на час воєнного стану. Але депутати продовжують удосконалювати ухвалені раніше нормативно-правові акти. Так, з 19 липня 2022 року до Закону № 2136 та КЗпП було внесено чергові зміни. Тому знову повертаємося до теми укладання, призупинення та припинення трудових договорів у воєнний період. Також згадаємо про переведення на іншу роботу та зміну істотних умов праці.
  • Робота та відпочинок у воєнний час Під час війни вся економіка країни має працювати на перемогу України. Тому не дивно, що законодавець на період дії воєнного стану дозволяє роботодавцям збільшувати норми праці, скорочувати час відпустки та обмежувати деякі інші права працівників порівняно з визначеними у КЗпП. Давайте поговоримо про особливості роботи та відпочинку у воєнний період.
  • Середній заробіток для захисників України На підприємстві є працівники — добровольці тероборони та мобілізовані. Чи повинен роботодавець виплачувати їм середню заробітну плату?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі