25.07.2022

Плата за землю і податок на нерухомість у воєнний час

Багато запитань за час дії воєнного стану стосується сплати податку на майно в частині плати за землю та податку на нерухомість. Тому давайте далі поговоримо про те, як саме в військовий час слід звітувати і сплачувати ці види майнових податків.

Звільнення від сплати

Основи. Розпочнемо з приємного. Як тільки був введений ВС законотворці відразу звільнили від багатьох суб’єктів господарювання від сплати певної частини податку на майно, а саме від сплати:

— плати за землю, як в частині земподатку, так і в частині орендної плати;

— податку на нерухомість.

Давайте далі детально подивимося хто отримав право на звільнення.

Плата за землю. На період з 01.03.2022 по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано ВС, не нараховується та не сплачується плата за землю (як в частині земельного податку, так і в частині орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) (п.п. 69.14 підролзд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Водночас стосується це звільнення не всіх земель, а тільки земельних ділянок (земельних часток (паїв)), які

— розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях. При цьому перелік таких звільнених територій має визначити Кабмін. До сьогодні такого переліку не визначено.

— визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Щоб зрозуміти чи віднесено ваші землі до земель, які звільнені від плати за землю з цих підстав слід отримати довідку обласних військових адміністрацій з інформацію про засмічення чи про наявність фортифікаційних споруд.

Із вище описано зрозуміло, що

якщо ваші землі потрапляють під звільнення, то ви точне не зобов’язані платити плату за землю з березня по грудень 2022 і весь 2023 рік

Щоб не платити плату за землю у 2022 році суб’єкт господарювання, який:

— подав декларацію з плати за землю на рік в перед має провести уточнення. Як це зробити читайте у «Податки & бухоблік» 2022/№ 23;

— подаєте декларацію щомісяця, то вам слід припинити нараховувати податок з періоду з якого ви вирішили що ваші землі потрапляють під звільнення. А якщо ви випадково подали місячну звітність за звільнені періоди, то вам слід також провести її уточнення.

Звичайно краще чекати затвердження такого переліку і тільки після цього робити уточнення. Тоді питання у фіскалів з приводу правомірності застосування звільнення не виникатимуть. Оскільки фіскали вважають, що коригувати податкові зобов’язання з плати за землю слід після офіційного оприлюднення переліку територій, які звільнені від плати за землю (БЗ 111.05).

Водночас у кого немає коштів на сплату плати за землю і він не бажає, щоб за ним рахувався борг з плати за землю за землі, які він вважає звільнені від плати за землю, то можна провести уточнення уже зараз.

Податок на нерухомість. Через вторгнення рашистів власники нерухомості мають право також отримати звільнення від нарахування і сплати податку на нерухомість (п.п. 69.22 підролзд. 10 розд. ХХ ПКУ). А саме вони мають право на звільнення від сплати податку на нерухомість за

1) житлову нерухомість за період з 1 березня 2022 по 31 грудня 2022.

При цьому під звільнення потрапляє об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, які:

— розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих на територіях.

— стали непридатними для проживання у зв’язку з військовою агресією рф.

До відома! Звільнення від сплатити податку на нерухомість що надане для об’єктів що стали не придатними для проживання не обмежене тільки 31.12.2022. Річ у тому, що за правилами п.п. «ґ» п.п. 266.2.2 ПКУ, і в мирний час, від сплати цього податку звільнялися об’єкти житлової нерухомість непридатної для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад. Тобто якщо ваша житлова нерухомість стала не придатна для проживання, то звільнення діє постійно без прив’язки закінчення до 31.12.2022. Хоча опираючись на вище згадане звільнення у випадку коли житлова нерухомість стала не придатною після 01.03.2022 можна говорити, що податок за таку нерухомість можна починати не платити саме з 01.03.2022, а не з того моменту коли вона стала непридатною для проживання.

2) нежитлової нерухомості — за період з 01.03.2022 по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано ВС.

До відома! Перелік тимчасово окупованих територій та тих де ведуться (велися) бойові дії, які потрібні для звільнення від сплати податку на нерухомість Кабмін, як і у випадку з платою за землю, і досі не затвердив. Але, на наш погляд, чи знаходиться нерухомість у окупації чи в зоні бойових дій теоретично може самостійно ви-значити кожний власник нерухомості.

Звичайно краще чекати затвердження такого переліку. Тоді питання з приводу правомірності застосування звільнення не виникатимуть.

Але якщо хтось не бажає чекати то він може уже зараз зняти нарахований податок на нерухомість шляхом подання до річної декларації з податку на нерухомість уточнюючої декларації. Хоча взагалі

власникам звільненої нерухомості дано право уточнити задекларовані зобов’язання з податку на нерухомість протягом 6 календарних місяців після місяця, в якому припинено чи скасовано ВС

Сплата і нарахування за воєнні періоди

Основи. Через початок війни багато суб’єктів господарювання не змогли своєчасно виконати покладений на них ПКУ обов’язок щодо поданні звітності та сплати плати за землю і податку на нерухомість за періоди граничний строк сплати і подачі яких припадає на період після 24.02.2022.

Так от, щоб усіх не карати гривнею законодавці спочатку війни звільнили усіх платників, в тому числі і плати за землю та податку на нерухомість від відповідальності за несвоєчасну подачу звітності (мова іде про щомісячну звітність з плати за землю тими власниками і користувачами землі, які вибрали щомісячний спосіб звітування), та сплату податку, якщо вони виконають цей обов’язок протягом 6 місяців після ВС.

Але згодом законотворці змінили цей підхід. Вони вирішили розділити платників податків по можливості виконання податкового обов’язку що припадає на період з 24.02.2022 і по 27.05.2022 (сюди потрапляє за пізнішими роз’ясненнями фіскалів і звітування і сплату за травень) і для кожної категорії платників встановили свій строк виконання обов’язку (п.п. 69.1 підролзд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Зауважимо! Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків та перелік документів, які підтверджують не можливість його виконання має визначити Мінфін. Проте поки що цього не сталося. Наразі є тільки проєкт наказу. Детально про нього читайте у «Підтвердження «податкової» неможливості: проєкт Порядку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49.

Спецстроки. Так от законодавці встановили, що виконати вище згаданий податковий обов’язок (щодо звітування щомісяця з плати за землю і щомісячної сплати плати за землю та щоквартальної сплати податку на нерухомість) слід:

1) тим хто не має змоги виконати вище згадані обов’язки (подати звітність, сплатити податок з плати за землю і податку на нерухомість) під час всього ВС, то без штрафів це можна зробити протягом 6 місяців після припинення або скасування ВС.

2) тим хто спочатку не мав змоги виконати податковий обов’язок, а потім така змога з’явилася, то подати звітність і сплатити податок слід протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей.

3) тим у кого постійно під час ВС була змога виконати податковий обов’язок, але вони нею не користалися подавати звітність і сплатити податок без штрафів слід у спецстроки. А саме вони мають:

подати звітність граничні строки подачі якої припадають на період з 24.02.2022 по 27.05.2022 слід до 20 липня 2022. Тобто останній день граничного строку подачі звітності — 19.07.2022.

При цьому цей строк стосується у контексті плати за землю і податку на нерухомість тільки місячних декларацій з плати за землю, тими власниками чи землекористувачами хто звітує щомісяця. Так як загалом із плати за землю, а також всі платники податку на нерухомість звітують на рік в перед. Тобто річні декларації на 2022 рік платники плати за землю і податку на нерухомість подали ще на початку року до початку ВС.

Крім того варто пам’ятати, що за роз’ясненнями фіскалів** під цей спецстрок потрапляє і звітування за травень 2022 року — хоча формально для звітності за цей період діють загальні правила так як строк звітування припадає на період після 27.05.2022. Але так як податківці не проти, то чому б не скористатися цією змогою.

** Див «Інформлист № 3/2022: воєнний ПДВ очима фіскалів» // «Податки & бухоблік», 2022, № 47.

сплатити плату за землю і податок на нерухомість за періоди граничні строки сплати за які припадає на період з 24.02.2022 по 27.05.2022 слід не пізніше 31 липня 2022.

Також варто зазначити, що під цей спецстрок точно потрапляє сплата податку на нерухомість за І квартал 2022 та сплата плати за землю за період січень — березень 2022. Що стосується сплати податку з плати за землю за квітень і травень, то за загальним правилом сплатити плату за землю за цей період слід було в загальні строки (не пізніше 30.05 та 30.06).

Водночас оскільки податківці погодилися що звітувати за квітень та травень 2022 з плати за землю слід у спецстроки, то і платити податок за цей період вважаємо слід також у спецстрок — не пізніше 31.07.2022.

31 липня припадає на вихідний день — неділю. Тому враховуючи святково вихідне перенесення сплатити воєнних податків і збори можна аж 1 серпня 2022.

Хоча радимо сплатити податок заздалегідь — не пізніше 29.07.2022.

Що стосується подання місячної декларації з плати за земель та сплати плати за землю за періоди починаючи з червня 2022 та сплати податку на нерухомість починаючи з ІІ кварталу, то якщо платник має змогу виконати такий обов’язок у військовий час, то робити це слід у загальні строки, тобто:

— місячну декларацію з плати за землю слід подавати протягом 20 днів що ідуть за звітним періодом (місяцем);

— платити палату за землю слід протягом 30 днів що ідуть за звітним місяцем, а податок на нерухомість — до 30 числа місяця що іде за звітним кварталом.

СпецЄП. Окремо слід згадати про платників, що на час ВС перейшли на спецЄП. Для такого платника встановлені свої строки звітування та сплати, якщо граничні строки виконання обов’язків припадають на період з 24.02.2022 і по дату переходу ним на спецЄП.

Так от виконати свій обов’язок (подати місячні декларації з плати за землю і сплатити податок на нерухомість і плату за землю) за цей період слід протягом 60 календарних днів з дня переходу на ту систему оподаткування, на якій вони були до переходу на спецЄП.

Водночас тут є один нюанс. Податок на нерухомість і плата за землю сплачується платником спецЄП на тих самим підставах що і платниками які перебувають на інших системах оподаткування.

Виключення тільки отримання звільнення від сплати земподатку за землі, якщо землю платник спецЄП використовує у своїй діяльності і не здає її чи нерухомість що стоїть на ній в оренду, (найм), позичку та на іншому праві користування (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ),

Тому за великим рахунком сам факт переходу спецЄП не має створити перепон для звітування з плати за землю чи сплати податку на нерухомість чи плати за землю за звітні періоди до переходу на спецЄП, Тому навіщо законодавці дали змогу звітувати і платити плату за землю і податок на нерухомість за доспецЄПишні періоди після відмови від спецЄП не ясно.

Це не логічно ще і через те, що за періоди коли платник перейшов на спецЄП він має звітувати і платити з цих видів майнових податків у загальні строки (ну звичайно з урахуванням змоги це зробити). Але роздуми тут не до речні.

Формально платники спецЄП можуть сплатити плату за землю і податок на нерухомість а також подати звітність з плати за землю за періоди граничний строк звітування за які припадає на періоди з 24.02.2022 по дачу переходу на спецЄП після відмови від спецЄП, Чи скористається цим правом якийсь платник справа його. Але точно відомо що виконавши обов’язок щодо звітування і сплати в цей період платник спецЄП уникне штрафів.

За періоди коли платник перейшов на спецЄП звітність з майнових податків він має подавати і сплачувати нараховані зобов’язання у загальні воєнні строки про які ми написали вище.

Висновки

  • З 01.03.2022 від сплати плати за землю та податку на нерухомість звільнені земділянки та об’єкти нерухомості на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях, а також землях, що засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.
  • Перелік звільнених територій Кабмін і досі не затвердив, тому податківці кажуть, що скористатися цім змільненням можна після його затвердження
  • За землі і нерухомість, що не потрапила під звільнення податок сплачується і нараховується виходячи з можливості виконати податковий обов’язок в воєнний час.
  • Тим у кого є змога виконати обов’язок у військовий сплатити плату за землю за лютий — травень, а податок на нерухомість за І квартал слід не пізніше 31.07.2022.