Теми статей
Обрати теми

Звільнення від плати за землю під час війни

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Щойно сплив граничний строк подання земельної звітності на 2022 рік, як російський загарбник підступно вдерся на нашу землю. Сплачувати податки у таких надзвичайних умовах для багатьох виявилося непростою справою, і, розуміючи це, законодавець скасував відповідальність за їх несвоєчасну сплату. Звісно, скористатися цією загальною нормою можуть і платники плати за землю. Разом з тим, для них законодавець передбачив власні пільги. Вони дозволяють багатьом суб’єктам господарювання певним чином зменшити загальне податкове навантаження. Що це за пільги, хто може ними скористатися і що треба для цього?

Старі довоєнні пільги

Земельний податок. Протягом дії воєнного стану (ВС) усі пільги щодо сплати земельного податку, які були встановлені раніше, залишаються чинними. Для юридичних осіб вони передбачені п. 282.1, а також п. 1 і 7 підрозд. 6 розд. XX ПКУ (див. БЗ 111.04 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Якщо ви задекларували свою пільгу в річній декларації, то для вас у цій частині все залишається без змін.

Єдиний випадок, що може потребувати подання уточнюючої декларації — пільга для підприємств та організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю (п.п. 282.1.2 ПКУ). Щоб скористатися нею, таким платникам слід мати відповідний дозвіл, порядок надання якого затверджено постановою КМУ від 08.08.2007 № 1010 (подробиці див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 60). Строк дії такого дозволу може становити квартал, півріччя, три квартали, рік.

Так от,

дозволи, які вичерпають свій строк у період дії ВС, продовжуються на період його дії та протягом двох календарних кварталів після припинення/скасування ВС

Це передбачено п. 1 постанови КМУ від 19.03.2022 № 323. Тож навіть якщо ви мали дозвіл на користування пільгою лише на 1 квартал, він автоматично продовжується як мінімум до кінця поточного року. У зв’язку з цим вам слід уточнити раніше подану річну звітність із земельного податку. Строк подання уточнюючої декларації — протягом 20 календарних днів місяця, що настає за тим, у якому відбулися зміни (БЗ 111.05 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Разом з тим цього строку наразі можна й не дотримуватися — див. про це у наступному розділі.

Орендна плата. Порядок справляння орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності (далі — орендна плата) визначено розд. ХІІ ПКУ. Положеннями цього розділу жодних пільг по орендній платі не передбачено (БЗ 111.04 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Однак на період дії ВС встановлено звільнення й від орендної плати, але тільки на окремих територіях (про це йтиметься трохи далі).

Воєнне послаблення для всіх

Якщо протягом дії ВС на території України будь-який платник податків не має можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема своєчасно сплатити податки та збори, подати звітність, він звільняється від відповідальності, передбаченої ПКУ. Але за умови, що виконає ці обов’язки протягом трьох місяців* після припинення/скасування ВС (п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

* Законом, прийнятим на базі законопроєкту від 22.03.2022 № 7190 (очікує на підпис Президента), зазначений строк продовжується до шести місяців.

Це — найзагальніше звільнення. Воно стосується усіх платників — юр- і фізосіб, у тому числі й спрощенців, які не мають можливості виконати податкові обов’язки щодо всіх податків, зокрема і з плати за землю. Про подробиці застосування цього звільнення читайте за посиланням i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/march/issue-18/article-119780.html. Зупишнимося тут лише на специфіці плати за землю і лише для юросіб*:

* Окремі зауваження для фізосіб, а також для ФОП зробимо наприкінці статті.

1) платники, які вирішили обмежитись річною декларацією із плати за землю, свій обов’язок подати земельну звітність у поточному році вже виконали (граничний строк — 21.02.2022). Далі задекларовану річну суму податку вони мали б сплачувати щомісяця рівними частками протягом 30 днів наступного місяця (п. 287.3 ПКУ). Таким чином, граничний строк сплати за січень — 2 березня — прийшовся вже на період ВС. Тож

якщо ви не в змозі сплатити січневу плату за землю, а також наступні місячні платежі, штрафів до кінця війни за це не буде

2) платники, які вирішили замість однієї річної декларації щомісяця подавати звітну декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ПКУ), січневу декларацію подали ще в мирний час. Вони звільняються від відповідальності за неподання декларацій починаючи з лютневої, а за несплату податку — так само, як і річники.

Звільнення за окремими ділянками

Відповідне звільнення передбачено п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком в якому буде припинено/скасовано ВС. У цей період не нараховується та не сплачується плата за землю (ані земельний податок, ані орендна плата) за земельні ділянки:

1) розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб. Перелік таких територій визначається КМУ;

2) визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

На сьогодні ані переліку територій від КМУ (див. п. 1), ані відповідних переліків від обласної військової влади (див. п. 2) немає. Однак щодо першої категорії земельних ділянок із двох, зазначених вище, маємо свіже роз’яснення податківців (БЗ 111.05 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Вони зазначають:

після офіційного оприлюднення переліку КМУ платникам плати за землю за відповідні ділянки у межах визначених територій слід, за можливості, подати уточнюючі декларації

У таких деклараціях необхідно податкові зобов’язання, які були задекларовані до сплати у раніше поданих податкових деклараціях:

за січень та лютий 2022 року залишити незмінними;

починаючи з березня 2022 року анулювати — зазначити у розмірі «0».

Приклади заповнення уточнюючих декларацій із земельного податку та з орендної плати за 2022 рік розміщено на вебпорталі ДПС за посиланням: tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/plata-za-zemlyu--fizichni-oso/formi-zvitnosti/.

Зверніть увагу! Не дивлячись на те що наразі чинною є нова редакція форми податкової декларації з плати за землю (затверджена наказом Мінфіну від 18.02.2022 № 83), а також незважаючи на вимогу п. 50.1 ПКУ, за яким уточнюючу декларацію подають за формою, чинною на час подання, податківці заповнили стару форму декларації (затверджену наказом Мінфіну від 16.06.2015 № 560). Важко сказати, зробили вони це свідомо (доки не з’явилася електронна форма нової декларації), чи випадково…

Зупинимось на заповненні окремих реквізитів уточнюючої декларації.

Шапка декларації. Найперше, що треба зробити, — проставити відповідну відмітку у полі «Земельний податок» або «Орендна плата» залежно від того, який саме різновид плати за землю ви уточнюєте, а у полі «Тип декларації» — відмітку «Уточнююча». Далі у полі «з урахуванням уточнень з» слід вказати «01.03», оскільки уточнюються податкові зобов’язання починаючи з березня. Заповнення решти реквізитів очевидне.

Розділ І «Розрахунок суми земельного податку». Схоже, що звільнення від плати за землю за п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ податківці пільгою не вважають. Підтверджується це і свіжими довідниками пільг станом на 01.04.2022 р. № 107/1 і 107/2, де така пільга не прописана. З огляду на це, у графі 13 «Річна сума земельного податку» розраховується сума земельного податку лише за два місяці (січень — лютий 2022 року).

Графа 14 «Код пільги» у прикладі податківців залишилась чомусь не заповненою, хоча у своєму роз’ясненні вони рекомендують зазначати тут номер закону, яким було запроваджено звільнення, а саме «2120».

І нарешті у графу 17 «Річна сума земельного податку (до сплати)» просто переноситься показник графи 13.

Розділ ІІ «Розрахунок суми орендної плати». У графі 12 «Річна сума орендної плати» податківці теж рекомендують розрахувати суму лише за два місяці (січень — лютий 2022 року).

Розділ ІІІ «Розрахунок податкового зобов’язання». Заповнення цього розділу для обох різновидів плати за землю не повинно викликати якихось утруднень. Додамо лише, що у рядку 9 «Доповнення до декларації» податківці радять зазначити «Податкові зобов’язання уточнено в зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану»».

Звільнення для платників спецЄП

Тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, платниками спецЄП можуть бути ФОП (у тому числі загальносистемники) та юрособи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 млрд грн (п.п. 9.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Стати платником спецЄП можна або з 1 квітня поточного року, якщо встигли подати заяву до 31 березня, або з наступного робочого дня після подання такої заяви — у разі подання заяви починаючи з 1 квітня*. Новостворені суб’єкти господарювання (тобто ті ФОП та юрособи, що будуть зареєстровані після 1 квітня 2022 року) вважатимуться платниками спецЄП з дня їх державної реєстрації, якщо подадуть відповідну заяву протягом 10 днів.

* Така опція передбачена Законом, прийнятим на базі законопроєкту від 22.03.2022 № 7190, який очікує на підпис Президента.

Як і решта єдинників,

платники спецЄП звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку за дотримання умов з п.п. 4 п. 297.1 ПКУ

Що це за умови? Звільнення від земельного податку розповсюджується на земельні ділянки, що використовуються платниками спецЄП для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування) (БЗ 108.03 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). При цьому орендодавці власної нерухомості мають сплачувати земельний податок пропорційно тій частині площі будівлі, що передана в оренду (найм, позичку) (БЗ 111.02, яка була чинна до 01.01.2022 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques).

Зробимо проміжні висновки.

1. Повною мірою звільнення від земподатку за п.п. 4 п. 297.1 ПКУ (і відповідні обмеження також) відчують лише платники спецЄП — колишні загальносистемники.

2. Для тих платників спецЄП, хто був раніше на спрощеній системі у групах 1 — 3, перехід на спецЄП у плані сплати земельного податку нічого не змінить. За відсутності орендних операцій вони не подавали річну земельну декларацію, тож наразі після переходу на спецЄП уточнювати їм теж нічого (знову ж таки — у разі відсутності орендних операцій).

3. Колишні платники сільгоспЄП мають ураховувати такий нюанс: перебуваючи на групі 4, вони мали звільнення за земельні ділянки, які використовували для ведення сільськогосподарського товаровиробництва, тепер же звільнення більш широке — за земельні ділянки для провадження господарської діяльності, однак з обмеженнями для орендодаців землі/нерухомості.

4. Зазначене звільнення не поширюється на спец-єдинників — платників орендної плати за землю. Вони, як і раніше, мають сплачувати її у повному обсязі, якщо, звісно, не потрапляють під звільнення за п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (див. попередній розділ), або взагалі не мають можливості своєчасно сплатити податки (див. розділ «Воєнне послаблення для всіх»).

Важливо! Якщо юрособа була платником земельного податку до переходу на спецЄП (подала річну декларацію на поточний рік), має подати уточнюючу декларацію із земельного податку, в якій зменшити податкові зобов’язання починаючи з квітня до кінця року. Строк її подання — протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (БЗ 111.05, що діяла до 01.07.2020, але в цій частині, вважаємо, може використовуватися й надалі — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques), тобто до 20 травня.

Заповнити таку декларацію можна аналогічно тому, як податківці показали тут — tax.gov.ua/data/material/000/044/51042/deklarats_ya_utochnena_podatok_na_zemlyu.doc, за винятком:

— поля шапки декларації «з урахуванням уточнень з» — тут слід вказати «01.04», якщо уточнюються податкові зобов’язання починаючи з 1 квітня, або той день, коли перейшли на спецЄП, якщо заяву подали після 1 квітня;

— графи 13 «Річна сума земельного податку» розділу І — у ній розраховується сума земельного податку за період з початку року до дати переходу на спецЄП якщо перейшли з 1 квітня, то за січень — березень 2022 року);

— рядку 9 «Доповнення до декларації» розділу ІІІ — у ньому радимо зазначити, що «Податкові зобов’язання уточнено в зв’язку з переходом на спрощену систему оподаткування з 01 квітня 2022 року».

Зверніть увагу! Щойно на виконання п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ з’явиться перелік територій від КМУ або відповідні переліки від обласної військової влади, про які йшлося у попередньому розділі статті, платники спецЄП — колишні загальносистемники мають право уточнити земельний податок ще раз, починаючи з березня 2022 року. Як їм заповнити таку уточненку, розповімо після появи зазначених переліків.

І останнє у цьому розділі. Платник спецЄП знову стане платником земельного податку, якщо:

— здійснить операцію з надання землі/нерухомості в оренду (найм, позичку, на іншому праві користування) — з того місяця, у якому відбудеться така операція;

— почне використовувати земельну ділянку у негосподарській діяльності — з того місяця, коли відбудеться таке використання;

— буде припинено/скасовано ВС — з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення/скасування ВС (лише для тих платників, які до переходу на ЄП були на загальній системі оподаткування).

У цьому разі таким суб’єктам господарювання доведеться знову подати уточнюючу земельну декларацію. Щойно переможемо, одразу розповімо докладно, що треба буде зробити. А поки що — кілька зауважень для фізосіб і ФОП.

Нюанси звільнення для фізосіб і ФОП

Узагалі-то, нарахування плати за землю усім без винятку фізособам, у тому числі й зареєстрованим як ФОП, мають здійснювати контролюючі органи. У зв’язку з цим фізособи — платники плати за землю, що задовольняють відповідним критеріям, мали б автоматично отримати:

— звільнення від земельного податку та/або орендної плати за окремими ділянками, передбачене п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ;

— звільнення від земельного податку для єдиноподатників, передбачене п.п. 4 п. 297.1 ПКУ.

Здавалося б, жодних проблем із застосуванням будь-якого із перелічених вище земельних звільнень фізособи, а також ФОП мати не повинні. Однак попередня практика фіскалів наводить нас на іншу думку.

Справа в тому, що традиційно фіскали наполягають (БЗ 111.05 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques): нарахування плати за землю вони здійснюють лише у тому разі, якщо право власності на земельну ділянку, право постійного користування та/або право оренди земельної ділянки оформлено саме на фізичну особу.

Якщо ж те чи інше речове право на землю оформлено на ФОП, то він має подавати декларацію з плати за землю за тими ж правилами, що і юрособи

Через це, свого часу попри пряму «карантинну» норму п. 524 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, що надавала звільнення від плати за землю за березень 2020 року всім фізичним особам, звільнення одержали лише ті ФОП, які мали, за версією фіскалів, подавати декларацію. Решті ж фізосіб (а таких — безперечна більшість) у перерахунку земельного податку в бік зменшення за зазначений період було відмовлено (БЗ 111.05 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Тож не можна виключати такий самий підхід і при застосуванні фіскалами звільнення за п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (ср. ).

А як бути ФОП — платникам спецЄП, які щойно отримали право на звільнення за п.п. 4 п. 297.1 ПКУ? Наприклад, тим, хто раніше перебував на загальній системі. На жаль, податківці окремого роз’яснення для них не підготували. Водночас, якщо такі ФОП, прислухаючись до вказівок фіскалів, подали річну декларацію на поточний рік, є сенс зараз подати уточнюючу декларацією до неї. Звісно, за можливості. А ми впевнені, що така можливість невдовзі з’явиться у всіх. Усе буде Україна!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі