Теми статей
Обрати теми

Інформлист № 3/2022: воєнний ПДВ очима фіскалів

Солошенко Людмила, податковий експерт
Усі пам’ятають, як з початку війни не працював ЄРПН, податкові накладні (ПН) / розрахунки коригування (РК) не реєструвалися, строки подання звітності / сплати податків були призупинені. Проте Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX (детальніше про нього див. «Податки & бухоблік», 2022, № 39 і № 40) такі правила підкоригував: повернув реєстрацію ПН/РК і для звітності / сплати податків призупинення строків скасував. Змінам, що сталися і зачепили ПДВ, присвячений Інформаційний лист ДПСУ № 3/2022 (про податок на прибуток див. наступний матеріал номера). Дізнаємося, що роз’яснили контролери.

Строки реєстрації ПН і ПДВ-звітності

Передусім, податківці звертають увагу на те, що після Закону № 2260 ПДВ-строки (реєстрації ПН / подання звітності / сплати податку) залежать від категорії платника. Точніше від можливостей платника: має чи не має він можливості виконати податкові обов’язки протягом воєнного стану (ВС) (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Які строки передбачені для реєстрації ПН / подання декларацій / сплати ПДВ за перші звітні воєнні періоди лютий — травень?

Реєстрація воєнних ПН/РК лютого — травня. Важливо! П.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлені особливі строки реєстрації ПН/РК за лютий — травень:

Таблиця 1. Строки реєстрації ПН/РК лютого — травня

Платники:

Строк реєстрації ПН/РК (без штрафів)

що мають можливість* виконати податкові обов’язки

до 15 липня

(тобто останній день безштрафної реєстрації ПН — 14 липня**)

• у яких відновилася можливість виконання податкових обов’язків

протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, що настає за місяцем відновлення таких можливостей

(питання 3)

що не мають можливості* виконати податкові обов’язки під час ВС

протягом 6 місяців після закінчення ВС

(питання 6)

• що перейшли на спецЄП 2 % (щодо ПН/РК з лютого і до переходу на спецЄП 2 %)

протягом 60 днів з дня виходу зі спецЄП 2 % і відновлення реєстрації платником ПДВ

(питання 7)

* Порядок підтвердження можливості/неможливості виконання платником податкових обов’язків і перелік документів для такого підтвердження повинен затвердити Мінфін (пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) — доки він не затверджений.

** Хоча про дату 14 липня в листі податківці прямо не згадують, проте краще дотримуватися обережного підходу і вважати останнім днем реєстрації ПН — 14 липня (до цього підштовхує і формулювання питання 9). Щоправда, є законопроєкт від 10.06.2022 № 7458// itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1348712, що пропонує відсунути граничний строк реєстрації ПН/РК і встановити «до 15 липня включно» (але на сьогодні це лише проєкт).

Зверніть увагу, як роз’яснюють контролери:

під такі строки реєстрації підпадають у тому числі й усі (!) ПН/РК за ТРАВЄПЬ. Тому платникам, які можуть реєструвати ПН/РК, необхідно зареєструвати увсі травневі ПН/РК до 15 липня. Про це податківці вже раніше повідомляли у БЗ 101.16 (хоча з ПКУ цього не випливає, тому питання з травневими ПН пропонувалося врегулювати законопроєктом від 10.06.2022 № 7458; детальніше всю історію з травневими ПН/РК див. у статті «Строк реєстрації ПН за травень 2022 — до 15 липня: тепер остаточно!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 43);

— ПН/РК, зареєстровані платниками в ці строки, вважаються зареєстрованими своєчасно (питання 8, 20)! Тому платник звільняється від штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК (абзац третій п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Так, наприклад, від штрафів буде звільнений платник, який не мав можливості протягом війни зареєструвати ПН/РК, проте зареєструє їх у відведений строк — протягом 6 місяців після закінчення ВС. А ось

червневі й усі подальші ПН/РК (датовані починаючи з 1 червня 2022 року) доведеться реєструвати в загальні строки реєстрації, встановлені п. 201.10 ПКУ (тобто дивлячись у якій — першій/другій половині місяця вони складені, а зведені компенсуючі ПН/РК — протягом 20 календарних днів, що настають за місяцем складання). Звичайно, за умови, що в платника є можливість реєструвати ПН.

Строки подання декларацій / сплати ПДВ за лютий — травень. До того ж для воєнних періодів лютого — травня встановлені особливі строки подання декларацій / сплати ПДВ (п.п. 69.1 підрозд.10 розд. ХХ ПКУ). Вони також залежать від можливостей платників:

Таблиця 2. Строки подання декларацій / сплати ПДВ за лютий — травень

Платники:

Строк:

подання декларації

сплати податку

що мають можливість виконати податкові обов’язки

до 20 липня (тобто останній день подання декларації — 19 липня)

(питання 16)

не пізніше за 31 липня**

(питання 17)

• у яких відновилася можливість виконання податкових обов’язків*

протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, що настає за місяцем відновлення таких можливостей

що не мають можливості виконати податкові обов’язки під час ВС*

протягом 6 місяців після закінчення ВС

• що перейшли на спецЄП 2 % (за лютий і по місяць переходу на спецЄП 2 %)*

протягом 60 днів з дня виходу зі спецЄП 2 % і відновлення реєстрації платником ПДВ

* Для платників, що не мають можливості протягом ВС виконати свої податкові обов’язки, податківці говорять тільки про строки реєстрації ПН/РК. Проте оскільки такі ж строки встановлені і для подання декларацій / сплати податку цими платниками, то думка податківців тут має бути аналогічною.

** Враховуючи, що граничний строк сплати (31 липня) випадає на неділю і про можливість його перенесення на наступний робочий день (понеділок 1 серпня) податківці в листі мовчать, спокійніше сплатити податки напередодні — до 29 липня (п’ятниця). Хоча, по-хорошому, тут повинне працювати правило вихідного перенесення (п. 57.1 ПКУ).

Зверніть увагу: фіскали роз’яснили, що під такі особливі строки потрапляє і подання декларації / сплата ПДВ за звітний період — ТРАВЕНЬ (хоча з ПКУ, повторимо, цього не випливає). Тому платники, які мають можливість виконати свої податкові обов’язки, повинні подати декларацію за травень до 20 липня, а сплатити ПДВ за травень — не пізніше за 31 липня.

При поданні декларацій / сплаті податку за лютий — травень у відведені строки платники звільняються від штрафів за несвоєчасне виконання зобов’язань.

Подання УР. Також врахуйте: якщо після подання воєнних декларацій за лютий — червень у них виявлені помилки і виникне необхідність уточнень, то за гарячими слідами до 25 липня можна подати УР і уточнитися без 3 % самоштрафу при заниженні ПЗ.

Проте протягом ВС заборонено подавати УР до довоєнних (долютневих) декларацій (до декларацій за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року) з показниками на зменшення ПЗ та/або декларуванням сум бюджетного відшкодування (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) (питання 13). Вважаємо, що така заборона охоплює УР, у яких зменшується значення ряд. 18 (чи збільшується значення ряд. 20.2) декларації. Детальніше про подання УР див. статтю «Уточнення ПДВ-декларацій у воєнний час» // «Податки & бухоблік», 2022, № 40.

Тепер про найцікавіше — про відображення ПК.

Податковий кредит

ПК лютого — травня за первинкою. Оскільки з початку ВС не працював ЄРПН, то ПК лютого — травня дозволили відображати без зареєстрованих ПН/РК — на підставі первинки (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). У зв’язку із цим податківці нагадали, що в лютому — травні за первинкою може бути відображений ПК, як за звичайними операціями придбання, так і за послугами від нерезидентів:

Таблиця 3. Відображення ПК у лютому — травні за первинкою

ПК відображають:

ПК за операціями придбання товарів/послуг

на підставі первинних (розрахункових) документів, складених (отриманих) платником за операціями з придбання товарів/послуг відповідно до Закону про бухоблік*

(питання 1)

ПК з послуг нерезидентів

за первинкою (на підставі первинних (розрахункових) документів) можна відображати і ПК з послуг, отриманих від нерезидентів;

такий ПК з послуг нерезидентів показують за умови нарахування за ними ПЗ і відображення їх у декларації (тобто в тому ж періоді, що й ПЗ)

(питання 4, 5)

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-ХIV.

Врахуйте: починаючи зі звітного періоду — червня показати ПК за первинкою не вийде, а ПК формується за загальними правилами: на підставі зареєстрованих ПН/РК.

А ось зі зменшенням ПЗ на підставі первинки при зменшенні суми компенсації все не так просто (детальніше про це див. «Зменшуючі РК лютого — травня в декларації: коли зменшувати ПЗ?»).

Збереження (уточнення) ПК. Важливо! ПК, відображений за первинкою, має бути підтверджений зареєстрованими ПН/РК (пп. 198.6, 201.10 ПКУ). Тому:

— якщо ПН/РК у відведений строк зареєстровані, — ПК, відображений за первинкою зберігається;

— якщо ПН/РК у відведений строк не зареєстровані, то ПК, відображений за первинкою, треба відкоригувати, — зняти за допомогою УР (питання 9).

У зв’язку із цим податківці звертають увагу на те, що оскільки в різних платників-продавців (з урахуванням їх можливостей) строки реєстрації ПН/РК лютого — травня будуть різними, то різними відповідно виявляться і для покупців строки приведення у відповідність ПК (питання 10):

Таблиця 4. Приведення у відповідність (збереження/зняття) ПК, показаного за первинкою

ПРОДАВЕЦЬ

то

ПОКУПЕЦЬ

Якщо продавець:

зареєструє ПН/РК лютого — травня у строк*:

ПК

що має можливість виконати податкові обов’язки

до 15 липня

ПК лютого — травня, відображений за первинкою, зберігається

(питання 2, 3, 11, 12)

• у якого відновилася можливість виконання податкових обов’язків

протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей

що не має можливості виконати податкові обов’язки під час ВС

протягом 6 місяців після закінчення ВС

• що перейшов на спецЄП 2 % (за ПН/РК з лютого і до переходу на спецЄП 2 %)

протягом 60 днів з дня виходу зі спецЄП 2 % і відновлення реєстрації платником ПДВ

* Якщо ПН/РК лютого — травня продавець у такий відведений строк не зареєструє, то після закінчення такого строку покупцеві треба відкоригувати ПК, відображений за первинкою, шляхом подання УР (питання 3). Потім після реєстрації продавцем ПН/РК покупець може відобразити ПК (з урахуванням 365 днів, продовжених на строк ВС через призупинення строків, пп. 198.6, 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Зверніть увагу, податківці стоять на тому, що:

— покупцеві не треба коригувати (прибирати) ПК — тобто ПК зберігаєтьсяякщо станом на 15 липня ПН/РК не зареєстровані через те, що продавці не мали можливості їх зареєструвати або перейшли на спецЄП 2 %. А необхідність проведення ПК-коригування в такому разі в покупця виникне лише з часом — якщо після закінчення відведеного строку такі продавці не зареєструють ПН/РК. Про це податківці вже висловлювалися в консультації БЗ 101.15 (детальніше див. «Продавець перейшов на 2 % спецЄП — ПК «за первинкою» зберігається!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 41).

Утім (оскільки відстежити зміну статусу продавця і подальшу реєстрацію/нереєстрацію ним ПН буває дуже проблематично), вважаємо, що не буде помилкою, якщо обережний покупець зробить таким чином: відкоригує все ж станом на 15 липня ПК, відображений за первинкою, а пізніше, коли продавець зареєструє ПН, — на підставі такої ПН відобразить ПК (з урахуванням 365 днів, які подовжуються на весь період воєнного стану через призупинення строків, пп. 198.6, 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ);

якщо ПН/РК зареєстровані в призначені строки (своєчасно), то покупцеві не треба змінювати період формування ПК. Тобто покупцеві, що відобразив ПК на підставі первинки, не треба перекидати ПК, скажімо, з періоду складання ПН у період реєстрації ПН (питання 8).

І навпаки, якщо ПН зареєстрована продавцем несвоєчасно (наприклад, продавець, що має можливість зареєструвати ПН, зареєстрував її 15 липня або пізніше), то в покупця період відображення ПК змінюється (відкладається). Оскільки ПК, відображений за первинкою (і який станом на 15 липня не підтверджений ПН) необхідно відкоригувати (зняти) за допомогою УР. І показати його вийде тільки після реєстрації ПН (питання 9).

ПК у касовиків. Показувати ПК у лютому — травні за первинкою можуть і платники-касовики (які застосовують касовий метод обліку ПДВ за п.п. 14.1.266 ПКУ). У такому разі:

— ПК за первинкою платник-касовик може відображати на підставі первинних документів, що підтверджують оплату (списання коштів з банківського рахунку платника / видачу з каси) або надання інших видів компенсації вартості товарів/послуг. що придбавалися (питання 19);

— покупцеві-касовику не треба коригувати ПК, відображений у лютому — травні за первинкою (тобто ПК, відображений за первинкою, зберігається), якщо постачальники своєчасно зареєструють ПН/РК у відведені строки (тобто строки з таблиці 4). До того ж у цьому випадку (при своєчасній реєстрації постачальниками ПН) платнику-касовику не треба змінювати і період відображення ПК і, скажімо, перекидати ПК у період реєстрації ПН (питання 20).

Якщо ПК за первинкою не показували. Увага! Якщо не подавали декларації за лютий — травень (і відповідно ПК за первинкою не показували) і до 15 липня продавець (що має можливість реєструвати ПН) зареєстрував ПН, схоже, податківці не проти, щоб покупець відображав ПК періодом складання ПН (першої події) або в будь-яких подальших періодах з урахуванням 365 днів (питання 18)!

Тобто якщо ми правильно зрозуміли фіскалів, такий ліберальний висновок означає, що, наприклад, квітневу ПН, зареєстровану продавцем до 15 липня (своєчасно), покупець при складанні ПДВ-звітності може включити в ПК квітня або травня/червня чи інших подальших періодів у межах 365 днів. Тобто при складанні ПДВ-звітності за воєнні періоди врахувати її, починаючи з періоду складання або пізніше.

Тоді, ймовірно, цей же підхід повинен працювати і для випадку, коли подавали декларації, але ПК у них не показували.

ПК зі знищеного майна. А також податківці нагадали, що ПК за товарами, знищеними під час ВС через обставини непереборної сили:

— не може заявлятися до бюджетного відшкодування (БВ) (питання 14), а

— підлягає зарахуванню до складу ПК наступного звітного (податкового) періоду до повного погашення. Тобто враховується як перехідний мінус і зменшуватиме поточні ПЗ (п.п. 69.29 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) (питання 15).

Причому, як пояснювали контролери в іншій консультації (БЗ 101.15, детальніше див. «Щоб підтвердити знищення (втрату) товарів під час війни, сертифікат ТПП ні до чого!»), листом ТПП від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1 підтверджено, що війна — це форс/мажор. Тому для підтвердження факту знищення майна платникові доцільно провести інвентаризацію, а також отримати документи, що підтверджують його знищення (акти знищення/пошкодження майна із зазначенням причин) від органів ДСНС, місцевих органів влади, а також здійснити всі можливі заходи щодо фіксації факту пошкодження майна (фото/відеозйомка). І жодних фіскальних вимог про отримання індивідуального сертифікату не висували (історію питання див. у статті «Знищене майно або Війна — форс-мажор… не для всіх?!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 40).

Також нагадаємо, що компенсуючі ПЗ у такому разі не нараховуються, оскільки положення п. 198.5 ПКУ не застосовуються (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі