Теми статей
Обрати теми

ПДВ: 7 % не для будь-якого пального!

Павленко Олексій, податковий експерт
До нас звернувся читач щодо такої ситуації. Його підприємство придбало підакцизне пальне з кодом 2707 50 00 90. Постачальник вважає, що ця позиція оподатковується за пільговою ставкою ПДВ і податкову накладну (ПН) склав і надав підприємству за ставкою 7%. Читача бентежать такі ось питання. Чи це вірно, та що далі з цим робити? За якою ставкою ПДВ підприємство має реалізовувати це пальне своїм покупцям? Шукаємо відповіді разом.

Це вже не вперше з подібними ситуаціями і запитаннями до нас звертаються шановні читачі. Чомусь деякі платники ПДВ на практиці неправильно трактують сферу, точніше товарний асортимент, застосування пільгової ставки ПДВ (7 %) щодо постачань пального. Тому ми й вирішили висвітлити ці проблеми.

Яке пальне — під 7 %?

Для тих, хто неуважно слідкує за податковими змінами, нагадуємо, що знижена 7 %-ва ставка ПДВ була введена з 17.03.2022 на період дії воєнного стану пунктом 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, унесеним до ПКУ Законом від 15.03.2022 № 2120-IX.

Звертаємо увагу! Згідно з цією нормою ставка ПДВ 7 % застосовується до операцій з постачання в Україні та з ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів та скрапленого газу, що класифікуються:

1) за кодами УКТ ЗЕД, визначеними п.п. 215.3.4 ПКУ, на які згідно з п. 41 підрозд. 5 розділу ХХ ПКУ встановлено ставку акцизу у розмірі 0,00 євро за 1000 літрів;

2) за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00 нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів).

Тож

ставка ПДВ 7 % застосовується не до будь-яких видів-кодів підакцизного пального, які наявні в п.п. 215.3.4 ПКУ, а лише до тих з них, які оподатковуються акцизом за «нульовою» ставкою

Довідково. Пункт 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ окрім того передбачає, що не підлягає бюджетному відшкодуванню сума від’ємного значення, до розрахунку якої включено суми ПДВ за операціями, що оподатковуються за ставкою 7 %. Суми такого від’ємного значення зараховуються до складу податкового кредиту (ПК) наступного звітного (податковий) періоду. Майте цей момент також на увазі, якщо купуєте 7 %-ве пальне — у разі виникнення у вас від’ємного значення за підсумками якихось звітних місяців до кінця воєнного стану…

Отже, якщо ви відкриєте п. 41 підрозд. 5 розділу ХХ ПКУ, то побачите, що далеко не усі визначені у п.п. 215.3.4 ПКУ товари-коди УКТ ЗЕД підакцизного пального мають оподатковуватись ПДВ за зниженою ставкою 7 %. І згаданий код 2707 50 00 90 («суміші ароматичних вуглеводнів, з яких 65 об. % або більше (включаючи втрати) переганяються при температурі до 250° C за методом ISO 3405 (еквівалентним методу ASTM D 86)») не зазначений в п. 41 підрозд. 5 розділу ХХ ПКУ. Тобто товари-пальне з цим кодом під пільгову 7 %-ву ставку не підпадають і мають оподатковуватись ПДВ за ставкою 20 %! Але тут є виключення (див. нижче)!

Виключення (ставка 0 %). Тут доречним буде нагадати, що Кабмін постановою від 02.03.2022 № 178 на період з 24 лютого та до закінчення воєнного стану увів нульову ставку ПДВ для операцій з постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, СЗР, Держприкордонслужби, МВС, ДСНС, УДО, Державної служби спецзв’язку та захисту інформації, інших утворених відповідно до законів військових формувань, їх з’єднань, військових частин, підрозділів, установ або організацій, що утримуються за рахунок коштів держбюджету, для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

Для цілей застосування цієї пільгової ставки не мають значення (!) коди УКТ ЗЕД пального чи якихось інших видів товарів, що постачаються для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту згаданих вище отримувачів на оборонні цілі.

ПК не буде

З викладеного щодо оподаткування 7 %-вим ПДВ товарної позиції за кодом 2707 50 00 90 випливає таке. Незважаючи на те, що ставка/сума ПДВ менша за ту, яка мала б бути згідно з ПКУ (і з такою ставкою у бюджетну кишеню ви зайво не залізете), але ви все одно не маєте права відносити її до ПК. Адже зареєстрована постачальником ПН та/або первинні документи, на підставі яких ви маєте право заявити ПК, у даному випадку напевно будуть податківцями визнані некоректними й такими що не дають права на ПК. Оскільки в них невірно визначені обов’язкові податкові реквізити: ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні (див. п.п. «ж» п. 201.1 ПКУ)

Що робити?

Перше. Як ми вже зазначили, ви не маєте права відображати ПК за цими товарами, адже некоректно були оформлені постачальником відповідні документи. Якщо ж ви за декларацією(ями) вже за такими товарами ПК відобразили, то вам необхідно подати УР до декларації(цій) відповідного(них) періоду(дів) й зменшити ПК на суми ПДВ, незаконно нараховані з використанням ставки 7 %.

Друге. Зверніться ще раз до вашого постачальника і спробуйте його переконати, що він неправильно розуміє норми ПКУ, які регулюють оподаткування пального ПДВ за 7 %-вою ставкою. А також — вимагайте від нього правильно переоформити ПН на постачання цього товару.

Це, звісно, може бути не надто просто. Адже навіть якщо ви переконаєте постачальника у його помилці — у тому, що він повинен був таке постачання оподаткувати за 20 %-вою ставкою, то тут можливі торги. Не виключаємо, що він забажає «зайві» 13 % цього непрямого податку сплатити за ваш рахунок. Тобто — забажає збільшити на відповідну суму вартість цього пального і, лише у разі вашої згоди на доплату, замінити (відкоригувати) ПН.

Якщо у вас немає бажання брати решту (13 %) ПДВ на себе, то тисніть на постачальника такими аргументами — вартість постачання (з урахуванням ПДВ) була узгоджена вами у договорі, і постачальник не має права в односторонньому порядку її збільшувати. Тим паче у цьому випадку — коли саме ним була допущена помилка при визначенні ставки й суми ПДВ, яка увійшла у вартість постачання. Оскільки саме він таким чином сформував відпускну ціну товару, саме він і має «пожинати» наслідки невірно застосованої ставки ПДВ та неправильно розрахованої суми цього податку. Тому хай він донараховує ці 13 % ПДВ за власний кошт — зменшивши свій прибуток, або влізши у збиток за цією операцією (бо «сам дурак»).

Третє? Якщо ж переконати постачальника не вдасться, пригрозіть йому тим, що ви скористаєтесь правом, наданим вам п. 201.10 ПКУ. А саме направите податківцям на постачальника «донос» — Заяву про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної та/або розрахунку коригуваннядодаток 7 до декларації з ПДВ. І у такому разі ця помилка вийде йому набагато дорожче. Отже постачальник отримає документальну перевірку, за якою фіскали донарахують йому ПДВ ще й зі штрафами. А якщо він не зареєструє за такою операцією на вас правильну ПН то отримає ще й штраф за п.п. 1201.3 ПКУ, який «стартує» від 170 грн та може сягати й 100 % суми ПДВ з незареєстрованої (несвоєчасно зареєстрованої) ПН. Можливо це його «протверезить»…

«Вихідний» ПДВ. Категорично

не радимо вам «спадкувати» цю помилку і перепродавати згаданий товар, використовуючи некоректну пільгову ставку ПДВ — 7 %

Адже зайву суму ПДВ (13 %) рано чи пізно доведеться донарахувати (не сподівайтесь що вас будуть перевіряти необізнані). Тож окрім неприємностей з податківцями на майбутній перевірці, будете мати аналогічні проблеми вже з вашими покупцями — якщо вони платники ПДВ.

Тому, незалежно від того, чи виправить свою помилку постачальник, чи ні, за операцією з подальшого продажу пального, яке має код УКТ ЗЕД 2707 50 00 90, ви зобов’язані нараховувати ПДВ за ставкою 20 %. Виключення — лише для тих операцій, що оподатковуватимуться за ставкою 0 %. Наприклад, якщо цей товар ви постачатимете в рамках постанови КМУ № 178 на оборонні цілі: для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту ЗСУ та низки інших згаданих вище отримувачів. Або — на експорт тощо.

А на майбутнє прагніть завчасно перевіряти коректність ставок (та сум) ПДВ, які застосовують ваші постачальники.

Висновки

  • За ставкою ПДВ 7 % оподатковуються не будь-які види пального, а лише — за кодами УКТ ЗЕД, зазначеними в п. 41 підрозд. 5 розділу ХХ ПКУ (що оподатковуються «нульовим» акцизом) та ще за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00 нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів).
  • Якщо ваш постачальник виписав ПН із застосуванням ставки 7 % ПДВ на пальне, яке мало оподатковуватись за ставкою 20 %, то ви не маєте права на податковий кредит за такою ПН. І вам доведеться переконувати/примушувати постачальника виправити цю помилку. Перепродавати цей товар, теж застосовуючи помилкову ставку 7 %, категорично не радимо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі