Теми статей
Обрати теми

Воєнний ПК лютого — травня і компенсуючі ПЗ

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.16 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques, zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Податківці на прикладі двох ситуацій пояснили, як за військовим ПК лютого — травня нараховувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ (розподільчі ПЗ за п. 199.1 ПКУ).

Ситуація 1. Якщо ПК у лютому — травні відображали за первинкою і немає вхідних зареєстрованих ПН, оскільки продавець перейшов на 2 % спецЄП.

Висновок документа

Якщо ПК у лютому — травні відображали за первинкою, то в лютому — травні слід нарахувати і компенсуючі ПЗ (навіть якщо продавець перейшов на спецЄП за ставкою 2 % і вхідні ПН до 15 липня не зареєстрував).

Якщо після виходу зі спецЄП 2 % продавець у відведений 60-денний строк такі ПН не зареєструє, то ПК з компенсуючими ПЗ підлягають уточненню (коригуванню)

Нагадаємо, що за покупками (з ПДВ) для негосподарських/неоподатковуваних/пільгових операцій вхідний ПДВ треба компенсувати шляхом нарахування компенсуючих ПЗ за п. 198.5 ПКУ. Причому якщо про таке використання відомо вже при придбанні, то компенсуючі ПЗ нараховують у тому періоді, в якому в платника виникло право на ПК.

Тому, як пояснюють контролери, якщо ПК у лютому — травні відображали за первинкою (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), то в лютому — травні (тобто в періоді виникнення права на ПК) і слід нарахувати компенсуючі ПЗ. Причому навіть якщо продавець перейшов на спецЄП 2 % і станом на 15 липня ПН не зареєстрував. Адже для спецЄПшників установлений свій строк реєстрації ПН — зареєструвати ПН за воєнні періоди (з лютого і до переходу на спецЄП 2 %) вони повинні протягом 60 днів після виходу зі спецЄП 2 % і відновлення реєстрації платником ПДВ (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, питання 7 інформлиста ДПСУ № 3/2022). Тому аж до цього моменту в покупця ПК (відображений за первинкою) зберігається і коригувати такий ПК не треба (див. питання 12 інформлиста ДПСУ № 3/2022). І якщо продавець у призначений 60-денний строк ПН зареєструє, то ПК у покупця, як вимагається, просто буде підтверджений зареєстрованою ПН! Інша річ, якщо продавець — колишній спецЄПшник після закінчення відведених 60 днів ПН не зареєструє. Тоді, як пояснюють контролери, платникові доведеться уточнювати (зменшувати) ПК, а заразом і компенсуючі ПЗ.

Утім, повинні зауважити: нарахувати в лютому — травні компенсуючі ПЗ доведеться й у тому випадку, якщо ПК за первинкою вирішили, скажімо, не показувати, а чекати виходу продавця зі спецЄПшників і реєстрації ПН. Адже право на ПК у лютому — травні за первинкою в платника виникло! А те, що цим правом платник не скористався і не показав ПК, від компенсуючих ПЗ його не звільняє. Тому тут варто разом з компенсуючими ПЗ все ж показати ПК.

Ситуація 2. Якщо ПК лютого — травня формували не за первинкою, а на підставі ПН, зареєстрованих до 15.07.2022.

Висновок документа

Якщо ПК лютого — травня відображали не за первинкою, а на підставі ПН, зареєстрованих до 15 липня, то компенсуючі ПЗ треба нарахувати періодом складання таких вхідних ПН (тобто періодом виникнення за ними права на ПК)

Така відповідь податківців цілком укладається в канву їх колишніх роз’яснень. Нагадаємо, як раніше пояснили контролери, ПН лютого — травня, зареєстровані до 15 липня, вважаються зареєстрованими своєчасно (питання 8, 20 інформлиста ДПСУ № 3/2022). Тому відображати ПК за ними можна, починаючи з періоду складання ПН (питання 18 інформлиста ДПСУ № 3/2022). Тобто право на ПК за такими ПН виникає в періоді їх складання. А тому періодом складання таких ПН (коли виникло право на ПК) і слід нарахувати компенсуючі ПЗ. По суті, тут контролери підтвердили наші висновки, яких ми доходили раніше (детальніше див. «Компенсуючі» ПЗ за податковими накладними лютого-травня» // «Податки & бухоблік», 2022, № 51).

Врахуйте: ці ж правила працюють і для розподільчих ПЗ, які нараховуються за п. 199.1 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі