Теми статей
Обрати теми

Банки, гроші, розрахунки під час воєнного стану

Павленко Олексій, податковий експерт
Поговоримо на воєнно-фінансові теми і підсумуємо основні грошові та розрахункові особливості, що введено/діють в умовах воєнного стану.

Банки, готівка й безготівка в умовах воєнного стану

Загальне. Правлінням НБУ 24.02.2022 було ухвалено постанову № 18 (надалі — Постанова № 18), до якої постійно уносяться зміни, і текстом якою «на зараз» передбачено, що:

— банки забезпечують роботу відділень в безперебійному режимі і працюють з урахуванням обмежень, визначених Постановою № 18, зокрема, в умовах відсутності загрози життю та здоров’ю населення;

безготівкові розрахунки здійснюються без обмежень;

банкомати підкріплюються готівкою без обмежень;

— забезпечується доступ до сейфових скриньок в безперебійному режимі, якщо немає прямої загрози життю та здоров’ю населення;

— НБУ здійснює бланкове рефінансування банків для підтримки ліквідності без обмежень по сумі терміном до 1 року з можливістю пролонгації ще на 1 рік. Та ще низка особливостей.

Крім того, постановою № 18 зафіксовано офіційний курс на 24 лютого 2022 року і призупинена робота валютного ринку України крім низки операцій, спеціально визначених у п. 12 постанови № 18, а також крім операцій з продажу інвалюти клієнтами.

Готівкове та «металеве». Постановою № 18 також:

— обмежено зняття готівки з рахунку клієнта в обсязі, що перевищує 100 000 грн в день, крім зняття на зарплату та соцвиплати;

— заборонено видачу готівки з рахунку клієнта в іноземній валюті в обсязі, що перевищує в еквіваленті 30000 грн в день;

Гадаємо, ці обмеження стосуються зняття коштів з будь-яких рахунки клієнтів, включаючи й депозитні.

Ці гривневі та інвалютні готівкові обмеження не діють для підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань), Уряду України. А також — для філій, відділень банків, які розташовані на територіях, що перебувають під загрозою окупації (видача здійснюється в межах залишку коштів на рахунку за наявності готівкових коштів у касі філії/відділення)*. У питанні, що це за території, можливо, варто орієнтуватись на Перелік адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам ЄСВ, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми «єПідтримка», затвердженому постановою Кабміну від 06.03.2022 № 204. Там перелічені Волинська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська та Чернігівська області, а також м. Київ.

— дозволена також купівля клієнтами готівкової інвалюти, банківських металів з поставкою у філіях, відділеннях банків, які розташовані на територіях, що перебувають під загрозою окупації*;

* Рішення про видачу таких коштів (продаж інвалюти чи металів) приймається керівником банку та може делегуватися керівникові філії / відділення банку.

— видача банківських металів з рахунків клієнтів здійснюється без обмежень у межах залишку банківських металів на рахунку за наявності банківських металів у касі філії / відділення банку.

Щодо розрахунків та рахунків. Постановою № 18 також:

— уведено мораторій на здійснення валютних платежів за кордон (крім закупівлі критичного імпорту**, розрахунків за кордоном - з використанням платіжних карток або з отримання за кордоном з карток готівки, та ще деяких операцій — див. п. 14 постанови № 18);

** Перелік товарів критичного імпорту визначено постановою КМУ від 24.02.2022 № 153 та він постійно розширюється.

У разі неможливості виконання зобов’язань за іншими імпортними угодами, гадаємо, боржникам варто посилатись на форс-мажорні обставини…

зупинено здійснення банками видаткових операцій за рахунками резидентів Російській Федерації/Республіки Білорусь (крім зарплати та соцвиплат і перерахувань для потреб ЗСУ);

заборонено здійснювати будь-які валютні операції: з використанням російських та білоруських рублів; учасником яких є юр- або фізособа з місцезнаходженням в Російській Федерації або в Республіці Білорусь, а також для виконання зобов’язань перед юр- або фізособами з цих країн;

заборонено зараховувати кошти на рахунки клієнтів-фізосіб за переказами, з платіжних карток, емітованих учасниками міжнародних платіжних систем, що здійснюють свою діяльність на території Російської Федерації та Республіки Білорусь. Також заборонено приймати в Україні платіжні картки (включаючи перекази, здійснення розрахунків та видачу готівки), емітовані учасниками згаданих міжнародних платіжних систем;

— банки-емітенти електронних грошей призупиняють здійснення випуску електронних грошей, поповнення електронних гаманців електронними грошима, розповсюдження електронних грошей;

— дозволено банкам купувати готівкову гривню в іноземних фінансових установ за безготівкову іноземну валюту в обсязі до 1 млн євро на день (в еквіваленті);

Безготівка у приорітеті!

НБУ не обмежував безготівкові розрахунки між резидентами України, зокрема, й розрахунки через POS-термінали у торговельних точках!

До того ж переважна більшість виплат зарплати, соціальних та пенсійних виплат в Україні здійснюється у безготівковій формі — перерахуванням на платіжні картки. Тому НБУ та ДПСУ закликають до широкого використання безготівкових розрахунків, та наголошують, що найбезпечнішим і надійним способом оплати в умовах воєнного стану є саме безготівкові розрахунки. Проведення саме таких розрахунків набуває важливого соціального й морального значення в умовах воєнного стану і є додатковою обставиною, що може зберегти життя людей! НБУ при цьому акцентує, що його система електронних платежів (СЕП) працює у звичайному режимі. Банки України підключені до СЕП, здійснюють платежі клієнтів у штатному режимі та без перебоїв.

Інкасація. НБУ рекомендовано банкам в першу чергу здійснювати інкасацію тих роздрібних торговців, які безвідмовного приймають в усіх своїх торгівельних точках від покупців платіжні картки.

Вивезення грошей за кордон

Вивезення валюти без довідок. НБУ на період воєнного стану спочатку дозволив вивозити фізособам-резидентам валютні цінності за межі України без надання підтвердних документів банків, а саме — про зняття готівки з власних рахунків та придбання банківських металів (п. 142 постанови № 18). Однак постановою Правління НБУ від 13.03.2022 № 51 це послаблення було скасовано. І тепер знов, як і раніше, фізособи зобов’язані надавати згадані документи при переміщенні валютних цінностей вартістю понад екв. 10 тис. євро. Продовжує діяти й вимога декларування вивозу фізособою валютних цінностей вартістю понад екв. 10 тис. євро! Детальніше щодо цих питань читайте в надісланому митницям листі НБУ від 14.03.2022 № 08-1/17/7/1512.

НБУ рекомендує не вивозити гривню. Українцям, що мають намір евакуюватися за кордон, НБУ рекомендує не вивозити з собою готівкову гривню, а унести її на свої карткові рахунки в Україні. Зробити це можна або у відділенні банку, маючи з собою паспорт, або через платіжні пристрої з функцією приймання готівки — термінали самообслуговування (ПТКС), банкомати з функцією приймання готівки.

НБУ стверджує, що українці за кордоном можуть безготівково сплачувати за товари та послуги за допомогою платіжних карток, емітованих укрбанками, а також знімати необхідні суми готівкою в інвалюті країни перебування. Конвертація за такими операціями відбуватиметься за курсом, установленим українським банком-емітентом (а не курсом готівкового обміну)! І рекомендує — якщо ви ще не перетнули кордон, поповнити свій банківський рахунок в Україні і безпечно використовувати за кордоном свою платіжну картку. Тоді курс конвертації буде набагато кращим за курс «чорного ринку»

НБУ також наголошує, що не встановлював жодних обмежень на безготівкові розрахунки, зокрема лімітів щодо сум здійснення операцій із використанням платіжних карток за кордоном.

Кредити ПриватБанку та інших

ПриватБанк з 1 березня 2022 року впровадив кредитні канікули для клієнтів-фізосіб за всіма кредитними картками. Пільгові умови договору під 0,00001% та без обов’язкового мінімального платежу діють до 1 червня 2022 року за кредитними картками: Картка Універсальна, Картка Універсальна Gold та преміальними картками. Переведення клієнтів на пільгові умови договору відбувається у автоматичному режимі поетапно.

Кредитні канікули діятимуть і за картками, які мали прострочення зобов’язань терміном до 90 днів включно. На період Кредитних канікул клієнти можуть вносити кошти на кредитну картку за власним бажанням.

Подібні кредитні канікули введені Ощадбанком та низкою комерційних банків, детальніше див. тут: buhgalter911.com/uk/news/news-1064090.html

Кредитні спілки

НБУ (постановою Правління від 26.02.2022 р. № 24) на період дії воєнного стану надав право кредитним спілкам не видавати:

внески (вклади) за договорами про залучення строкового внеску (вкладу) та нараховані проценти за цими внескам (вкладами) до закінчення строку їх дії;

додаткові пайові внески членам кредитної спілки в разі звернення про їх видачу.

Видача гривневої готівки обмежена 100 тисяч гривень на добу на одного члена кредитної спілки.

Допомагаймо!

Окремо зазначимо, що постановою № 18 дозволено резидентам-українцям перераховувати коштів, у тому числі в інвалюті, на спецрахунок НБУ для збору коштів на підтримку ЗСУ***, а також — на рахунки КМУ, міністерств та інших держорганів України, зокрема на рахунок, створений для гуманітарної допомоги Україні.

*** bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi

Фінмоніторинг зараз не розповсюджується (!) на операції із зарахування готівкових коштів на рахунки ЗСУ, на згаданий спецрахунок НБУ, на придбання військових облігацій благодійну допомогу Мінсоцполітики тощо (див. постанову Правління НБУ від 11.03.2022 № 47).

Тож, будьмо патріотичними, витриманими й розумними! Хто чим може, підтримуємо наших хоробрих вояків! І ми разом переможемо цю нечисть!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі