Теми статей
Обрати теми

ЄСВ-реформа

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Обіцяна ЄСВ-реформа, що повинна спросити життя платникам єдиного внеску, набула закінчених рис в Законі № 2120. Давайте проаналізуємо його норми разом. Можливо серед тих, хто має право не сплачувати ЄСВ є саме ваш підопічний ФОП або роботодавець.

ЄСВ за себе: ФОП+

Тут говоримо про платників ЄСВ за себе:

— ФОП, в тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування;

— осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;

— членів фермерського господарства.

Такі особи мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе тимчасово з 01.03.2022 до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану. Це прямо зазначено в п. 919 розд. VIII Закону № 2464*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

ЄСВ-додаток до податкової декларації за звільнені періоди, за які ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався, не заповнюємо.

Проте будьте уважні! За січень та лютий 2022 року ЄСВ за себе розраховуємо в загальному порядку.

ЄСВ за призваних найманих

Тут у грі:

1) роботодавці — ФОП-єдиноподатники 2 та 3 груп, а також юрособи-єдиноподатники 3 групи (далі — роботодавці-єдиноподатники);

2) наймані працівники, призвані під час мобілізації на військову службу до ЗСУ (далі — призвані працівники).

На підставі п. 920 розд. VIII Закону № 2464

роботодавці-єдиноподатники мають право за власним бажанням не сплачувати ЄСВ за призваних працівників

Звільнення діє під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України «Про загальну мобілізацію» від 24.02.2022 № 69/2022. Зазначимо, що мобілізація почалася з 24.02.2022 та триватиме по 24.05.2022, звісно, якщо строк проведення мобілізації не буде продовжено.

Чи не обернеться таке покращення для роботодавців-єдиноподатників втратою страхового стажу призваними працівниками? Ні, дивіться, як це буде.

Роботодавці будуть продовжувати визначати базу нарахування ЄСВ за призваними працівниками та нараховувати на неї ЄСВ. Тобто, обов’язку нарахування ЄСВ на доход призваних працівників ніхто не скасовував.

Щодо ставок ЄСВ, то в абзаці третьому п. 920 розд. VIII Закону № 2464 перераховано ставки для нарахування: 22 % (працівники звичайних підприємств) та пільгові ставки 5,3 % й 5,5 % (працівники підприємств ГО осіб з інвалідністю).

Чому немає ставки 8,41 %? Сказати не беремося. Скоріш за все промашка наших законотворців. Але в будь-якому разі слід чекати на роз’яснення від податківців.

Також при нарахуванні ЄСВ врахуйте, що вимога про сплату ЄСВ з мінімалки, не застосовуватиметься до зарплати за останній календарний місяць, у якому відбулась фактична демобілізація призваного працівника.

Йдемо далі.

Нараховані суми ЄСВ на заробіток призваних працівників роботодавці-єдиноподатники відображатимуть в звітності. Чи буде це окрема звітність? З положень п. 920 розд. VIII Закону № 2464 можна зробити висновок, що ні. Тобто гратимемось з Об’єднаною звітністю. Якщо так, то звертаємо увагу на те, що в Д1 Об’єднаного звіту з кодом категорії застрахованої особи:

«47» відображаються виплати в межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та /або введення воєнного стану за рахунок коштів підприємств, на які нараховується ЄСВ за ставкою 22 %;

«66» — виплати, нараховані особам з інвалідністю, в межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та /або введення воєнного стану, на які нараховується ЄСВ за ставкою 8,41 %;

Для ставок ЄСВ 5,5 % та 5,5 % окремих кодів категорії застрахованої особи не встановлено.

Нараховані та не сплачені роботодавцями-єдиноподатниками суми ЄСВ, будуть сплачені за рахунок держбюджету, крім періодів у яких призвані працівники отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких було сплачено ЄСВ за рахунок державного бюджету.

Займатиметься питанням сплати ЄСВ з держбюджету за призваних працівників (скільки та за кого) буде податкова. Саме вона буде аналізувати звітність роботодавців та формувати бюджетні запити на отримання коштів на покриття сум несплаченого роботодавцями-єдиноподатниками ЄСВ за призваних працівників.

Увага!

Роботодавці, які не є ФОП-єдиноподатники 2 та 3 груп та юрособами-єдиноподатниками 3 групи продовжують сплачувати ЄСВ за працівників-вояків на загальних підставах

Проте навіть звільненцям (роботодавцям-єдиноподатникам) слід звернути увагу на:

— працівників, прийнятих на військову службу за контрактом;

— працівників, які були призвані на військову службу до Збройних Сил України НЕ під час мобілізації.

Схоже, що за ці категорії працівників ЄСВ прийдеться сплачувати як і раніше. Це слідує з приписів п. 920 розд. VIII Закону № 2464, де йде мова про за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Проте надіємося на ліберальні роз’яснення податківців.

Штрафи/пеня та перевірки

Тимчасово на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану:

1) не застосовуються штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, тобто за

— ухилення від взяття на облік або несвоєчасне подання заяви про взяття на облік платниками ЄСВ;

— несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;

— донарахування своєчасно не нарахованого ЄСВ;

— неналежне ведення бухдокументації, на підставі якої нараховується ЄСВ;

— несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄСВ;

2) не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Крім того установлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану.

Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, що були розпочаті до 24 лютого 2022 року та не завершені, зупиняються по останній календарний день третього місяця із дня припинення (скасування) воєнного, надзвичайного стану (п. 923 розд. VIII Закону № 2464).

Висновки

  • ФОП, незалежні професіонали та членів фермерських господарств мають право не сплачувати ЄСВ за себе тимчасово з 01.03.2022 до припинення або скасування воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення або скасування.
  • Під час періоду мобілізації, що діє зараз, роботодавці-єдиноподатники мають право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.
  • Тимчасово на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану штрафи за ЄСВ-порушення не застосовуються, пеня не нараховується.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі