Теми статей
Обрати теми

Війна не все спише, або Проєкт чергових змін до ПКУ

Нестеренко Максим, податковий експерт
Воєнний час — це постійна зміна обстановки. Тож на те, що правила оподаткування у воєнний час постійно змінюються, жалітися не доводиться. Законопроєкт № 7311 вже встиг наробити чимало галасу. Після низки лібералізацій законодавець, вочевидь, вирішив, що дозволив занадто багато і вирішив закрутити гайки. Однак зазначаємо: є підстави вважати, що цей законопроєкт стане законом не скоро. Тож просто розберемося з цією ініціативою депутатів! І будемо слідкувати, що з нею буде далі.

Мінус митні та ПДВ-пільги

Законодавець передумав звільняти від ПДВ операції з імпорту:

легкових автомобілів фізичними особами (п.п. 69.24 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). При цьому очікується, що пільгу залишать для повнопривідних джипів типу «пікап», старших за 2017 рік випуску. До речі, екологічні вимоги до транспортних засобів послабили до рівня «Євро-3». Це правило діє до кінця воєнного стану і до 31 грудня наступного року після його скасування;

— усіх товарів єдиноподатниками-безПДВшниками (п.п. 69.24 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) і спец-єдиноподатниками за ставкою 2 % (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Також хочуть прибрати і звільнення цього імпорту від ввізного мита.

Тож якщо законопроєкт стане законом, усі вищезазначені пільги скасують. Не буде і звільнення від ввізного мита для усіх товарів, крім підакцизних, передбаченого п.п. 1 п. 911 розд. ХХІ МКУ.

Також законопроєкт передбачав, що буде скасовано нульову ставку акцизного податку (п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ) і пільгову ставку ПДВ 7 % (п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ) для пального. Однак у профільному комітеті, схоже, домовилися, що цю гайку не закрутять. Тобто пільгові ставки ПДВ та акцизу на пальне мають зберегтися.

Деякі податкові строки запустять

Згідно з п. 102.9 ПКУ на період воєнного стану зупиняються усі строки, перебіг яких визначено ПКУ та іншим законодавством, дотримання якого контролюють податківці. Так от, тепер законодавець хоче відновити перебіг таких строків, як:

— строки подання звітності (у тому числі передбаченої п. 46.2 ПКУ);

— строки сплати податків і зборів;

— строки проведення камеральних та фактичних перевірок та пов’язаних із цим процедурних дій (складення актів, подання та розгляду заперечень, прийняття, надсилання та оскарження ППР, адмінарешту майна).

У цих випадках зупинка податкових строків, прописана у п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не працюватиме. Одне радує: штрафи за пропущені строки почнуть діяти лише лише після того як законопроєкт № 7311 стане законом. Але тут передбачається одна перехідна норма. Відновлення строків на подачу звітності й сплату податків не означає, що потрібно це робити у перший же день, як тільки законопроєкт стане законом. Якщо граничний строк подачі звітності чи сплати податку припадає на період березень-травень 2022 року, платники повинні подати звітність і сплатити податкові зобов’язання протягом одного місяця після того як законопроєкт стане законом. Якщо ж ідеться про платників — фізосіб, то протягом трьох місяців.

Для суб’єктів господарювання, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях чи там, де ведуться бойові дії, строки декларування та сплати залишаються зупиненими. Однак їм потрібно буде виконати свій податковий обов’язок протягом трьох місяців після завершення бойових дій або деокупації території. Таких платників за несвоєчасну подачу звітності та сплату податків штрафувати не будуть, якщо вони вкладуться у зазначені три місяці.

Відшкодування ПДВ — облігаціями ВДП

Бюджетне відшкодування ПДВ за бажанням платника можна оформити не грошима, а облігаціями внутрішньої державної позики (далі — ОВДП). Тобто відшкодуванці можуть позичити свої гроші державі. Над строком обігу ОВДП законодавці ще думають. За останньою версією він має становити три роки (раніше пропонувалося п’ять років). Але ОВДП в будь-якому разі будуть лише в межах сум, що визначені законом про держбюджет на поточний рік.

ОВДП замість живих грошей отримають ті, кому належить відшкодування, заявлене у ПДВ-деклараціях за січень 2022 року та УР, поданих до цього ПДВ-періоду до 01.05.2022. При цьому до Реєстру отримувачів відшкодування вноситься інформація щодо реквізитів рахунка, відкритого у цінних паперах. Заява про оформлення бюджетного відшкодування ОВДП подається до 30.09.2022.

Оформлення бюджетного відшкодування ОВДП прирівнюється до його відшкодування живими грошима. А у єдиноподатників групи 4 — додатковий бонус. Продаж або інше відчуження ОВДП у них не враховується при розрахунку сільгоспчастки.

Деякі перевірки дозволять

Дію мораторію на перевірки у зв’язку із воєнним станом звужують. Зокрема, планується дозволити:

— камеральні перевірки податкової звітності, своєчасності її подання та сплати узгодженої суми податкових зобов’язань. Таких перевірок не буде лише для тих суб’єктів господарювання, які знаходяться на територіях, де ведуться бойові дії чи на тимчасово окупованих територіях.;

— камеральні перевірки декларацій з ПДВ за січень 2022 та УР до них, поданих до 01.05.2022, до яких подано заяву про бюджетне відшкодування ОВДП.

А от якщо платник самовиправляє період, який припадає на час дії воєнного стану і виявляється, що він занизив податкове зобов’язання, самоштрафу і пені не буде.

Зміни у режимі спец-ЄП

Тут пропонується одразу декілька змін. Причому деякі із них ужорсточують, а деякі — навпаки полегшують правила роботи на спец-ЄП.

Добування води. Підприємствам — платникам спец-ЄП дозволяється видобуток поверхневих і підземних вод, якщо вони надають послуги водопостачання та водовідведення (п.п. 1 п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Законодавці пропонують також дозволити видобувати воду тим спец-єдиноподатникам, які використовують видобуту воду виключно для питних і санітарно-гігієнічних потреб.

ПДВ при імпорті. Спец-єдиноподатників знову хочуть змусити сплачувати ПДВ при імпорті. Тобто якщо ці зміни ухвалять, призупинення ПДВ-реєстрації від сплати ввізного ПДВ не звільнятиме. А права на податковий кредит у спецрежимників — не буде, як і зараз.

Поворотна фіндопомога. Платники єдиного податку, які не повернули отриману поворотну фіндопомогу протягом 12 місяців, мають уключити її до складу єдиноподаткових доходів. Це загальне правило для усіх єдиноподатників (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ). Законодавець хоче дозволити спецрежимникам зменшувати дохід за неповернутою довгостроковою фіндопомогою на суму повернутої фіндопомоги і у тому єдиноподатковому періоді, коли відбулося таке повернення. У звичайних єдиноподатників такого права немає.

ПДФО, військовий збір та ЄСВ

Ставку військового збору на період воєнного стану планується підвищити до 3 відсотків починаючи з 01.06.2022. А от грошове забезпечення військових, правоохоронців та працівників інших структур, пов’язаних з обороною України від російської агресії, на період воєнного стану звільняється від військового збору взагалі.

Крім того, уточнюється: для того аби доходи від продажу сільгосппродукції НЕ оподатковувалися за правилами, що їх визначено п. 23 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ, платник (тобто фізособа, яка продає свою продукцію) має подати податковому агенту (покупцю) заяву в довільній формі.

Зробити це потрібно до нарахування доходів. При цьому податковий агент усе одно має відображати виплату у 4ДФ за загальними правилами, але розгорнуто, за кожною особою. Якщо заяви немає — агент оподатковує дохід згідно з п. 23 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ і показує у 4ДФ згорнуто — загальною сумою.

Нарешті, у ФОП (загальносистемників ієдиноподатників) та незалежних професіоналів, які не сплачували ЄСВ у період воєнного стану, цей період передбачалося уключити до страхового стажу. І вважати, що сума ЄСВ сплачена виходячи з мінімального розміру. На жаль, у доопрацьованій редакції ця поправка зникла. Тож самозайняті фізособи, які не сплачували ЄСВ, ризикують залишитися без стажу.

Виробництво денатурату і біоспирту

Законопроєкт передбачає на період дії воєнного стану (при дотриманні відповідних умов) дозволити госпсуб’єктам, які мають ліцензію на виробництво спирту етилового неденатурованого виробляти спирт етиловий денатурований та/або біоетанол, а госпсуб’єктам, які мають ліцензію на виробництво спирту етилового денатурованого, — виробляти біоетанол.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі