Теми статей
Обрати теми

Продовження строків у ПДВ-обліку

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Такий специфічний податок, як ПДВ, завжди має свої особливості. У ПДВ-обліку передбачена ціла низка різноманітних строків: реєстрації платником ПДВ, збільшення ПК, подання документів на розблокування тощо. Яким чином впливає припинення перебігу строків на ПДВ-сферу, зараз і поговоримо.

Головною причиною припинення перебігу строків, як ви вже знаєте, є п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Він заморозив перебіг строків, передбачених ПКУ й іншим законодавством, контроль над дотриманням якого покладений на податкові органі, на період до припинення або скасування воєнного стану. При цьому зовсім не обов’язково, що щойно воєнний стан припиниться, у той же день усі ПДВ-обов’язки потрібно виконати, адже перебіг строку саме на період воєнного стану призупиняється.

А після його закінчення продовжить іти далі

Давайте розглянемо всі строки, які фігурують у ПДВ-обліку, з погляду припинення їх перебігу. Відразу зазначимо, що ми не будемо зачіпати строків реєстрації ПН/РК. Безумовно, вони підпадають (і підпадатимуть згідно із законопроєктом № 7311) під дію п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Однак говорити тут поки нема про що, оскільки на сьогодні ПН/РК узагалі не реєструються*.

* Втім, є інформація, що реєстрацію ПН\РК можуть відновити. Як тільки це станеться, ми повідомимо

Законопроєкт № 7311 і граничні строки

Законопроєктом № 7311 пропонується викласти п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ у новій редакції, суттєво урізавши цілу низку припинених строків. Однак сфери ПДВ він торкнеться лише в частині адміністрування цього податку (подання декларації, сплата податку, строк проведення камеральної перевірки, складання акта й ППР, оскарження ППР тощо). Власне ж ПДВ-обліку він не стосується (скасування пільг, зміну ставок у цій статті не розглядаємо).

Менше з тим строк подання декларації та сплати ПДВ треба розглянути окремо. Перший з них — протягом 20 календарних днів після закінчення місяця, другий — протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації. У випадку прийняття законопроєкту № 7311 заморозка цих строків припиниться для тих, хто перебуває за межами окупованих територій або територій, на яких ведуться бойові дії. Остання редакція законопроєкту містить перехідну норму для таких платників: якщо строк подання звітності або сплати податку припадає на період березень — травень 2022, то платники зобов’язані виконати такі обов’язки протягом одного місяця з дати набрання чинності законом**. Зрозуміло, коли законопроєкт № 7311 стане законом, ми обов’язково про це проінформуємо для того, щоб ви не пропустили строк подання декларації та сплати ПДВ. У кожному випадку в платників буде один місяць у запасі.

** Ці висновки слушні й для подання Розрахунків податкових зобов’язань, нарахованих одержувачем послуг, не зареєстрованим платником ПДВ, які постачаються нерезидентами на митній території України.

Реєстрація платником ПДВ

За великим рахунком тут є такі часові відрізки та строки:

1. 12-місячний період для розрахунків обсягу оподатковуваних операцій для мети реєстрації платником ПДВ (1 млн грн). Він установлений у п. 181.1 ПКУ.

На наш погляд, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ цієї норми взагалі не стосується. У ній установлений скоріше період, а не строк (утім, ПКУ вільно розкидається такими термінами, як «строк» і «термін», хоча їх визначення чітко розмежовані в ст. 252 ЦКУ). Тобто фіксувати обсяг оподатковуваних операцій у кожному разі потрібно. Інша річ, що перевищення цього критерію в період воєнного стану не спричинить необхідності реєстрації ПДВ. Чому? Див. п. 2

2. Строк подання заяви для реєстрації платником ПДВ. У різних випадках він установлений по-різному. Наприклад, у випадку обов’язкової реєстрації при досягненні критерію 1 млн грн, вона подається не пізніше 10 числа місяця, що настає за тим, у якому досягнутий цей обсяг (п. 183.2 ПКУ).

А тут однозначно працює зупинення перебігу строку. Тобто якщо ви зобов’язані подати заяву, то перебіг цих 10 днів почнеться тільки після закінчення воєнного стану.

Наприклад, ви перевищили 1 млн грн у лютому 2022 року. За ідеєю, треба подати заяву на реєстрацію платником ПДВ не пізніше 10 березня. Однак з урахуванням п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ цього можна не робити, а подати її після закінчення воєнного стану. Тут виникає чергове запитання: у який строк подавати — чи то протягом 10 днів після закінчення воєнного стану, чи то не пізніше 10 числа місяця, що настає за тим, у якому він закінчиться. Ми дотримуємося першого варіанта, хоч він і більш фіскальний. Утім, поки про це говорити рано, на той час податківці напевно розтлумачать цей нюанс.

Звертаємо увагу ще на таку ситуацію. Цілком можливо, що після закінчення воєнного стану обсяг оподатковуваних операцій за попередні 12 місяців знову стане менше 1 млн грн. Тобто в період воєнного стану обсяги впадуть (що цілком логічно через зниження попиту, скорочення діяльності тощо). Це зовсім не означає, що ви тепер не повинні реєструватися платником ПДВ. Це лише означає, що після реєстрації ви маєте право починати процедуру її анулювання, передбачену ст. 184 ПКУ, з дотриманням усіх її вимог. Наприклад, у тому випадку, якщо обсяг оподатковуваних операцій менше 1 млн грн за останні 12 місяців, реєстрацію можна анулювати, але тільки якщо ви були платником ПДВ протягом 12 місяців (п.п. «а» п. 184.1 ПКУ).

Період для збільшення ПК

Згідно з п. 198.6 ПКУ строк відображення ПК за зареєстрованими ПН/РК обмежується 365 днями з дати складання. Цей строк також заморожується. А після закінчення воєнного стану його перебіг продовжиться. Тому якщо за якоюсь ПН спливає цей строк у період воєнного стану й ви зараз не прагнете збільшувати ПК, то можете не переживати: цей ПК не зникне.

Наприклад, ПН складена 10.01.2022, зареєстрована вчасно і не включена до ПК січня. З відведеного для відображення ПК строку до 24.02.2022 минуло 45 днів. Це означає, що 320 днів, що залишилися, почнуть свій перебіг тільки після закінчення воєнного стану.

Аналогічні правила потрібно застосовувати й до тих ПН/РК, які складені в попередніх роках і зареєстровані, але до 01.01.2022 не включені до складу ПК. Граничний строк їх включення встановлений у п. 80 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ: протягом 365 днів з 01.01.2022, але не пізніше 1095 днів з дати складання таких ПН.

Наприклад, ПН, складену 17.10.2021 і зареєстровану 15.11.2021, у загальному випадку згідно з п. 80 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ можна включити в ПК до 01.01.2023 (останній період — грудень 2022). Однак з урахуванням п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ до цієї дати (01.01.2023) додадуться дні воєнного стану (сподіваємося, що він закінчиться у 2022 році). У результаті вийдемо на останній період, у якому можна буде включити цю ПН до складу ПК.

А ось щодо відображення ПК на підставі первинних документів жодного продовження строку немає, він повинен відображатися місяць у місяць.

Розблокування ПН

Згідно з п. 6 Порядку № 520 письмові пояснення й копії документів на розблокування ПН/РК можна подавати протягом 365 днів, наступних за датою виникнення ПЗ. Уважаємо, що норма про продовження строку поширюється й на ці 365 днів, адже Порядок № 520 — частина податкового законодавства. Тобто строки заморожуються на період воєнного стану. Ну а розрахунок строку, що залишився, буде таким же самим, як і розрахунок 365 днів для збільшення ПК за ПН, описаний у попередньому розділі (якщо 365-й день припадає на період воєнного стану, то до кількості днів, яка пройшла до 24.02.2022, додасться період з 366-го дня й до закінчення воєнного стану; якщо ж воєнний стан закінчиться до закінчення відведених 365 днів, то до них просто додасться період воєнного стану).

Також уважаємо, що продовжуються й усі інші строки, пов’язані з блокуванням ПН/РК

Причому вони стосуються дій і платників, і податківців:

— прийняття рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації (5 роб. дн.);

— подання скарги на рішення про відмову в реєстрації (10 роб. дн.) і прийняття рішення за скаргою (10 к. дн.);

— подання скарги на рішення про відповідність ризиковим критеріям (10 роб. дн.) і прийняття рішення за нею (20 к. дн.);

— прийняття рішення про врахування чи не врахування Таблиці даних (5 роб. дн.).

— подання скарги на рішення про не врахування Таблиці (10 роб. дн.) і прийняття рішення за скаргою (20 к. дн.)

У принципі нічого екстраординарного в багатьох випадках тут немає, тому що деякі із цих строків продовжувалися й раніше у зв’язку з карантином, згідно з п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (наприклад, строки, пов’язані з оскарженням рішень податківців). Вони будуть продовжуватися й після закінчення карантину (на сьогодні — після 31.05.2022)

Причому законопроєкт № 7311 на зупинення перебігу цих строків ніяк не вплине, тому що пропонована ним редакція п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не виключає їх з категорії тих, що продовжуються.

Дод. Д7 і перевірка постачальника

Скарга за формою Д7 подається у двох випадках (п. 201.10 ПКУ):

— якщо контрагент (постачальник/покупець) вчасно не реєструє ПН/РК;

— якщо постачальник при складанні ПН допустив помилки в частині заповнення обов’язкових реквізитів.

Право подати дод. Д7 зберігається протягом 365 календарних днів, що настають за граничним строком подання декларації за звітний період, у якому контрагент допустив порушення.

На період карантину цей строк не продовжується, а ось воєнний стан продовжує його. Розрахунок строку, що залишився, здійснюється так само, як у випадку з ПН для мети збільшення ПК, з тою лише різницею, що початок відліку прив’язаний не до дати виникнення ПЗ, а до граничного строку подання декларації за відповідний період.

Утім, подання дод. Д7 у період воєнного стану стає повсякденним явищем. Річ у тому, що податківці, дозволяючи збільшувати ПК на підставі первинки, одночасно рекомендують подавати дод. Д7 (насправді ПКУ нічого не говорить про подання дод. Д7, тому якщо ви його не подасте, навряд чи це може стати причиною відмови в ПК за первинкою).

При цьому податківці самі запевняють, що подання дод. Д7 для постачальника не буде призводити до притягнення до відповідальності. Узагалі в мирний час наслідки подання покупцем дод. Д7 не втішні — протягом 90 календарних днів від дня надходження скарги фіскали (з урахуванням вимог п.п. 78.1.9 ПКУ) зобов’язані провести документальну перевірку несумлінного контрагента на предмет вірогідності й повноти відображення ПЗ щодо цієї операції.

І ось тут запевняння податківців цілком слушні: провести цю перевірку вони не можуть. Принаймні зараз, тому що такі перевірки в період воєнного стану не проводяться. При цьому перебіг установлених 90 календарних днів припиняється до кінця воєнного стану. Це означає, що якщо покупець подав дод. Д7 ще до 24.02.2022, то прийти на перевірку до постачальника податківці зможуть після закінчення воєнного стану з урахуванням заморозки перебігу цього строку. Утім, у продовженні цього строку немає нововведення: він продовжувався й раніше у зв’язку з карантином. Що ж стосується подання дод. Д7 уже під час воєнного стану, то сподіваємося, що податківці не обдурять і не будуть після його закінчення приходити на перевірку до постачальників.

Висновки:

  • ПКУ продовжує цілу низку строків для цілей ПДВ-обліку. Однак законопроєкт № 7311 може підкоригувати заморозку строків подання декларації та сплати ПДВ.
  • Навіть якщо обсяг оподатковуваних операцій перевищив 1 млн грн, у період воєнного стану реєструватися платником ПДВ не потрібно. А ось після закінчення — обов’язково.
  • Зупинення перебігу строку працює майже щодо всіх строків, установлених у сфері ПДВ-обліку: 365 днів для збільшення ПК, подання документів на розблокування ПН/РК тощо.
  • Після подання дод. Д7 податківці не можуть перевірити постачальника, тому що такі перевірки зараз заборонені.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі