Теми статей
Обрати теми

Приклади зупинки строків у воєнний час

Децюра Сергій, податковий експерт
У попередніх статтях ми розібралися із загальним алгоритмом зупинки строків, поговорили про те як вони зупиняються і як продовжується. Зараз же поговоримо про конкретні приклади зупинки строків і як ця зупинка впливає на податкових облік платників податків.

Строки

Зупиняються / не зупиняються на час ВС

Перенесення строків звітування

Строки звітування

із всіх

загальнодержавних

і місцевих податків

і зборів та ЄСВ

На період ВС зупиняється відлік строків звітування з будь-яких податків (ПДВ, акцизу, податку на прибуток, екоподатку, тощо, а також подання об’єднаного звіту з ПДФО, ВЗ, ЄСВ).

При цьому якщо:

— відлік строку сплати розпочався до ВС і на 24.02.2022 не закінчився, то він продовжить відлічуватися після закінчення ВС. А саме після ВС слід закінчити відлік того часу, що не сплив до початку ВС.

— початок відліку строку сплати розпочинається, а можливо і закінчується, за правилами ПКУ, під час дії ВС, то тоді рахувати сплив строку на сплату слід починати після закінчення ВС.

Зауважимо! Законодавці Законопроєктом № 7311 мають намір скасувати зупинку строків подання звітності для тих платників, які не знаходяться на території де не ведуться бойові дії, або які не знаходяться в окупації. Якщо так станеться, то без штрафів можна буде подати звітності граничний строк подання якої припадає на березень — травень протягом одного місяця, а для платників податків-фізосіб — протягом трьох місяців з дня набрання чинності законопроєктом № 7311

Форма № 20-ОПП

Строки подання ф. № 20-ОПП на час карантину також продовжені. Тобто якщо необхідність подання ф. 20-ОПП припадає на період дії ВС, то подати таку форму слід протягом 10 днів після закінчення ВС.

Водночас якщо законопроєкт № 7311 стане законом, то тоді таке призупинення буде стосуватися тільки тих платників які знаходяться на території де не ведуться бойові дії, або які не знаходяться в окупації. При цьому якщо ці платники не встигнуть подати ф. № 20-ОПП в цей продовжений строк після ВС, то щоб не було штрафів їм слід буде подати таку звітність протягом 3-х місяців після ВС.

Для всіх інших платників, якщо строк подання цієї звітності припадає на період березень-травень без санкцій подати ф. № 20-ОПП можна буде протягом одного місяця, а для платників податків-фізосіб—протягом трьох місяців з дня набрання чинності законопроєктом № 7311

Призупинення строків сплати

Строки сплати всіх загальнодержавних і місцевих податків і зборів та ЄСВ

На період ВС зупиняється не тільки відлік строків звітування з будь-яких податків, а й строки сплати всіх податків (ПДВ, акцизу, податку на прибуток, екоподатку, ПДФО, ВЗ, ЄСВ, тощо).

При цьому правила призупинки та сплати ті ж самі що і правила призупинки строків подання звітності.

До відома! Законодавці Законопроектом № 7311 мають намір скасувати також зупинку строків сплати всіх податків для тих платників, які не знаходяться на території де не ведуться бойові дії, або які не знаходяться в окупації. Якщо так станеться, то без штрафів можна буде сплатити цим платникам податки граничний строк сплати яких припадає на березень — травень протягом одного місяця, а для платників податків-фізосіб— протягом трьох місяців з дня набрання чинності законопроєктом № 7311.

Для тих платників які знаходяться на території бойових дій чи в окупації строк дії призупинки діятиме до закінчення ВС. При цьому якщо ці платники не встигнуть сплатити податок в продовжений строк після ВС, то щоб не було штрафів їм слід буде це зробити протягом 3-х місяців після ВС

ПДВ і акциз

Реєстрація ПН/РК

За ідеєю на час дії ВС призупиняються і строки реєстрації ПН/РК,

Водночас через те що ЄРПН з початку війни не працює і не ясно коли запрацює, то до початку роботи ЄРПН факт призупинки строків реєстрації ПН/РК жодної ролі не відіграє.

Щоб не було штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК після ВС п. 69.1 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ дано право зареєструвати без штрафів ПН/РК, строк реєстрації яких припадає на час дії ВС протягом 6 місяців після закінчення чи скасування ВС

Реєстрація АН і РК до них

Діють ті ж правила зупинення строків, що й при реєстрації ПН та РК до них

Включення вхідних ПН/РК до ПДВ-декларації

Строк на включення до ПДВ-декларації вхідних ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН, що відведений п. 198.6 ПКУ, становить не більше 365 календарних днів з дати складення ПН/РК і на час ВС призупиняється, як і строк реєстрації ПН/РК.

Звичайно це не стосується того ПК, який включив платник ПДВ в декларацію на основі первинних чи розрахункових документів. Так як після реєстрації ПН/РК ПК із таких ПН/РК вдруге включити в декларацію не можна. Правом на ПК платник уже скористався в ВС до реєстрації ПН/РК на основі первинки

Блокування ПН

Сама процедура блокування ПН/РК на час дії ВС лишилася діюча. Інша справа, що з початку ВС ніхто зареєструвати ПН/РК не може. ЄРПН не працює. Тому і блокувати ПН/РК допоки ЄРПН під час дії ВС не працює податкова не буде.

Що ж стосується подання розблокувальних документів щодо ПН/РК, що були заблоковані до початку дії ВС, то на час дії ВС цей строк (365 календарних днів, що настають за датою виникнення ПЗ, відображеного у ПН/РК) також зупинено

Взаємодія з податківцями

Повернення надміру сплачених грошових зобов’язань та пені

На час ВС зупиняється і відлік граничного строку встановленого для подання заяви про повернення сум грошового зобов’язання та пені. Відповідно до п. 43.3 ПКУ таку заяву можна подати протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені.

Отже, якщо на 24.02.2022 за вашою переплатою не спливло 1095 днів, то на час ВС відлік такого строку призупиняється і відновлюється після закінчення ВС. При цьому після ВС цей строк просто відновлюється з тієї точки на якій він зупинився коли було введено ВС. І доки він не сплине платник може без проблем подати заяву на повернення переплати

Отримання ІПК

На строк дії ВС призупинено також строки отримання ІПК на запити від платника податків. Нагадаємо, що ІПК на запити платників податку фіскали мають давати протягом 25 календарних днів, що настають за днем отримання звернення (п. 52.1 ПКУ).

Закінчиться строк отримання ІПК після ВС, а от в який строк слід орієнтуватися на те коли було подано запит на отримання ІПК.

Якщо його подали:

до ВС, то ІПК ви маєте отримати протягом того строку із 25 днів, які не сплили до початку ВС. Річ у тому, що на час дії ВС строки просто призупиняються;

під час дії ВС, то відлік строку для отримання ІПК (тобто всіх 25 днів) розпочнеться після закінчення ВС

Розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податків

Зупинка на час дії ВС строків сплати розстрочених, відстрочених сум або їх частки згідно із п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не відбувається. Річ у тому, що строки сплати розстрочених сум визначені у окремому договорі складеному з платником податку, а не у ПКУ чи іншому законодавстві контроль виконання за яким покладено на податківців.

Тому якщо хочете призупинити строки сплати розстрочених, відстрочених сум або їх частки вам слід звернутися до фіскалів і внести відповідні зміни до договорів розстрочення, відстрочення (п. 100.11 ПКУ)

Виправлення помилок

Уточнення зобов’язань

Якщо платник податків допустив помилку у раніше поданій декларації і виправляє її шляхом подання уточнюючого розрахунку, то він може відтермінувати строк сплати донараховнаого податку і самоштрафу до дати закінчення ВС.

Річ у тому, що за вимогами п. 50.1 ПКУ сплатити ці суми слід до подання уточнюючого розрахунку. Так от і цей строк також призупиняється на час ВС. Тобто закінчиться строк сплати за уточнюючим розрахунком донарахованої суми податків та самоштрафу з останнім днем дії ВС.

Про нарахування самоштрафу у уточнюючому розрахунку за період дії ВС читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 29.

Водночас якщо законопроєкт № 7311 стане законом, то тоді у ПКУ з’явиться норма, яка дає право виправляти допущені помилки за періоди дії ВС без нарахування самоштрафу

Нарахування пені

Якщо платник податку подає уточнюючий розрахунок і донараховує податок, то на суму донарахування нараховується пеня. При цьому вона починає нараховуватися при самостійному виправленні помилки відповідно до п. 129.1.3 ПКУ після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання.

Так от на час дії ВС відлік 90 дні для нарахування пені призупиняється.

Водночас коли говорити про пеню, то тут слід пам’ятати і про те, що на час дії карантину викликаного коронавірусом пеня не нараховується, а нарахована списується. Тому допоки діє карантин про пеню поки що думати не слід.

Якщо ж він закінчиться, то по тих донарахованих і несплачених зобов’язаннях по яких на час настання ВС не минуло 90 днів від граничного дня сплати таких зобов’язань відлік таких 90 днів на час дії ВС буде призупинений.

Крім того законопроєкт № 7311 має намір всіх суб’єктів які допустять помилку за періоди дії ВС звільнити від пені при самовиправленні.. Тому якщо цей законопроєкт стане законом перейматися через нарахування пені у уточнюючій звітності за помилки допущені під час дії ВС не потрібно

Перевірки

Камеральні перевірки

Під час дії ВС можливе проведення камеральних перевірок тільки:

— декларацій з ПДВ в яких заявлено бюджетне відшкодування;

— декларацій з сільгоспЄП.

Камеральні перевірки інших декларацій не проводять.

Тому на час дії ВС стоїть питання тільки з приводу того чи призупиняється строк проведення таких камеральних перевірок? Якщо йти формальним шляхом, то так. Так як п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на сьогодні зупиняє всі строки без виключення.

Тому законодавці Законопроектом № 7311 мають намір скасувати зупинку строків проведення камеральних перевірок, складення актів, подання та розгляду заперечень, прийняття, надсилання та оскарження ППР за результатами камеральних перевірок

Фактичні перевірки

На час дії ВС можна проводити фактичні перевірки з усіх питань. Водночас через те що п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на сьогодні зупиняє всі строки без виключення, то формально і строки проведення таких перевірок мають бути також зупинені.

Водночас законодавці Законопроектом № 7311 мають намір скасувати зупинку строків проведення фактичних перевірок, складення актів, подання та розгляду заперечень, додаткових документів та пояснень, прийняття, надсилання та оскарження ППР,

адміністративного арешту майна за результатами фактичних перевірок

Документальні перевірки

На час ВС під заборону потрапили всі документальні перевірки (планові, позапланові, виїзні, не виїзні та електронні). Тому той факт що п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ призупиняються строки проведення таких перевірок ні на що не впливає

Податкова вимога і застава

Податкова вимога

На направлення податкових вимог платникам податку, на наш погляд, призупинення строків із п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не поширюється. Так як у ПКУ не встановлено строку для їх направлення. Необхідність направлення податкової вимоги платнику податків пов’язано не з певний строком, а з виникнення податкового боргу, тобто із здійсненням певної дії (з її не здійсненням, а саме з не сплатою задекларованого податку в бюджет) у сумі 3060 грн (п. 59.9 ПКУ).

Інша справа, що на час дії ВС призупинені строки сплати зобов’язань із усіх податків. А через це протягом ВС виникнути борг у сумі 3060 грн не може фізично. Тому виходить що протягом дії ВС направляти податкові вимоги податківці нікому не будуть

Податкова застава

На податкову заставу (ст. 88 та 89 ПКУ), так як і на направлення податкової вимоги призупинення строків із п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не поширюється. Вона виникає не в певний строк, а у випадку виникнення податкового боргу. Водночас так як на час дії ВС призупинені строки сплати зобов’язань із усіх податків, то під час ВС податковий борг виникнути не може. А отже і податкова застава також виникати не буде до того часу доки не закінчиться граничний строк сплати задекларованих зобов’язань. А це станеться тільки після того як почне відраховувати строк сплати призупинений п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ

Продаж майна що перебуває в заставі

А от на продаж майна що перебуває у заставі призупинка строків із п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ поширюється. Так як згідно із п. 95.2 ПКУ стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) податкової вимоги.

Тому якщо вам вручили податкову вимогу до ВС, то на час дії ВС відлік строку для продажу майна призупиняється і продовжиться після закінчення ВС

Реєстраційні дії

Реєстрація юросіб та ФОП

На облік за основним місцем обліку податкова бере юросіб та ФОП на підставі відомостей з ЄДР, у день отримання зазначених відомостей фіскалами (п. 64.1 та п. 65.1 ПКУ). Тут не ідеться про жодний строк, а визначено тільки період виконання певного обов’язку. Тому вважаємо, що на взяття на облік платником податків юросіб та ФОП вимоги п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ про зупинення строків не поширюються

Повідомлення про осіб хто веде облік

Юрособи і їх відокремлені підрозділи згідно із п. 66.4. ПКУ зобов’язані подати контролюючому органу відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення обліку у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків, шляхом подання заяви. Оскільки в цьому випадку п. 66.4. ПКУ встановлює строк для інформування фіскалів про зміну директора, то його призупинив на час дії ВС п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ

Оскарження і запити

Строки адміноскарження

На період дії ВС зупиняється перебіг строків проведення процедури адміноскарження всіх рішень фіскалів (ст. 56 ПКУ), у тому числі подання податкових ЄСВ-скарг.

Строки адміноскарження на період дії ВС тільки призупиняються, а потім поновляться з урахуванням періоду, який минув до такого зупинення.

Таке призупинення стосується не тільки строків подання скарг платниками, а й строків прийняття рішень фіскалами, у тому числі й ЄСВ-рішень.

Крім того, під час ВС не діє правило мовчазної згоди. Тобто якщо фіскали мали прийняти рішення щодо скарги в період дії ВС і в цей час цього не зробили, то це не свідчить про автоматичне задоволення скарги платників податків.

До відома! Законодавці Законопроектом № 7311 мають намір скасувати зупинку строків адміноскарження ППР по камеральних та фактичних перевірках. Отже як тільки законопроект стане законом, то всі призупинені строки на адміноскарження почнуть спливати з цього дня

Запити від фіскалів

На період дії ВС зупинено строк надання платниками податків відповідей на всі запити податківців (ст. 73 та 78 ПКУ).

Тобто якщо до вас надійшов запит під час ВС, то на нього можна не поспішати відповідати. 15 (10) робочих днів почнуть спливати з дня закінчення (скасування) ВС

Строки давності

Строк давності за ст. 102 ПКУ

На період дії ВС призупиняються строки давності, передбачені в ст. 102 ПКУ. Тобто всі строки давності, у тому числі й на проведення перевірки контролерами щодо правильності нарахування податкових зобов’язань, продовжуються на період дії ВС.

При цьому варто пам’ятати, що на період воєнних дій строк давності тільки переривається і продовжується після його завершення. Це означає, що якщо закінчення 1095 (2555) днів припадає на період дії ВС, то до них додадуться ще дні такого ВС

Строк зберігання документів

На період дії ВС призупиняється і строк зберігання документів. Тобто щоб дізнатися коли саме закінчиться строк зберігання певних документів потрібно буде додати до звичайного строку зберігання первинних документів визначених п. 44.3 ПКУ (а це 1095/2555 днів) строк дії ВС

Відновлення документів

Також призупинено на період дії ВС строки відновлення документів.

Нагадаємо, що у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення первинних документів платник податків зобов’язаний у 5-денний строк з дня такої події письмово повідомити про факт втрати документів і причини їх втрати. А відновити такі документи він має протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до податкової.

Тобто якщо документи були знищені під час дії ВС, то починати процедуру відновлення втрачених документів слід після закінчення ВС

Подача заяв

Заява для переходу на ЄП та для відмови від ЄП

По суті оскільки подати такі заяви слід у визначений у ПКУ строк, то і строки подання таких заяв мають на час ВС також бути призупинені на підставі п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Інша справа що без подання таких заяв платник податку не зможе з початку певного періоду перейти на ЄП чи відмовити від ЄП.

Тому краще вважати що встановлення періоду для подання заяв на перехід на ЄП чи відмову від ЄП це не строк а вимога для роботи на ЄП.

Тому радимо орієнтуватися на строки подання таких заяв що прописані у ПКУ, Бо в іншому випадку ні обрати, ні відмовиться від ЄП протягом ВС не вдасться

Заяви на обов’язкову реєстрацію платником ПДВ за формою № 1-ПДВ

По ідеї строки подання заяви на обов’язкову реєстрацію платником ПДВ також мають призупинятися. Так як п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ призупиняє дію всіх строків без виключення, які визначені у ПКУ,

Хоча той факт що строк для подання заяви на обов’язку реєстрацію платником ПДВ призупинений не звільняє вас обов’язку реєстрації платником ПДВ.

Водночас, щоб у вас була необхідність зареєструватися платником ПДВ (подати заяву на реєстрацію) за останні 12 місяців обсяг ваших постачань має перевалити за 1 млн. межу.

А от що стосується переривання 12-місячного періоду, протягом якого рахується мільйонна межа для обов’язкової реєстрації платником ПДВ на період ВС, то, на наш погляд, тут приравння не буде. Оскільки це не строк визначений ПКУ, а період.

Заява про відсутність об’єкта оподаткування екоподатком

Таку заяву мають подавати ті платники, які у минулому році були платниками екоподатку, а у звітному у них уже об’єкта оподаткування екоподатком не виникає. Подають її до закінчення строку звітування за І квартал

Виходячи з того що п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ призупиняє дію всіх строків без виключення, які визначені у ПКУ, то і строк подання такої заяви на час дії ВС призупинено.

Водночас якщо суб’єкт господарювання не подасть такої заяви, то йому навіть за відсутності протягом поточного року об’єкта оподаткування екоподатком доведеться подавати пусту декларацію.

Тому якщо ви не бажаєте подавати пустишки з екоподатку протягом всього 2022 року подайте таку заяву до закінчення строку звітування за І квартал 2022 і спіть спокійно

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі