Теми статей
Обрати теми

Якщо продавець став безПДВшником

Солошенко Людмила, податковий експерт
Продовжуємо огляд єдиного податку за ставкою 2%. Як відомо, при її використанні ПДВ-реєстрація платника заморожується. Про те, як зміна ПДВ-статусу або ставки ПДВ може вплинути на умови договорів, зараз поговоримо.

Якщо заморожений ПДВ-статус продавця

Нагадаємо, що на період застосування спецЄП реєстрацію особи платником ПДВ припиняють. Тому в спецЄПшників не виникає ПДВ-прав та обов’язків, установлених розд. V і підрозд. 2 разд. ХХ ПКУ, зокрема, з нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ і формування податкового кредиту (ПК) (п.п. 9.5 підрозд. 8 разд. ХХ ПКУ). А що з перехідними договорами (операціями)?

Перша подія. У такому випадку, насамперед, не забувайте: для ПДВ-обліку важлива перша подія (п. 187.1 ПКУ). Тому якщо відвантаження/передоплата відбулися ще до переходу продавця на спецЄП, то за першою подією продавцеві слід було нарахувати ПЗ з ПДВ у загальновстановленому порядку (крім касового методу, БЗ 101.06). Друга подія, що відбулася вже на спецЄП, — усього лише заключна операція, яка особливо ні на що не вплине (див. запитання 15, 51 роз’яснення ДПСУ).

Якщо договір укладений до спецЄП. А як бути, якщо статус продавця змінився після укладання договору, але до виконання? Наприклад, уклали договір ще до переходу продавця на спецЄП (у договорі зазначена ціна з урахуванням ПДВ), а виконання припаде на період спецЄП, коли здійснювані продавцем-спецЄПшником операції згідно з п.п. 9.5 підрозд. 8 разд. ХХ ПКУ не є об’єктом оподаткування? Зрозуміло, що жодних ПЗ у спецЄПшника-продавця вже не може бути й нарахувати ПДВ (як у договорі) не вийде! Адже в питаннях оподатковування пріоритет має ПКУ. А за ПКУ спецЄПшники — безПДВшники.

І все-таки в такому випадку найоптимальніший варіант — вирішити питання за домовленістю. І, враховуючи статус продавця, що змінився, внести зміни до договору щодо ціни — переглянути її розмір: з «ПДВшної» на «безПДВшну». Причому, враховуючи, що ПДВ додається до ціни (п.п. 194.1.1 ПКУ), логічно просто відкинути ПДВ і зменшити ціну. Однак, щоб стосовно цього виключити будь-які спори, сторонам простіше піти шляхом узгодження й визначитися, як зробити: або зменшити ціну на суму ПДВ, або залишити, якою була, при цьому ПДВ не виділяючи.

Припустимо, вирішено відкинути ПДВ, і якщо ціна за договором становила, скажімо, 12000 грн (у тому числі ПДВ — 2000 грн), то змінити її на 10000 грн (без ПДВ). Тоді в додатковій угоді може бути формулювання на кшталт:

У зв’язку з обранням продавцем з 1 квітня 2022 року єдиного податку третьої групи за ставкою 2 % сторони погодилися ввести зміни до Договору, а саме викласти його пункт ___ в такій редакції: «Ціна Договору становить 10000 (десять тисяч) гривень без ПДВ»

Пам’ятайте! Чим більш розмите формулювання в договорі, тим більше ймовірності конфліктів між сторонами. Запитується: навіщо так ризикувати? Набагато простіше чітко сформулювати умови, і, якщо потрібно — скоригувати їх листом або додатковою угодою, ніж поринати в розгляди з контрагентом.

Тому, щоб уникнути різночитань, прописуйте ціну в договорі чітко. При укладенні договору не полінуйтеся навести як загальну суму, так і суму ПДВ. А якщо буде потрібно внести зміни до договору щодо ціни — і, зокрема, установити її без ПДВ, — то краще прямо зазначити конкретний новий (безПДВшний) розмір ціни. Тому що нечіткі формулювання можуть викликати розбіжності й стати предметом спорів.

Уявимо, що укладений орендний договір з таким формулюванням про плату за оренду:

«Плата за користування майном становить 2220 грн за кожен місяць користування з урахуванням ПДВ». А після переходу орендодавця на спецЄП у додатковій угоді обумовлено, що: «На період з 01.04.2022 і до закінчення воєнного стану розмір орендної плати, вказаний у пункті ___ Договору, встановлюється без урахування ПДВ, і цей податок на орендну плату не нараховується».

На жаль, формулюванням не вистачає чіткості, новий розмір орендної плати чітко не зазначений. А це може послугувати приводом для розбіжностей. Оскільки орендар, швидше за все, буде стояти на тому, що раз первісно плата у 2220 грн включала ПДВ (і, отже, сума цього податку становила 370 грн), то за оренду в період спецЄП платити він повинен менше — у розмірі 1850 грн (тобто за винятком ПДВ: 2220 грн - 370 грн). У той час як несумлінний орендодавець може використовувати нечіткість формулювань у своїх інтересах і вимагати від орендаря сплати все тієї ж суми в розмірі 2220 грн, мовляв, просто вона вже без ПДВ. І прикриватися тим, що саме така сума в договорі — меншої не зазначено. А за договором оренди (найму) за користування майном з орендаря (наймача) справляється плата в тому розмірі, який установлює договір (ч. 1 ст. 762 ЦКУ).

Порівняйте: інша річ, якби формулювання були поконкретніші. Наприклад, в орендному договорі було сказано, що:

«Плата за користування майном за кожен місяць користування становить 2220 грн з урахуванням ПДВ (у тому числі без ПДВ — 1850 грн, ПДВ — 370 грн)». Утім, можливий і альтернативний варіант зазначення ціни: «Плата за користування майном за кожен місяць користування без урахування ПДВ становить 1850 грн, крім того ПДВ — 370 грн». А додатковою угодою при цьому було застережено, що: «На період з 01.04.2022 і до закінчення воєнного стану ПДВ на орендну плату не нараховується; розмір орендної плати, вказаний у пункті ___ Договору, становить 1850 грн без урахування ПДВ».

Тоді питань стосовно величини орендної плати не виникло.

Тож коли йдеться про суми, а тим більше ціну, радимо прописувати її в договорі в усіх подробицях. Причому схожі питання можуть виникати не тільки при переході продавця на спецЄП, а й при звичайному виході продавця з ПДВ-платників і ПДВ-розреєстрації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі