Теми статей
Обрати теми

Податківці лишили ризиковий статус: що далі

Нестеренко Максим, податковий експерт
Що робити платнику ПДВ, якому не вдалося скасувати свій статус ризикового платника ПДВ?

Із попередньої публікації ви вже знаєте, яким чином і які документи слід подати, аби скасувати ризиковий ПДВ-статус платника. Однак не завжди такі зусилля призводять до потрібного платнику результату. З тих чи інших причин антиризиковий пакет документів може бути відхилено. Тобто ухвалено рішення (додаток 4 до Порядку № 1165), однак згідно з цим рішенням платнику відмовляють у очистці ПДВ-статусу.

Це означає, що тавро ризикового за платником лишається, його ПН/РК блокуються, а контрагенти розбігаються через його ризикове «тавро». Які дії платника в такому випадку? Для початку можна зясувати, яких саме документів не вистачає, і подати антиризиковий пакет ще раз. Добре, що кількість подач антикризового пакета законодавчо не обмежена. А якщо і це не допомагає?

У такому випадку залишається лише один шлях — оскаржувати рішення комісії ДПС у суді. У п. 6 Порядку № 1165 прямо згадується, що платника можуть виключити з переліку ризикових на підставі судового рішення. І це особливість Порядку № 1165, адже в Порядку № 117 такого права передбачено не було, а йшлося про службову діяльність податківців, яка не підлягає оскарженню (див. постанову Верховного Суду від 18.02.2021 № 240/3662/19).

Прикметно, що податківці й зараз узагалі не говорять про право оскаржувати в суді ризиковий статус, присвоєний платнику їхнім рішенням. Вони обмежуються виключно антиризиковим пакетом документів, так наче інших механізмів позбутися ризикового статусу не існує (БЗ 101.18). Вважаємо, що в них спрацьовують ще старі стереотипи, коли діяв попередній порядок і були сумніви щодо права на судове оскарження ризикового статусу.

І ще важливий нюанс. Якщо вам присвоїли ризиковий статус, не слід одразу звертатися до суду. Спочатку треба отримати рішення, що вас відмовилися виключати зі складу ризикових платників. А вже потім подавати до суду і у позовних вимогах заявляти, аби це рішення було визнане незаконним, а платник був виключений з переліку ризикових. Тобто краще одразу пройти усю процедуру.

Наскільки великі шанси скасувати ризиковий статус у суді? Складно оцінити їх об’єктивно. Безумовно, такі прецеденти були, причому на найвищому рівні. Але в ситуації, коли судове оскарження — єдиний спосіб зняти ризиковий статус, обирати не доводиться. Все одно втрачати нема чого.

Відтак, якщо вас не позбавили ризикового статусу після пакета документів — або подавайте ще раз з урахуванням нових документів, або позивайтеся до податківців до суду. Бо ж альтернатива лише одна — припинити діяльність. Ну або принаймні перейти на безПДВшний ЄП (на час війни — спецЄП), аби не морочитися ПДВ-питаннями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі