Теми статей
Обрати теми

Дія Сіті можливий для неІТшників?

Павленко Олексій, податковий експерт
У цьому матеріалі ми розповімо про те, які можливості щодо видів діяльності закладені в Законі № 1667* та пов’язаних із ним нормативах. Зокрема, про те, що режимом Дія Сіті з його дуже м’яким оподаткуванням та іншими привілеями, що передбачені для резидентів Дія Сіті, законно можуть скористатись навіть деякі підприємства, чиї види діяльності й не надто пов’язані з ІТ-бізнесом.

* Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX.

Вид діяльності — основний критерій

У матеріалі «Критерії для Дія Сіті та контроль за їх дотриманням» ми зазначали, що з критеріїв/вимог, які Закон № 1667 висуває для резидентів (кандидатів) в Дія Сіті, першим є здійснення одного або кількох видів діяльності, визначених ч. 4 ст. 5 Закону № 1667, що вказано у статуті юрособи та/або відомостях про неї у ЄДР.

Оскільки норми цієї ч. 4 ст. 5 Закону № 1667 містять доволі багато різноманітних видів діяльності, то це відкриває двері для резидентства у Дія Сіті не тільки тим підприємствам, що займаються суто ІТ-бізнесом. Щоб у цьому переконатися, ми вас скорочено ознайомимо з деякими «поза ІТ» видами діяльності, які входять до переліку видів, що мають/можуть здійснювати резиденти Дія Сіті. Гадаємо, після цього вам буде легше визначитися, чи зможете з якимось своїм видом (видами) діяльності потрапити до кола підприємств, у яких є підстави претендувати на використання режиму Дія Сіті…

Звісно, тут важливе значення матимуть обрані підприємством коди КВЕД, які відповідають конкретним видам діяльності, що відкривають шлях до Дія Сіті.

Отже, наведемо види діяльності з деяких пунктів згаданої ч. 4 ст. 5 Закону № 1667, які, на наш погляд, можуть виходити за рамки ІТ-бізнесів та спеціалізацій.

ІТ-освіта і не тільки

Пункт 4. Освітня діяльність у галузі інформаційних технологій.

Окрім чисто «ІТ-освіти», вона включає й інші види освіти. Зокрема, це — послуги з навчання цифровій грамотності, розробленню, модифікації, тестуванню та технічній підтримці програмного забезпечення (ПЗ), у тому числі комп’ютерні ігри, навчання бізнес-аналізу (для цілей розроблення, модифікації, тестування та технічної підтримки ПЗ), побудові графічних інтерфейсів, організації процесів з контролю якості, системному адмініструванню, проєктному менеджменту, розробці документації…

Тут є такі цікаві види, як навчання організації процесів з контролю якості, прєектному менеджменту, розробці документації тощо. У той же час ця освітня діяльність усе-таки повинна мати прив’язку до галузі інформаційних технологій

Оброблення даних

Пункт 5. Оброблення даних і пов’язана із цим діяльність.

Включає, зокрема, автоматизоване оброблення даних, отриманих від клієнта, автоматизоване складання спеціалізованих звітів на основі даних, отриманих від клієнта, у тому числі глибинний аналіз таких даних (процес напівавтоматичного аналізу великих баз даних з метою пошуку корисних фактів). А ось ці види діяльності досить ємні і в них можна вписатися, якщо ви займаєтесь автоматизованим обробленням будь-яких даних клієнтів. Гадаємо, за бажанням, сюди можна вписати і складання різних звітів на підставі даних клієнта. У тому числі бухгалтерських, статистичних тощо.

Маркетинг та реклама

Пункт 7. Проведення маркетингових кампаній та надання рекламних послуг з використанням ПЗ, розробленого за участю резидента Дія Сіті, у мережі Інтернет та/або на пристроях користувачів.

Дуже цікаві види діяльності! Отже,

за бажанням юрособи, які займаються маркетингом та/або рекламою, можуть стати резидентами Дія Сіті

Однак при цьому вони мають здійснювати таку діяльність (надавати такі послуги) з використанням ПЗ, розробленого за участю* резидента Дія Сіті, або у мережі Інтернет та/або на пристроях користувачів. Якщо ви «впишетесь» зі своїми маркетинговими та/або рекламними послугами у один (або у декілька) зі згаданих способів, то можете спробувати стати резидентом Дія Сіті.

* Участь буває різна… ☺

«Інші види»: «залізо», обладнання зв’язку, оптика/фото тощо

Пункт 12. Інші види діяльності, визначені КМУ.

Перелік видів діяльності, здійснення яких стимулюється шляхом створення правового режиму Дія Сіті, КМУ визначив у постанові від 19 квітня 2022 р. № 467. Це і є оці інші види діяльності, згадані в пункті 12.

До них увійшли такі три групи.

Перша (розробка, запровадження та техпідтримка продуктів і рішень міжнародних карткових платіжних систем) та третяхостінгова» — надання у користування потужностей з обробки та зберігання даних у сфері інформатизації, уключаючи «хмарний» хостінг, тощо) у рамках цієї публікації нам не надто цікаві, бо вони дуже близькі до ІТ-сфери. У той же час хостінг (див. п. 5 ч. 4 ст. 5 Закону № 1667) раніше фігурував лише у винятках, але КМУ його «реабілітував», додавши через «інші» до «стимульованих» видів діяльності.

Друга група. А от ця група видів діяльності, що потрапила до «інших», доволі цікава:

— виробництво та реалізація електронних компонентів і плат, комп’ютерів і периферійного устатковання, обладнання зв’язку, інструментів і обладнання для вимірювання, дослідження та навігації, оптичних приладів і фотографічного устатковання для використання в оборонній (безпековій), промисловій та побутовій сфері.

Тут доволі широкий вибір. Сюди можуть пропхнутися ті, хто займається комп’ютерним «залізом», а також різноманітним обладнанням, приладами, інструментами, зокрема оптичними приладами і фотоустаткованням. Причому не тільки в оборонній та промисловій, але і в побутовій сфері!

Ми вважаємо, що «виробництво» та «реалізація» у згаданій нормі цілком можна сприймати як відокремлені види діяльності

Цікаво також, чи будуть тут вважатись виробництвом, наприклад, прості операції складання виробу (комп’ютера тощо) з чужих комплектуючих? Сподіваємося, головну роль тут буде відігравати вид діяльності у ЄДР або у статуті.

Є ще деякі види діяльності, які виходять за ІТ-межі. Отже, уважно вивчіть усі види діяльності, визначені ч. 4 ст. 5 Закону № 1667. Якщо ваша діяльність вписується в якийсь (чи в декілька видів), пам’ятайте, що цей вид діяльності має бути зазначений у вашому статуті та/або в ЄДР.

Пам’ятайте також про необхідність дотримання усіх інших критеріїв — залежно від того, ви претендуєте стати «повноцінним» резидентом Дія Сіті або резидентом-«стартапом». Решта критеріїв для «повноцінних» — це відповідні: і розмір середньої місячної винагороди (не менше ніж гривневий еквівалент 1200 євро), і середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів юрособи (не менше 9 осіб), і сума кваліфікованого доходу, отриманого за перші 3 повних календарних місяці резидентства в Дія Сіті та за кожен календарний рік (не менш як 90 % загального). А також — відсутність будь-якої з обставин, передбачених ч. 2 ст. 5 Закону № 1667. Для «стартапів», окрім належних видів діяльності, критеріями є «молодість» юрособи («віком» до 2 років), неперевищення розміру доходу за три контрольні роки (встановленого для гр. 3 ЄП — 1167 МЗП) та зазначення у заяві щодо реєстрації в Дія Сіті саме як стартапу. Детальніше про умови та критерії, передбачені для резидентів Дія Сіті, читайте в матеріалі цього номера «Критерії для Дія Сіті та контроль за їх дотриманням».

Висновки

  • Частина 4 ст. 5 Закону № 1667 містить доволі багато різноманітних видів діяльності, то це відкриває двері для резидентства у Дія Сіті не тільки тим підприємствам, що займаються суто ІТ-бізнесом.
  • За відповідних умов є шанс потрапити до Дія Сіті підприємствам, які займаються, зокрема, автоматизованим обробленням даних, рекламою, маркетингом, виробництвом комп’ютерів, обладнання зв’язку, фотоустатковання та ще низкою видів діяльності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі