06.10.2022

Чи можна після спецЄП показати податковий кредит за первинкою за лютий — березень?

З квітня по вересень були на спецЄП 2 %. З 01.10.2022 повертаємося на загальну систему. Подаватимемо декларації з ПДВ за лютий — березень. Чи можна в них показати податковий кредит (ПК) лютого — березня на підставі первинки, якщо наші постачальники все ще залишаються спецЄПшниками і не можуть реєструвати податкові накладні (ПН)? І що якщо (через нестачу регліміту) ми не зможемо зареєструвати ПН за лютий — березень у відведений 60-денний строк, чи буде штраф?

ПК лютого — березня. Так, у деклараціях за лютий — березень ви можете відобразити ПК на підставі первинки, раз ваші постачальники залишаються спецЄПшниками і все ще не можуть реєструвати ПН. Адже в лютого — травня є свої особливості. Оскільки не працював ЄРПН і ПН/РК не реєструвалися, то в лютому — травні ПК дозволялося відображати без зареєстрованих ПН/РК — на підставі первинки (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Тому, повернувшись зі спецЄПшників у ПДВ-платники, ви маєте всі підстави скористатися такими правилами формування ПК (за первинкою) при складанні декларацій за лютий ё— березень.

Тим паче, що ваші постачальники (перебуваючи на спецЄП) поки не можуть реєструвати лютнево-березневі ПН. А зможуть це зробити, лише коли підуть зі спецЄПшників. Тоді зареєструвати ПН їм треба буде в спеціальний строкпротягом 60 днів після виходу зі спецЄП 2 % і відновлення реєстрації платником ПДВ (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, питання 7 інформаційного листа ДПСУ № 3/2022). До речі, в цей же 60-денний строк ексспецЄПшнику треба подати і ПДВ-звітність за звітні періоди до переходу на спецЄП*.

* Хоча від осіб, що перейшли на спецЄП 2 % після 27.05.2022, податківці, не звертаючи уваги на встановлений 60-денний строк, вимагали реєстрації лютнево-травневих ПН до 15 липня і подання декларацій з ПДВ за лютий — травень до 20 липня (БЗ 101.16). Проте такі вимоги фіскалів виглядають неправомірними (детальніше див. «Як підставили платників спецЄП з виконанням ПДВ-обов’язку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 57).

Тому аж до того моменту ПК (відображений за первинкою) зберігається. І якщо постачальник у відведений 60-денний строк зареєструє ПН, то ПК, як належить, просто буде підтверджений ПН (питання 12 листа № 3/2022)! Інша річ, якщо постачальник (ексспецЄПшник) після закінчення відведених 60 днів ПН не зареєструє. Тоді доведеться коригувати ПК (знімати за допомогою УР). І показати його вийде тільки після того, як постачальник ПН зареєструє (з урахуванням строку в 365 днів, продовжених на строк воєнного стану, питання 3, 9 листа № 3/2022).

ПЗ лютого — березня. Тепер з приводу відображення податкових зобов’язань (ПЗ). Оскільки з жовтня ви повертаєтеся на загальну систему, то протягом 60 днів (тобто в жовтні — листопаді) необхідно зареєструвати лютнево-березневі ПН. Врахуйте: ПН, зареєстровані в 60-денний строк (тобто у строки, встановлені п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), вважаються зареєстрованими своєчасно (питання 8, 20 листа № 3/2022). Інакше, якщо у відведений 60-денний строк їх не зареєструвати (неважливо, з якої причини, — навіть через відсутність ліміту), то, на жаль, за несвоєчасну реєстрацію застосують штраф (БЗ 132.01, детальніше див. «Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН: нагадуємо правила» // «Податки & бухоблік», 2022, № 57).

Майте на увазі: задекларувати лютнево-березневі ПЗ у деклараціях за лютий — березень вам треба в будь-якому разі, навіть якщо лютнево-березневі ПН на момент подання декларацій будуть не зареєстровані. У такому разі разом з деклараціями слід подати додаток Д1. І в його таблиці 1.1 відобразити дані про незареєстровані ПН, щоб надалі їх зареєстрували за рахунок ∑Перевищ. Детальніше про реєстрацію ПН за рахунок ЕПеревищ див. «Несвоєчасна реєстрація ПН: що з лімітом?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 90.