№75

Податки & бухоблік, жовтень, 2022/№ 75 Інші номери журналу ›
  • ЄСВ: на що звернути увагу роботодавцям у жовтні З 1 жовтня 2022 року розмір мінімальної зарплати підвищився. Зміна цього показника завжди примушує бухгалтерів тримати вухо гостро, адже він впливає на низку показників, серед яких, у тому числі, й розмір ЄСВ. Тож поговоримо про те, що треба врахувати при обчисленні ЄСВ з зарплати найманих працівників, починаючи з жовтня.
  • Нові правила щодо бенефіціарів Президент України підписав Закон № 2571*, який містить досить багато змін щодо подання юрособами даних про бенефіціарів. Незважаючи на те, що цей процес було призупинено на період воєнного стану**, звернути увагу на нього потрібно вже зараз. Особливо тим юрособам, які «бенефіціарні» дані ще не подавали. Тож давайте розбиратися.
  • Декларація з податку на прибуток: звітуємо за три квартали Не за горами строки подання звітності за три квартали 2022 року. У цій статті нагадаємо, хто саме з платників має подати декларацію з податку на прибуток за три квартали 2022 року. Особливо це питання актуальне для тих платників, які переходять зі сплати податку на прибуток на спецЄП або повертаються зі спецЄП знову до лав платників податку на прибуток.
  • Отримали місцеві пільги із плати за землю? Уточніться! На жаль, воєнне звільнення від плати за землю*, передбачене п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, за півроку так і не запрацювало. Бо й досі немає обіцяного переліку територій від КМУ, на які поширюється це звільнення. Добре, що плата за землю — місцевий податок. Тож поки Кабмін зволікає, своє плече платникам підставляє місцева влада. Як у такому разі уточнитися із плати за землю, розповімо в цій статті.
  • Крайній строк реєстрації ПН/РК лютого — травня — 15 липня? Тимчасова призупинка роботи ЄРПН на початку війни призвела до перенесення строку реєстрації ПН/РК лютого — травня на середину липня, а саме до 15 липня 2022. Наявність у визначенні крайньої дати реєстрації воєнних ПН/РК прийменника «до» викликало запитання: який день був крайнім для реєстрації таких ПН/РК? Відповідь на це запитання шукайте далі.
  • НБУ продовжує коригувати інвалютні обмеження Постанова Правління НБУ від 29.09.2022 № 211
  • Лікарняний у період неявок: оплачувати чи ні? Лист виконавчої дирекції ФСС від 08.09.2022 № 1184-11-1
  • Чи можна після спецЄП показати податковий кредит за первинкою за лютий — березень? З квітня по вересень були на спецЄП 2 %. З 01.10.2022 повертаємося на загальну систему. Подаватимемо декларації з ПДВ за лютий — березень. Чи можна в них показати податковий кредит (ПК) лютого — березня на підставі первинки, якщо наші постачальники все ще залишаються спецЄПшниками і не можуть реєструвати податкові накладні (ПН)? І що якщо (через нестачу регліміту) ми не зможемо зареєструвати ПН за лютий — березень у відведений 60-денний строк, чи буде штраф?
  • Заборона на виправлення завищення ПДВ: орієнтир — ряд. 18 За матеріалами категорії 101.25 Бази знань*
  • Реалізація пальних талонів, смарт-/скретч-карток: проблеми На тлі війни та штучно створеного ворогом дефіциту пального останнім часом в Україні сильно збільшився обіг талонів та різних карток на пальне. Нас часто запитують продавці таких «близько-пальних» товарів щодо підводних каменів такої діяльності та можливих проблем з податківцями у зв’язку з реалізацією пальних талонів, скретч-*, а також смарт-карток. Переважно — стосовно необхідності реєстрації таких продавців платниками пального акцизу та отримання ними пальних ліцензій. Давайте розбиратися разом.
  • Страхова платить за ремонт авто: «компенсуючі» ПЗ, якщо ПН заблоковано Ситуація. Авто підприємства потрапило в ДТП. Ремонт авто здійснюється за рахунок страхової компанії. Вона перерахувала кошти на рахунок СТО. А СТО виписала податкову накладну (ПН) на підприємство. Підприємство хоче компенсувати відповідний кредит з ПДВ — скласти ПН на «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ). Але ПН, яку склала СТО, заблоковано. Що тепер робити підприємству, щоб не натрапити на штрафи?
  • Платник на спецЄП сплатив ПДВ на митниці: куди подіти ПДВ? Ситуація. Між ввезенням товару підприємством та його розмитненням минув деякий час. І підприємство вже встигло перейти на спецЄП (з 01.04.2022). У той час для спецЄП ПДВ-звільнення поширювалося і на ввезення товарів. Втім імпортний ПДВ все ж довелось сплатити зі збільшенням регліміту в СЕА ПДВ. Як обліковувати такий ПДВ?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі