17.10.2022

Помилки в ПДВ-мінусі декілька періодів підряд

Оскільки від’ємне значення (ВЗ) з ПДВ є перетікаючим і переходить у наступну декларацію, то минулі ВЗ-помилки можуть докотитися до поточного періоду. Тому після виправлень важливо правильно заповнити поточну декларацію і скоригувати в ній суму від’ємного значення. Але що якщо помилки були допущені відразу в декількох періодах і уточнюючих розрахунків (УР) подавалося декілька? Як результати виправлень урахувати в поточній декларації?

У чому помилка? Виявили помилки в декількох мінусових деклараціях з ПДВ, що йдуть підряд (у декількох періодах підряд не нараховували компенсуючі ПЗ, тому по наростаючій завищували мінус). Податку до сплати в жодній з декларацій не було. Як у цьому випадку після виправлень правильно заповнити поточну декларацію? Чи треба дані з усіх поданих уточнюючих розрахунків (УР) враховувати в поточній декларації в рядку 16.2?

Наслідки. Через помилки декілька періодів підряд декларували завищене від’ємне значення (в сумі більше за потрібну). Утім, якщо після виправлення помилки від’ємне значення просто зменшується і не переходить у податок до сплати (тобто помилки не призводять до недоплати), то ситуація для платника нештрафонебезпечна.

Хоча саме по собі декларування від’ємного значення, наприклад у сумі понад 100 тис. грн, може стати приводом для позапланової перевірки (п.п. 78.1.8 ПКУ). А в деяких випадках і планових перевірок (які поки на час воєнного стану призупинені (заборонені), детальніше див. «Перевірки та штрафи під час війни: збираємо пазл» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54). А також від’ємне значення може збільшити ймовірність блокування ПН (наприклад, через зниження податкового навантаження). Детальніше про це див. «Від’ємний ПДВ: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 66.

Як виправити? Для виправлення помилок треба:

— подати УР до кожного помилкового періоду (коли не нараховували компенсуючі ПЗ). При цьому також необхідно скласти і зареєструвати компенсуючі податкові накладні (ПН) за п. 198.5 ПКУ. Детальніше про такі ПН див. «Компенсуюча ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48;

— після виправлення помилок — врахувати результати виправлень при складанні поточної декларації. Адже якщо помилка у від’ємному значенні (ВЗ) докотилася до поточної декларації (переходить у ряд. 16.1), то дані про від’ємне значення в поточній декларації треба скоригувати. Для цього, як передбачено п. 5 розд. VI Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21 (далі — Порядок № 21), після виправлень значення гр. 6 ряд. 21 УР переносять до поточної декларації в ряд. 16.2.

Ну а оскільки помилки були допущені в декількох періодах і УР подавалося декілька, то дані кожного УР треба врахувати при заповненні в ряд. 16.2

Тому в ряд. 16.2 поточної декларації треба перенести значення гр. 6. ряд. 21 з кожного поданого УР.

Приклад. У травні — липні, здійснюючи тільки пільгові постачання, забули компенсувати за ними вхідний податковий кредит (ПК) (тобто не нараховували компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ); із серпня розпочалася тільки оподатковувана діяльність. У результаті завищили перехідний мінус серпня в ряд. 21 (на 1000 грн — за рахунок: ПК травня (100 грн), ПК червня (200 грн) і ПК липня (700 грн)).

Рядки декларацій за травень — серпень заповнені так (див. таблицю):

Вихідні дані

Оскільки помилка допущена в кожному з періодів (у травні — липні помилково не нараховували компенсуючі ПЗ), то для виправлень треба подати УР до кожного помилкового періоду — тобто всього три УР: до травня (рис. 1), червня (рис. 2) і липня (рис. 3). Ну а оскільки виправляємо помилки, допущені в ряд. 21, то з кожним УР треба подати уточнюючий додаток Д2 (для зменшення від’ємного значення):

Рис. 1. Фрагмент УР до декларації за травень з уточнюючим Д2

Рис. 2. Фрагмент УР до декларації за червень з уточнюючим Д2

Рис. 3. Фрагмент УР до декларації за липень з уточнюючим Д2

Після виправлення помилок (подання УР) важливо правильно заповнити поточну декларацію за вересень. Для цього у вересневій декларації:

— до ряд. 16.1 автоматом перенесемо завищене помилкове від’ємне значення з ряд. 21 попередньої декларації за серпень (2400 грн);

у ряд. 16.2 врахуємо результати виправлень — оскільки виправлялися три періоди, то перенесемо дані з гр. 6 ряд. 21 кожного поданого УР (відповідно суми «-100», «-200» і «-700», тобто в результаті в ряд. 16.2 покажемо загальну суму зменшення від’ємного значення: «-1000»). Тоді у вересневій декларації виправимо (скоригуємо: зменшимо) суму перехідного помилкового від’ємного значення (2400 - 1000 = 1400 грн) і її заповнимо без помилок.

Ще врахуйте: оскільки в поточній декларації заповнений рядок 16.2, то відомості про УР також треба зазначити в табличці «Дата/Номер/Сума, грн (+/-)» завершальної частини декларації (п.п. 5 п. 4 розд. V Порядку № 21). Податківці радять її заповнювати за даними квитанцій № 2, отриманих за УР. Тобто зазначати тут дату прийняття і реєстраційний номер уточнюючих розрахунків, визначені в другій квитанції (БЗ 101.24).

Утім, оскільки відразу виправляються помилки в трьох періодах підряд, вважаємо, не буде помилкою, якщо платник вирішить заповнити УР таким чином — по наростаючій (другий можливий варіант):

Рис. 4. Фрагмент УР до декларації за травень з уточнюючим Д2

Рис. 5. Фрагмент УР до декларації за червень з уточнюючим Д2

Рис. 6. Фрагмент УР до декларації за липень з уточнюючим Д2

У такому разі після виправлень до ряд. 16.2 поточної декларації достатньо перенести дані з гр. 6 ряд. 21 останнього результуючого УР, що завершує весь ланцюжок виправлень! Адже в значенні з останнього УР, яке переноситься до ряд. 16.2 (-1000 грн), уже будуть враховані по наростаючій у тому числі дані травня (-100 грн) і червня (-300 грн). Тому з першого та другого УР до поточної декларації нічого переносити не треба. Інакше, якщо включити і їх, то показники почнуть двоїтися.