Теми статей
Обрати теми

Поліпшення ІТ-продукту

Децюра Сергій, податковий експерт
Продуктова ІТ-компанія створила власний ІТ-продукт, а саме програмне забезпечення для складання і подання звітності тільки промисловими виробничими підприємствами. Такий актив в обліку воно визнало НМА. Згодом підприємство вирішило модернізувати програму й під складання та подання звітності також і агропідприємствами. Для цього було внесено зміни у створене програмне забезпечення. Куди відносити витрати на доопрацювання НМА?

Бухгалтерський облік. Підприємство може протягом строку використання НМА здійснити різні витрати. Облік таких витрат буде залежати від того, чому підприємство вирішило здійснити такі витрати.

Так, якщо підприємство вносить зміни до уже діючого програмного забезпеченні і такі зміни призводять до (п. 18 НП(С)БО 8):

— удосконалення НМА і підвищення його можливостей та збільшення строку використання, які сприятимуть збільшенню первісно очікуваних майбутніх економічних вигод від використання НМА, то на суму понесених витрат на таке оновлення слід збільшити первісну вартість НМА;

підтримання об’єкта в придатному для використання стані та одержання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигод від його використання, то суму витрат на таке оновлення включають до складу витрат звітного періоду.

У нашому випадку можемо сміливо заявити, що внесення змін до програмного забезпечення говорить про удосконалення НМА.

Судіть самі: після оновлення ІТ-продукту ним може користуватися більша кількість суб’єктів господарювання (не тільки промислові виробничі підприємства, а й аграрні). Отже, здійснені витрати на оновлення ІТ-продукту призведуть до збільшення економічних вигод від використання такого НМА. Адже після оновлення програми нею може користуватися більша кількість суб’єктів господарювання.

Отже, такі витрати слід капіталізувати. Тобто

протягом періоду понесення витрат їх слід збирати на субрахунку 154, а потім після введення в дію (тобто оновлення програмного забезпечення) слід збільшити суму первісної вартості об’єкта НМА: Дт 125 — Кт 154

Податок на прибуток. У малодохідників, які не розраховують податковоприбуткові різниці, все стандартно, тобто за правилами бухобліку. Річ у тому, що ці платники об’єкт оподткування податком на прибуток визначають виключно на підставі бухгалтерського фінрезультату до оподаткування.

Що стосується високодохідників і малодохідників-добровольців, то коли мова йде про поліпшення об’єкта НМА, який використовується в господарській діяльності підприємства (а саме про такі НМА йдеться у запитанні), то податковоприбутковий облік удосконалень також буде базуватися виключно на бухгалтерському обліку. Тобто в разі коли поліпшення спричиняють збільшення майбутніх економічних вигод, витрати на такі заходи будуть капіталізовані та вплинуть на вартість НМА, що амортизується, і в бухгалтерському, і в податковому обліку.

При цьому використовувати нову первісну вартість НМА для нарахування амортизації ІТ-компанія має починаючи з місяця, наступного за місяцем здійснених змін.

ПДВ-облік. Якщо ІТ-компанія буде придбавати товари/послуги, що були використані для поліпшення ІТ-продукту з ПДВ, то вона матиме право на податковий кредит. Але якщо ваш продукт підпадає під пільгу, то ви зобов’язані нараховувати компенсуючі ПЗ.

Приклад. ІТ-компанія — резидент Дія Сіті протягом серпня — жовтня 2022 року несла витрати на модернізацію програмного забезпечення, а саме було нараховано заробітну плату працівникам на суму 250000 грн та нарахування ЄСВ на їх заробітну плату на суму 8580 грн. Крім того, було нараховано амортизацію на обладнання, використане для оновлення, на суму 15000 грн.

Облік поліпшення НМА

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн

дебет

кредит

1

Нараховано заробітну плату працівнику, зайнятому розширенням можливостей НМА

154

661

250000,00

2

Нараховано ЄСВ на зарплату працівників

154

651

8580,00

3

Нараховано амортизацію на ОЗ, використані для оновлення НМА

154

131

15000,00

4

Витрати на поліпшення об’єкта НМА віднесено на збільшення його первісної вартості

125

154

273580,00

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі