Теми статей
Обрати теми

Відмова від спецЄП: куди далі?

Децюра Сергій, податковий експерт
Ще з початку квітня 2022 року платники податків отримали право бути платником спецЄП та багато хто скористався таким правом. І от якщо сьогодні деякі платники вирішили відмовитися від спецЄП, то в них відразу виникає запитання: на якій системі оподаткування вони опиняться після цього та чи можуть одразу після відмови від спецЄП застосовувати систему оподаткування (чи ставку ЄП), відмінну від тієї, на якій були до переходу на спецЄП? Про це і поговоримо далі.

Своя чи загальна?

Загальні правила. Щоб зрозуміти, на яку систему оподаткування потраплять суб’єкти господарювання, які вирішили відмовитися від спецЄП, потрібно звернутися до положень ПК,У якими вводився в дію спецЄП. Положення щодо відмови від спецЄП прописані у п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

У цьому підпункті законодавці прямо кажуть тільки про те, на якій системі оподаткування опиниться платник, який застосовував спецЄП до кінця ВС. Після припинення або скасування ВС платники ЄП третьої групи, які на день припинення або скасування ВС використовували спецЄП, автоматично переходять на ту систему оподаткування, на якій перебували до обрання спецЄП (абзац перший п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Таке повернення відбудеться

з першого числа місяця, що настає за місяцем скасування спецЄП. У нашому випадку це 01.12.2022 (поки ВС діє до 21.11.2022)

Але ж не всі платники податків мають намір сидіти на спецЄП до закінчення ВС. Якщо платник відмовляється від спецЄП раніше дати скасування ВС, то в нього виникає запитання: на якій системі оподаткування він опиниться?

Звичайно, коли платники переходили на спецЄП, то прочитавши абзац перший п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, сподівалися, що відмовившись від спецЄП у будь-який період (у тому числі до скасування ВС), вони опиняться на своїй доспецЄПешній системі оподаткування.

Чесно сказати, і ми сподівалися, що так воно й буде. Хоча, насправді, прямо п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ про це не говорив. В абзаці другому цього підпункту говорилося тільки про те, що будь-який платник, який обрав спецЄП, має право відмовитися від спецЄП і коли саме він після відмови припиняє застосовувати воєнну спрощену систему. А саме там говорилося про те, що платник податку має право самостійно відмовитися від використання спецЄП з першого дня місяця, наступного за місяцем, в якому прийнято таке рішення.

А от на яку систему оподаткування після цього потрапить спецЄПешник-відмовник, було вкрито таємницею.

На що були надії. Здавалося, що він має опинитися на своїй старій системі оподаткування, тобто тій, на якій він перебував до обрання спецЄП.

Це було б напрочуд логічно. Річ у тому, що спецЄП — це тимчасова спрощена система оподаткування, яка покликана на певний час замістити для платника податку його діючу до переходу на спецЄП систему оподаткування і тим самим дати змогу вивести економіку України з кризи, яку викликала війна.

Про те, що має бути саме так, натякає й абзац другий п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. У ньому говориться, що платник має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Тобто можна говорити, що суб’єкт, який самостійно подає заяву про відмову від спецЄП, не просто відмовляється від спрощеної системи, а відмовляється від особливостей, установлених для спецЄП. А це означає, що він після відмови має стати тим платником, яким він був до переходу на спецЄП.

Водночас оскільки в абзаці другому п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ прямо про це не говориться, що фіскали можуть вигадати, все що завгодно. Наприклад, вони можуть сказати, що коли у п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ прямо не сказано про особливості потрапляння на стару систему оподаткування при добровільній відмові від спецЄП до закінчення ВС, то мають діяти загальні правила роботи на ЄП.

Якщо подивитися на п.п. 298.2.2 ПКУ, то платники ЄП, які самостійно відмовляються від ЄП, переходять на сплату інших податків і зборів, тобто на загальну систему оподаткування.

Як бачимо, висновок не дуже радісний. Але всі сподівалися, що податківці не будуть фіскалити. Вони дозволять і тим платникам спецЄП, які самі відмовляються від спецЄП до закінчення ВС, опинитися на своїй старій системі оподаткування (тобто на тій, де вони були до обрання спецЄП).

Що вирішили фіскали

На жаль, податківці вирішили, що лояльний підхід до цієї ситуації застосовувати слід не у всіх випадках.

Так, наприклад, якщо мова йде про відмову від спецЄП платників, які раніше були на звичайному ЄП, то податківці прямо стверджують, що платники спецЄП мають повне право змінити цей ЄП на звичайний ЄП (див. БЗ 107.01.01 та БЗ 108.01.03). А саме, на їх погляд, платники спецЄП мають право змінити спецЄП на звичайний ЄП, який вони застосовували до обрання спецЄП.

Здається, все чудово і логічно. Але не для всіх. Коли мова заходить про аграріїв, які до переходу на спецЄП були на сільгоспЄП, то у них зовсім інший висновок (див. БЗ 108.02.06). Фіскали наполягають на тому, що

коли аграрій відмовляється від спецЄП до закінчення ВС, то йому пряма дорога на загальну систему, а не на сільгоспЄП, на якому він був до переходу на спецЄП

Звичайно, з цим можна спробувати посперечатися. Але, за великим рахунком, позиція податківці має право на життя, оскільки не суперечить ПКУ. Дивно тільки те, що контролери чомусь такий фіскальний висновок роблять лише для платників сільгоспЄП. Чим вони їм не догодили, не зрозуміло.

Про те, як це вплине на відказників від спецЄП до кінця ВС і що робити, щоб опинитися на своїй системі оподаткування, поговоримо далі.

Ексзагальносистемник

Що стосується загальносистемників, то фіскали з приводу цих платників не висловлювалися. Справа в тому, що навіть коли б закінчився ВС, вони автоматично опинилися б на загальній системі оподаткування.

Загальносистемники зазвичай ставлять інше запитання: чи можуть вони із спецЄП перейти, наприклад, на звичайний ЄП? На наш погляд, такої заборони немає і загальносистемники це зробити можуть. Головне, дотримуватися вимог, які дають право бути на обраній ними групі звичайного ЄП.

Детально про це читайте у статті «Чи можна повернутися із спецЄП на іншу систему оподаткування» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54 (ср. ).

Водночас зважаючи на те, що фіскали для платників звичайного ЄП відмовляють у переході зі спецЄП на іншу систему, ніж була до переходу на спецЄП, то напевно вони будуть відмовляти у такій зміні і для загальносистемників.

Експлатник звичайного ЄП

Що стосується тих платників, які були до переходу на спецЄП на звичайному ЄП, то вони можуть, навіть не чекаючи закінчення ВС, відмовитися від спецЄП і опинитися на своїй старій системі оподаткування.

Річ у тому, що у вищезгаданих роз’ясненнях фіскали не проти, щоб платник, який відмовляється від спецЄП до скасування ВС, повернувся в ту групу ЄП, на якій він був до переходу на спецЄП. При цьому на свій старий ЄП він повернеться з першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому подано заяву на відмову від спецЄП.

Нагадаємо, що строків для подання заяви про відмову від спецЄП не встановлено. Щоб відмовитися від спецЄП і повернутися на свою стару систему до закінчення ВС, заяву про відмову слід подати не пізніше останнього дня місяця, що передує місяцю, з якого платник відмовляється від спецЄП (БЗ 108.01.07).

Інша справа, коли платник спецЄП має намір відразу із спецЄП перейти в іншу групу ЄП, ніж та, в якій він був до обрання спецЄП, або змінити ставку (наприклад, з 3 на 5 %). Тут податківці проти прямого переходу, тільки через стару групу/ставку.

Причому, що цікаво, спочатку здавалося, фіскали були не проти прямого переходу зі спецЄП на іншу ставку/групу (запитання 54 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022).

Але на сьогодні їх позиція змінилася. Так, наприклад:

1) у БЗ 108.01.03 фіскали резюмують, що юрособа — платник спецЄП має право змінити ставку 2 % на ставку ЄП, яку застосовував до обрання спецЄП. Тобто вони вважають, що зі спецЄП можна повернутися тільки на старий ЄП, а от обрати іншу групу/ставку ЄП не вдасться;

2) у БЗ 107.01.01 фіскали наголошують, що ФОП, який бажає змінити ставку чи групу звичайного ЄП, має спочатку самостійно відмовитися від спецЄП і перейти на свою стару доспецЄПешну систему. А уже потім, після повернення на свою стару систему оподаткування, він може подати заяву для переходу в іншу групу чи ставку ЄП.

При цьому слід ураховувати, що

змінити групу/ставку ЄП платник ЄП може тільки з початку певного кварталу

Звичайно ж, за умови, що заяву на зміну групи/ставки було подано не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (ст. 298 ПКУ).

Отже, із цього випливає, що як юрособа, так і ФОП — платник спецЄП має право лише повернутися на свою систему оподаткування. І тільки потім може змінити ставку чи групу ЄП. Тобто якщо ФОП чи юрособа відмовиться від спецЄП у вересні 2022, то він з 01.10.2022 повернеться на свій звичайний ЄП. А змінити групу/ставку ЄП він зможе тільки в кінці кварталу. Ті, хто відмовляться у вересні (повернуться на старий ЄП з початку IV кварталу), зробити це зможуть тільки з початку наступного року. І то за умови, що заява на зміну ставки/групи ЄП буде подана не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу, тобто не пізніше 16.12.2022.

Експлатник сільгоспЄП

Для платників сільгоспЄП ситуація набагато гірша, ніж для платників звичайного ЄП. Їм навіть повернутися на свою стару систему оподаткування у разі відмови від спецЄП до закінчення ВС фіскали не дають. Для них у такому випадку пряма дорога тільки на загальну систему.

А той факт, що фіскали наполягають, що аграрій має у разі відмови від спецЄП до закінчення ВС перейти на загальну систему, позбавляє аграріїв права стати платниками сільгоспЄП не тільки відразу після відмови, а й у багатьох інших періодах.

Вся справа тут у п.п. 298.8.8 ПКУ. Нагадаємо, що відповідно до нього сільгосптоваровиробник, який самостійно відмовився від сільгоспЄП, може бути включений до платників сільгоспЄП знову не раніше ніж через два календарні роки після його переходу на застосування ставки ЄП, визначеної для платників ЄП іншої групи, або анулювання його попередньої реєстрації платником сільгоспЄП. Вимоги п.п 298.8.8 ПКУ не діють тільки в одному випадку, а саме коли анулювання реєстрації платником сільгоспЄП юрособи відбулося за ініціативою податківців.

Ми ж говоримо про випадок самостійної відмови від сільгоспЄП і переходу на спецЄП. Тому сподіватися, що вимоги п.п. 298.8.8 ПКУ діяти в цьому випадку не будуть, марні.

Отже, з цього виходить, що

коли юрособа-аграрій змінила сільгоспЄП на спецЄП, то у випадку самостійної відмови від спецЄП до закінчення ВС стати платником сільгоспЄП вони зможуть тільки через 2 роки після такої відмови

А враховуючи той факт, що взагалі-то стати платником сільгоспЄП можна з початку року (виняток, тільки коли платником стає аграрій, який щойно провів певний вид реорганізації, наприклад перетворення), то ті аграрії, які самостійно відмовляться від спецЄП до закінчення ВС, можуть стати платниками сільгоспЄП аж із початку 2025 року.

Тому аграрію, який у 2022 році після відмови від спецЄП і на наступні два роки не бажає бути на загальній системі, радимо працювати на спецЄП до закінчення ВС. Можливо, це комусь буде не вигідно. Але це краще, ніж працювати на загальній системі наступні 2 роки.

Висновки

  • Якщо працювати на спецЄП до кінця ВС, то після закінчення дії спецЄП платник опиниться на тій системі, що був до переходу на спецЄП.
  • Якщо звичайний платник ЄП відмовляється від спецЄП до закінчення ВС, то він опиняється на своїй старій доспецЄПешній системі.
  • У випадку відмови платником сільгоспЄП від спецЄП до закінчення ВС він опиниться на загальній системі оподаткування і обрати сільгоспЄП зможе тільки з початку 2025 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі