Теми статей
Обрати теми

Уточнюємо сільгоспЄП при переході на спецЄП

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 108.02.05 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Уточнююча(і) податкова(і) декларація(ї) платника сільгоспЄП може бути подана(і) до 20-го числа (включно) місяця, що настає за кварталом, в якому відбувся перехід на спецЄП.

У чому вигода. Як тільки в обіг був уведений спецЄП, усі платники податків, у тому числі й платники сільгоспЄП, поглядали в його бік. Взагалі-то, чітко сказати, чи вигідно буде аграрію переходити на спецЄП, було складно. На наш погляд, вигідно було це тільки тим, у кого дохідність від вирощування продукції з 1 га у два рази менша, ніж розмір НГО землі, з якої вони сплачують сільгоспЄП.

Виходячи з цього, багато аграріїв вирішили не зв’язуватися із спецЄП. Але деякі все-таки вирішили випробувати долю. Чи не прогадали вони, покаже тільки час. Нещодавно стало відомо тільки те, що коли аграрій перейшов на спецЄП, то якщо він хоче після цієї системи повернутися на сільгоспЄП, він має перебувати на сільгоспЄП до кінця ВС. В іншому випадку (хто відмовиться раніше) на сільгоспЄП дорога закрита. Деталі у статті «Відмова від спецЄП: куди далі?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 73.

Сьогодні ж поговоримо про інше. А саме як і коли слід було подати уточнюючу декларацію з сільгоспЄП аграріям, які перейшли на спецЄП.

Дата уточнюючої. Якщо аграрій вирішив переходити на спецЄП, він має попрощатися коректно із сільгоспЄП. Річ у тому, що аграрії-юрособи, щоб бути платником сільгоспЄП у 2022, мали подати не пізніше 20 лютого фіскалам загальну і звітні декларації з сільгоспЄП і розрахунок сільгоспчастки.

Тому якщо аграрії подали заяву на перехід на спецЄП, їм слід було подати уточнюючу декларацію з сільгоспЄП. У такій декларації слід було зменшити нарахований сільгоспЄП на рік уперед з дати переходу на спецЄП і по кінець року.

Дату подання уточнюючої декларації з сільгоспЄП аграрій міг визначити без проблем і сам. Оскільки за загальним правилом у випадку, коли в аграрія змінюється площа сільськогосподарських угідь, за які він має сплачувати сільгоспЄП (по суті, саме це і відбулося), то

уточнюючу декларацію аграрій має подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним кварталом, у якому відбулися зміни (п.п. 295.9.5 ПКУ)

При цьому слід подати податківцям як уточнюючу загальну декларацію за місцезнаходженням платника податку, так і уточнюючі звітні за місцем розташування земельної ділянки.

Саме такі рекомендації і дають аграріям податківці у роз’ясненні, що коментується. Тут усе чітко і логічно.

Заповнення уточнюючої декларації. Що ж стосується заповнення уточнюючої декларації із сільгоспЄП, то тут податківці дещо плутаються у свідченнях.

Так, у своєму роз’ясненні вони жодним словом не обмовилися про заповнення у шапці декларації поля «з урахуванням з…». А саме в ньому слід зазначити день, з якого платник сільгоспЄП переходить на спецЄП.

Нагадаємо, що таким днем є 01.04.2022 — у разі подання заяви до 01.04.2022, або наступний робочий день після подання заяви — у разі подання заяви починаючи з 01.04.2022.

Так, наприклад, якщо заява про обрання спецЄП була подана 20.07.2022, то з 21.07.2022 аграрій стає платником спецЄП. Тому у графі «з урахувнням з./.» слід зазначити «21.07».

Що стосується заповнення табличної частини уточнюючої декларації, то контролери рекомендують заповнювати уточнюючу таким чином:

1) у ряд. 3 уточнюючої декларації слід вказати річну суму сільгоспЄП за поточний рік, яка обчислена з початку року (з 1 січня поточного року) до дати реєстрації аграрія платником спецЄП, з розбивкою річної суми за кварталами.

Щоб заповнити так ряд. 3, аграрій має спочатку заповнити ряд. 1 та 2, де відображаються дані про розмір сільгоспЄП для кожної земділянки, щодо якої він рахував податок у річній декларації. Щоб це зробити, аграрій має заповнити ряд. 1 та 2 так:

у кварталах, в яких платник перебував на сільгоспЄП з першого по останній день, слід зазначити суму ЄП за повний квартал;

у кварталі, в якому була здійснена реєстрація аграрія платником спецЄП (тобто у кварталі, в якому аграрій змінив сільгоспЄП на спецЄП), сума ЄП обчислюється із застосуванням формул за відповідними колонками. Застосовуючи цю формулу, слід враховувати, що в ній необхідно вказати кількість днів кварталу, протягом яких аграрій був на сільгоспЄП. Податківці радять рахувати кількість днів виходячи з того, що аграрій був на сільгоспЄП до дня календарного місяця, у якому відбулась реєстрація платником спецЄП. Таким днем є наступний робочий день після подання заяви на обрання спецЄП (абзац четвертий п.п. 9.8 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ);

у кварталах, наступних за кварталом, в якому було здійснено перехід на спецЄП, податок сільгоспЄП не нараховується. Тому у цих колонках слід поставити «0»;

2) до ряд. 4 уточнюючої декларації переносяться дані із річної декларації, або останньої уточнюючої податкової у 2022. А саме аграрію слід взяти показники ряд. 3 декларації, що уточняється;

3) після здійснення порівняння даних рядків 3 та 4 аграрій має заповнити ряд. 6 уточнюючої декларації. А саме тут слід зазначити нараховані до зменшення податкові зобов’язання у відповідних кварталах.

Щоб визначити ці дані, слід від показника ряд. 4 відняти показник ряд. 3

Звертаємо увагу! Якщо аграрій подасть уточнюючу декларацію з сільгоспЄП до дати сплати зобов’язань за квартал, у якому була подана заява на перехід на спецЄП, то на цьому можна припиняти її заповнення. Якщо ж уточнюючу декларацію буде подано пізніше, ніж строк сплати податку за квартал, у якому він перейшов на спецЄП, то крім ряд. 6, слід буде заповнити і ряд. 8. Причому в цей рядок потраплять тільки суми за ті квартали, за які на дату подання уточнюючої декларації закінчився строк сплати сільгоспЄП.

По суті, фіскали у роз’ясненні, що коментується, вказали все правильно. Забули вони тільки про вимоги п.п. 298.8.7 ПКУ. Відповідно до нього платники сільгоспЄП можуть самостійно перейти на застосування ставки ЄП, визначеної для платників ЄП іншої групи, за умови сплати податку за поточний рік у розмірі, що розраховується виходячи з 25 % річної суми податку за кожен квартал, протягом якого платник перебував на сільгоспЄП.

Якщо аграрій перейшов на спецЄП з початку ІІІ кварталу, то сплатити за І та ІІ квартали йому слід не 10 % від річної суми сільгоспЄП, а по цілих 25 % за квартал. При цьому щоб нарахувати 25 %-й податок, аграрій мав би ще й заповнити у уточнюючій декларації ряд. 11. А саме він мав у цьому рядку відобразити за періоди, протягом яких у 2022 році він був на сільгоспЄП, 25 %-й податок.

Але чомусь фіскали щоразу, коли говорять про уточнення сільгоспЄП при переході на спецЄП, про цей нюанс забувають. Можливо, вони вважають, що в цьому випадку немає відмови від сільгоспЄП, а є лише тимчасове заморожування дії сільгоспЄП, допоки аграрій перебуває на спецЄП. Водночас не зрозуміло, чому у випадку, коли вони говорять про відмову від спецЄП раніше за закінчення ВС, то вимагають, щоб на аграрія поширювалися усі сільгоспЄП-правила, у тому числі й правило про те, що відмовившись від сільгоспЄП, аграрій може стати платником сільгоспЄП, тільки як мине 2 роки з цієї дати. Деталі у «Відмова від спецЄП: куди далі?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 73.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі