Теми статей
Обрати теми

Переобладнали імпортовану вантажівку в легковик: акциз

Павленко Олексій, податковий експерт
Придбали імпортний вантажний автомобіль і переробили його на легковий. Як нарахувати та сплатити акцизний податок? Чи треба подавати до ДПС декларацію акцизного податку? Якщо так, то як її складати?

Викладемо відповідь за традиційною схемою.

Платник. Згідно з п.п. 212.1.14 ПКУ платником акцизу є особа — власник ввезеного (!) на митну територію України вантажного транспортного засобу, що переобладнується у легковий автомобіль, з якого справляється акцизний податок.

Об’єкт оподаткування. Оподатковуватись акцизом мають операції з переобладнання ввезеного на митну територію України транспортного засобу у підакцизний легковий автомобіль (п.п. 213.1.11 ПКУ).

Тут мова йде про автомобілі, які подаються до органів, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, тобто — до Головного сервісного центру МВС України (ГСЦ МВСУ), для реєстрації або перереєстрації у зв’язку із зміною моделі транспортного засобу, якщо модель до переобладнання (під час ввезення) відповідала товарній позиції 8704 згідно з УКТ ЗЕД, а після переобладнання відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД.

Ставка та обчислення податку. Ставка визначається для відповідного транспортного засобу згідно з п.п. 215.3.51 ПКУ і обчислюється за формулою шляхом застосування до базових ставок акцизного податку двох коефіцієнтів — двигуна та віку:

Ставка = Ставка базова х Кдвигун х Квік

Відповідну Ставку базову (вони визначені в євро), а також механізм розрахунку коефіцієнтів двигуна (Кдвигун ) та віку (Квік) для свого конкретного авто знайдете у згаданому п.п 215.3.51 ПКУ.

Оскільки розрахована за формулою Ставка (тобто ставка акцизу — вона ж і сума податку) для вашого конкретного авто, звісно, теж буде в євро, то для обчислення суми акцизного податку в гривні ви застосовуєте офіційний курс гривні до євро, встановлений НБУ, що діє на перший день кварталу не місяця!), в якому виникло податкове зобов’язання (п. 217.3 ПКУ).

Дата виникнення ПЗ та сплата податку. У разі переобладнання вантажного авто товарної позиції 8704 УКТ ЗЕД у легкове авто, яке відповідає позиції 8703 УКТ ЗЕД, датою виникнення акцизного зобов’язання є дата видачі документа про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху.

У цьому випадку згідно з п. 216.11 ПКУ акцизний податок сплачується власником такого авто не пізніше дати подання документів для реєстрації або перереєстрації цього авто до ГСЦ МВСУ.

При цьому відповідно до п.п. 222.2.4 ПКУ при зверненні до ГСЦ МВСУ для реєстрації або перереєстрації переобладнаного вантажного транспортного засобу у легкове авто ви зобов’язані пред’явити квитанції або платіжні доручення про сплату податку з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення.

Реєстрація та декларація. При цьому спеціально реєструватись (ставати на облік) як платник акцизу вам не потрібно. Таку реєстрацію податківці здійснюють автоматично на підставі поданої вами акцизної декларації*.

* Див. щодо цього також БЗ 114.01.

Отже, у вашому випадку відповідно до п. 49.2 ПКУ виникає зобов’язання подати декларацію акцизного податку за звітний місяць, в якому виникне згаданий об’єкт оподаткування. Декларацію ви зобов’язані подати за місцем вашої реєстрації не пізніше 20-го числа наступного місяця. Декларація подається разом із додатком 13 «Розрахунок суми акцизного податку з транспортних засобів, що оподатковуються згідно із підпунктами 215.3.5, 215.3.51, 215.3.52, 215.3.6, 215.3.7, 215.3.8 пункту 215.3 статті 215 розділу VI Кодексу». У додатку 13 робиться розрахунок суми податку: за ставкою і схемою, обрахованою відповідно до згаданого п.п. 215.3.51 ПКУ (див. вище).

У самій декларації сума податку відображається тільки у рядку Г 10.7 розділу Г декларації. Платити за декларацією, звісно, вже нічого не треба, оскільки акциз має бути сплачений ще у звітному місяці, перед поданням документів до ГСЦ МВСУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі