Теми статей
Обрати теми

Двічі на ЄП не зайдеш… А він зайшов

Томашпольський Сергій, податковий експерт
ФОП на єдиному податку (ЄП) зареєстрував припинення. У тому ж році знов зареєстрував ФОП та подав заяву на ЄП групи 2. Податківці її задовольнили. ФОП є в Реєстрі платників ЄП. Тепер ФОП переймається, чи не передумають податківці «заднім числом». Бо з’ясувалося, що у загальному випадку два рази на ЄП в одному році не пускають.

Податківці проти «подвійного» заходу

Традиційна логіка податківців: у разі відмови від ЄП / скиду з ЄП / ліквідації на ЄП — вам у лави платників ЄП до кінця поточного (!) року шлях закрито.

Щодо ситуації «протягом одного року: ЄП → загальна система → ЄП» податківці висловлюються у категорії 107.01.01 БЗ тут (із загадковим приписом «ВІДПОВІДЬ УТОЧНЮЄТЬСЯ!») і тут (див. останній абзац).

Щодо ситуації «протягом одного року: ФОП-припинення на ЄП → ФОП-реєстрація із обранням ЄП» податківці висловлюються тут (категорія 107.05 БЗ). Щоправда, вони роблять виняток для ситуації, коли після ФОП-реєстрації платник обирає спецЄП. Таке ліберальне роз’яснення податківці дають у категорії 107.01.05 БЗ.

Щодо ситуації «протягом одного року: скид з ЄП → ФОП-припинення → ФОП-реєстрація із обранням ЄП» податківці висловлюються у категорії 107.01.01 БЗ.

Чи праві податківці

Зосередимося саме на ситуації «протягом одного року: ФОП-припинення на ЄП → ФОП-реєстрація із обранням ЄП». Причому розглядаємо випадок з заходом після ФОП-реєстрації саме на «класичний» ЄП груп 1, 2, 3. Випадок із заходом на спецЄП відповідно не розглядаємо.

Що кажуть податківці? Вони кажуть, що:

«У разі якщо фізична особа — підприємець, яка на початок поточного року перебувала на спрощеній системі оподаткування та щодо якої державним реєстратором прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності, поновила реєстрацію протягом поточного року, то така особа вважається платником інших податків і зборів.

При цьому така особа не може повернутись у поточному році на спрощену систему оподаткування, оскільки вже скористалась своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у цьому році».

Тут вам одразу і аргументація, і висновок. Та чи є вони правильними?

Що каже ПКУ. Формально ПКУ розрізняє такі поняття, як:

обрання спрощеної системи оподаткування;

перехід на спрощену систему оподаткування.

Про обрання йдеться, коли мова про новозареєстрованого ФОП, який одразу бажає стати платником ЄП. Про таких ФОП ідеться в п. 298.1.2 ПКУ (щодо «класичного» ЄП груп 1 — 3, про який ми і домовились вище дискутувати). Сказано, що саме такі ФОП подають заяву щодо обрання ЄП. І якщо відкриємо:

— Заяву щодо державної реєстрації фізичної особи — підприємця (форма 1), то побачимо, що на сторінці 4 мова йде саме про обрання спрощеної системи;

— Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, то побачимо, що в ній згадується і обрання, і перехід на спрощену систему.

А коли в ПКУ йдеться про перехід? Коли на ЄП переходить із загальної системи діючий ФОП. У тому числі ФОП, який після держреєстрації не вклався в строки подання заяви, які наведено у п.п. 298.1.2 ПКУ для новозареєстрованих ФОП.

Про перехід на спрощену систему йдеться у п.п. 298.1.4 ПКУ (ср. ).

Тобто, грубо кажучи, обрання — то про новозареєстрованого ФОП і про п.п. 298.1.2 ПКУ, перехід — то про діючого ФОП і про п.п. 298.1.4 ПКУ.

А де міститься норма про заборону двічі ставати платником ЄП протягом одного календарного року? Саме у п.п. 298.1.4 ПКУ. Сказано, що «такий суб’єкт», тобто саме який переходить із загальної системи на спрощену, може здійснити перехід на спрощену систему один раз протягом календарного року.

А от щодо тих суб’єктів, які обирають спрощену систему, у п.п. 298.1.2 ПКУ нічого подібного не зазначено. Тож

формально ситуація «протягом одного року: ФОП-припинення на ЄП → ФОП-реєстрація із обранням ЄП» ПКУ допускається (забороненою не є)

«Ноу-хау» податківців. Податківці вдаються до хитрощів. Чому? Бо одна справа — то новозареєстрована юрособа. Інша — новозареєстрований ФОП. Якщо він вже був до цього ФОП, то не такий вже він і «новий». Тож податківці хочуть дивитися на ситуацію «широко». Хочуть фрагментарно підходити до такого ФОП, як до «старого».

З іншого боку, вони наче розуміють, що до новозареєстрованого ФОП, який «іде» за п.п. 298.1.2 ПКУ, якось не дуже гарно буде напряму застосувати норму з п.п. 298.1.4 ПКУ для діючих ФОП.

Тож вони вигадали такий собі дивний міст між пп. 298.1.2 ПКУ та 298.1.4 ПКУ. Мовляв, фізособа, яка у поточному році вже була ФОП, при наступній ФОП-реєстрації поновлює її і вважаться платником інших податків і зборів. Тобто вважається діючим ФОП. Відповідно підпадає під п.п. 298.1.4 ПКУ у частині заборони вдруге за рік стати платником ЄП.

Що кажуть суди. Судова практика з цього проводу є. І вона позитивна для ФОП (див. постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 04.10.2022 у справі № 380/21698/21, постанову П’ятого апеляційного адміністративного суду від 15.04.2022 у справі № 420/11881/21, постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 10.11.2021 у справі № 640/4267/20 , рішення Хмельницького окружного адміністративного суду від 09.12.2022 у справі № 560/9807/22).

Суди зазначають, що:

Законом № 755* та ПКУ не передбачено такої реєстраційної дії, як поновлення реєстрації. Відповідно новозареєстрований ФОП, хай навіть раніше у цьому році він реєстрував припинення, то є звичайний новозареєстрований ФОП;

— заборона двічі ставати платником ЄП протягом одного календарного року з п.п. 298.1.4 ПКУ стосується саме тих ФОП, які здійснюють перехід на спрощену систему із загальної, тобто діючих ФОП. Новозареєстрованих ФОП, які обирають спрощену систему, ця заборона не стосується;

ПКУ не містить заборони щодо застосування новоствореним суб’єктом господарювання спрощеної системи в разі прийняття ним протягом поточного року самостійного рішення про припинення ФОП. Тож такий новозареєстрований ФОП має можливість обрати спрощену систему.

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV.

Тож

суди ситуацію «протягом одного року: ФОП-припинення на ЄП → ФОП-реєстрація із обранням ЄП», на відміну від податківців, вважають цілком можливою

Чи перейматися ФОП про «скид» зі спрощенки

Зазначимо, що такий «подвійний» протягом одного року захід на ЄП може дещо ускладнити спрощенцю життя з поданням тієї ж ЄП-декларації. Бо вона у частині ЄСВ може конфліктувати з раніше поданою ліквідаційною ЄП-декларацією. Але все це, звісно, дрібниці на фоні «скиду» з ЄП. Чи можливий він тут, якщо податківці «отямляться»?

Почнемо з того, що ми ж уже встановили відповідність дій ФОП і податківців формальним вимогам ПКУ. На боці ФОП і позитивна судова практика. Тож можна сподіватися, що ніякої «запізнілої реакції» з боку податківців не буде.

Далі. Чи можуть податківці «відкликати» ЄП-реєстрацію ФОП як помилкову? Ні, ст. 299 ПКУ такої можливості не передбачено.

Чи можуть податківці анулювати ЄП-реєстрацію ФОП в якийсь інший спосіб? Давайте дивитися. Випадки анулювання ЄП-реєстрації перелічено у п. 299.10 ПКУ. І до нашої ситуації жоден із них незастосовний!

Але тут є такий нюанс. У ПКУ ще є така досить «розпливчаста» норма з п. 299.11 ПКУ : «У разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої третьої груп вимог, встановлених цією главою, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої — третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення».

На наше переконання, ця норма має спрацьовувати лише у тих випадках, коли має місце порушення, яке названо у п.п. 298.2.3 ПКУ (на який іде посилання у п.п. 3 п. 299.10 ПКУ). І до нашої ситуації, знову ж таки, жодне з них незастосовне!

А от податківці на цю норму дивляться «широко». Мовляв, то може бути будь-яке ЄП-порушення. Наприклад, не повідомив ФОП податківців про зміну ім’я, по батькові та/або місця провадження господарської діяльності, значить, за наслідками перевірки буде «скид» з ЄП згідно з п. 299.11 ПКУ (див. консультацію в категорії 107.04 БЗ).

Тож

деякий ризик того, що податківці «заднім числом» можуть за результатами перевірки анулювати ЄП-реєстрацію ФОП, все-таки є. Але у ФОП є непогані шанси при судовому оскарженні

Висновки

  • Традиційна логіка податківців: у разі відмови від ЄП / скиду з ЄП / ліквідації на ЄП — вам у лави платників ЄП до кінця поточного року шлях закрито. Винятки у деяких випадках вони роблять лише для тих, хто «заходить» на спецЄП.
  • Але формально ситуація «протягом одного року: ФОП-припинення на ЄП ФОП-реєстрація із обранням ЄП» ПКУ допускається (забороненою не є) навіть для тих, хто заходить на «класичний» ЄП груп 1 — 3. І суди цю ситуацію, на відміну від податківців, вважають цілком можливою.
  • Деякий ризик того, що податківці «заднім числом» можуть за результатами перевірки анулювати ЄП-реєстрацію ФОП, все ж таки є. Але у ФОП є непогані шанси при судовому оскарженні.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі