Теми статей
Обрати теми

Влітку зміняться акцизні накладні, Заявки і Порядок їх заповнення

Павленко Олексій, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 01.02.2023 № 55

Висновок документа

Відкориговано під законодавчі зміни податкові акцизні документи: АН, РК до них, Заявки і Заяву. Відповідно змінено Порядок їх заповнення

Зазначеним наказом Мінфін уніс зміни до:

— акцизних накладних (АН) обох форм («П» та «С») та РК до «пальної» АН;

— обох форм Заявок на поповнення… (і пальної, і спиртової),

— до форми Заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів.

Також зазнав змін і Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, теж затверджений наказом Мінфіну від 27.11.2020 № 729 (далі — Порядок № 729).

Спочатку попередимо, що ці зміни і нові форми згаданих акцизних документів запрацюють лише з 5 липня (!) цього року. Адже наказ № 55, що коментується, набирає чинності через 90 днів з дня його офіційного опублікування (опублікований 06.04.2023, "Офіційний вісник України" № 34). Мабуть, час вступу так затягнули, щоб встигнути переробити форми електронних документів. Адже ці зміни мали відбутися вже давно, але, схоже, Мінфіну було не до цього…

Коди територій. Одна частина змін пов’язана із заміною територіальних кодифікаторів: у формі Заяви та АН форми «П» «Код КОАТУУ» замінено на «Код території», де має зазначатись відповідний код згідно з п’ятим (за наявності) або четвертим рівнем нового кодифікатора — КАТОТТГ.

Нульовий акциз з пального для Міноборони. Друга частина змін прив’язана до норм п. 44 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ, яким уведено на період воєнного стану механізм оподаткування ввезених на митну територію України або вироблених в Україні важких дистилятів та біодизеля акцизним податком за нульовою ставкою. Але тільки — якщо замовником такого пального згідно з умовами договору є Міністерство оборони України. Такі операції супроводжуються виписуванням податкового векселя, який є підставою для митного оформлення імпорту або для реалізації виробником в Україні цих видів пального за нульовою ставкою. На практиці виникали складнощі зі складанням АН та Заявок на поповнення для таких операцій, адже діюча редакція Порядку № 729 для них не пристосована. Фіскали тимчасово (до цих змін, що коментуємо) владнали ці питання у консультації в БЗ 114.11.03. І зараз вони все ще цією консультацією й регулюються.

Зі вступом у силу наказу № 55 ці питання будуть врегульовані по-іншому: відповідні зміни задля таких операцій вносяться до форми АН (додані нова умова оподаткування «9» та напрям використання «19»). Пов’язані з цією «пільгою» зміни внесені також у форми РК і Заявки на поповнення.

Інше. До більш дрібних змін можна віднести уточнення порядку заповнення реквізиту «Акцизний склад пересувний» в АН форм «П» та «С»: у разі, якщо пальне/спирт етиловий відвантажується (отримується) у причеп/напівпричеп, зазначаються реквізити такого причепа/напівпричепа як акцизного складу пересувного. Тож чітко прописали, що коли пальне перевозиться з використанням причепа або напівпричепа (який має окремий номер державної реєстрації), треба зазначати саме його реквізити.

В АН (що складаються у одному екземплярі) змінюється формулювання напряму використання «5» (цей напрям доповнено відпуском пального також і госпсуб’єктам-неплатникам акцизу) та додано ще напрям використання «18» (для випробування авіадвигунів).

Плюс — проводяться ще деякі незначні зміни.

Але оскільки усі ці зміни пов’язані із заповненням відповідних форм, то більш детально ми їх висвітлимо влітку — ближче до вступу в силу наказу № 55 і введення/появи нових електронних форм згаданих акцизних документів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі