24.04.2023

Пальне для ЗСУ — застосовуємо нульову ПДВ-ставку

Постачання пального для заправки військової техніки оподатковують за нульовою ставкою ПДВ. За яких умов застосовують 0 % ПДВ? У який момент виникають нульові ПДВ-зобов’язання? Чи зберігається право на податковий кредит (ПК) у постачальника пального? Зараз з’ясуємо.

ПДВ-ставка 0 % — умови застосування

Згідно з п.п. «г» п.п. 195.1.2 ПКУ нульова ставка ПДВ застосовується до операцій з постачання пального:

— для заправки (дозаправки) або забезпечення наземного військового транспорту чи іншого спеціального контингенту Збройних Сил України, що бере участь у миротворчих акціях за кордоном України, або

в інших випадках, передбачених законодавством.

Так от, воєнний стан (ВС) — це якраз той самий інший випадок, передбачений законодавством. А конкретно — постанова Кабміну від 02.03.2022 № 178 визначає, що

операції з постачання пального безпосередньо для заправки (дозаправки) або забезпечення оборонного транспорту оподатковуються ПДВ за ставкою 0 %

При цьому нульова ставка застосовується щодо постачання пального для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави певних категорій отримувачів.

До таких установ постановою № 178 віднесено ЗСУ, Нацгвардію, СБУ, Службу зовнішньої розвідки, Державну прикордонну службу, МВС, ДСНС, Управління державної охорони, Держслужбу спецзв’язку та захисту інформації, інші утворені відповідно до законів військові формування, їх з’єднання, військові частини, підрозділи, установи або організації, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету (див. БЗ 101.08).

Отже, заправляючи транспорт ЗСУ та інших оборонних структур, постачання пального слід оподатковувати за ПДВ-ставкою 0 %. При цьому

норми ПКУ не передбачають можливості для постачальників пального армії здійснювати вибір щодо застосування чи незастосування нульової ставки ПДВ

Позаяк застосування встановленої ПКУ ставки податку є обов’язком, а не правом ПДВ-платника. Тож оподаткувати пальне для ЗСУ та інших установ, що боронять державу, 20 % ПДВ неприпустимо — до таких операцій має застосовуватися виключно нульова ставка.

І хоча постанова № 178 набрала чинності 02.03.2022, ставка ПДВ 0 % застосовується з 24.02.2022, тобто з початку війни. Діятиме вона до припинення чи скасування ВС.

Проблеми ставки 0 % на пальне для ЗСУ

Чітких правил застосування нульової ПДВ-ставки на пальне для потреб армії ні п.п. «г» п.п. 195.1.2 ПКУ, ні постанова № 178 не містять. Підтверджують це й податківці і роблять такі висновки (див. лист ДПСУ від 29.07.2022 № 8271/6/99-00-21-03-02-06):

— під дію ставки ПДВ 0 % потрапляє заправка (дозаправка) або забезпечення будь-якого транспорту, тобто наземного, морського чи повітряного. А якщо йдеться про наземний транспорт, то сюди потрапляє як автомобільний транспорт, так і залізничний. Адже жодний нормативно-правовий акт не визначає обмежень чи критеріїв щодо видів транспорту, при заправці (дозаправці) або забезпеченні пальним якого не діє ставка 0 %;

— під застосування нульової ставки потрапляють будь-які товари, які можна використовувати для заправки (дозаправки) або для забезпечення транспорту. Аргумент тут той самий — жодний нормативно-правовий акт не визначає ні переліку товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення воєнного транспорту, ні переліку кодів з Єдиного закупівельного словника ДК 021:2015 чи кодів УКТ ЗЕД.

Інші облікові моменти нульової пальної ставки

Дата виникнення ПЗ. Операції з постачання пального ЗСУ та іншим установам, визначеним постановою № 178, оподатковують за нульовою ПДВ-ставкою незалежно від того, був сформований постачальником чи ні ПК за операціями з придбання пального.

Позаяк постачання пального здійснюється установам, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, правило «першої події» (п. 187.1 ПКУ) тут не працює. Адже, напевно, оплата буде здійснюватися бюджетними коштами — з казначейського рахунку. Відтак,

нульові податкові зобов’язання (ПЗ) постачальнику пального слід нараховувати виходячи зі спеціального правила — на дату зарахування бюджетних коштів на рахунок платника в банку

або небанківському надавачу платіжних послуг (п. 187.7 ПКУ). Детальніше див. у статті «Як не помилитися в даті ПЗ» // «Податки & бухоблік», 2021, № 71 і «ПДВ-наслідки, коли виявилось, що оплата за бюджетний кошт» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61.

На постачання пального для потреб ЗСУ складається податкова накладна (ПН) як на операцію, оподатковувану за нульовою ставкою на митній території України (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Врахуйте! Такий порядок нарахування ПЗ не касовий метод: ПК у постачальника пального визначається за першою подією (див. БЗ 101.13).

Право на вхідний ПК. Зауважте! Постачання пального ЗСУ та іншим силовим структурам, які боронять країну, за нульовою ставкою належить до ПДВ-оподатковуваних (а не звільнених) операцій. Відтак у постачальників пального для заправки транспорту таких отримувачів зберігається право на ПК. Тобто компенсуючі ПДВ-зобов’язання за п. 198.5 ПКУ не нараховують.

Бюджетне відшкодування. Тут, на відміну від зниженої 7 % ставки на пальне, схоже, не буде жодних проблем з бюджетним відшкодуванням (див. статтю «Тонкощі застосування пальної 7 % ПДВ-ставки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 33). Тобто можна ставити на бюджетне відшкодування навіть той ПДВ-мінус, який сформувався за рахунок того, що придбали пальне зі ставкою 20 % чи 7 %, а здійснили постачання ЗСУ зі ставкою 0 %.

Докладніше про постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту читайте у статті «Ставка ПДВ при ремонті транспорту ЗСУ: 20 чи 0 %?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 79 (ср. ).

Пальне — допомога армії

Якщо пальне передається Збройним Силам України та іншим силовим структурам безоплатно (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації), такі операції для цілей ПДВ-обліку під час ВС не є постачанням (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Тобто ані податкової накладної на постачання, ані донарахування ПДВ за правилом «мінбази» (п. 188.1 ПКУ) для таких операцій не буде. Не треба нараховувати тоді й компенсуючий ПДВ за п. 198.5 ПКУ (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Висновки

  • Постачання пального безпосередньо ЗСУ та іншим оборонним структурам для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту під час війни оподатковують ПДВ за нульовою ставкою.
  • Оскільки оплата буде здійснюватися бюджетними коштами — з казначейського рахунку, ПЗ слід нараховувати виходячи зі спеціального правила — на дату зарахування бюджетних коштів на рахунок постачальника в банку.
  • Добровільна безоплатна передача пального ЗСУ та іншим установам для потреб забезпечення оборони держави під час війни не вважається постачанням.