Теми статей
Обрати теми

ПДВ-наслідки, коли виявилось, що оплата за бюджетний кошт

Павленко Олексій, податковий експерт
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, що робити у такій ситуації. Була реалізація (відвантаження) бюджетному підприємству 15 червня, а оплата надійшла 5 липня. Виписано податкову накладну за першою подією — 15.06.2022. Подзвонило це підприємство та сказало, що вони сплатили бюджетними коштами і згідно з п. 187.7 ПКУ треба виписувати податкову датою оплати — 05.07.2022. Однак у договорі умови щодо бюджетних коштів не було. Що нам тепер робити? Термін реєстрації ПН з датою оплати вже буде порушено… Як правильно виправити помилку і чи це помилка взагалі?

Давайте проаналізуємо ситуацію, що склалася. Але спочатку нагадаємо: згідно з п. 187.7 ПКУ датою виникнення зобов’язань з ПДВ у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку (або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі).

Щодо цієї норми податківці вже давно позицію сформували. Вони у своїх роз’ясненнях неодноразово писали, що для цілей визначення дати виникнення зобов’язань з ПДВ платник має використовувати поняття (у тому числі поняття бюджетних коштів), визначені БКУ*. При цьому вони завжди наголошували:

підтвердженням того, що товари/послуги оплачуються за рахунок бюджетних коштів, є наявність у договорі про поставку товарів/послуг умови, що оплата за поставлені товари/послуги здійснюється з відповідного рахунку Держказначейства

* Згідно з п.п. 11 п. 1 ст. 2 БКУ: бюджетні кошти — це належні відповідно до законодавства надходження бюджету та витрати бюджету.

Наприклад, таке зазначено у листах ДПСУ від 25.01.2022 № 130/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 28.09.2021 № 3592/ІПК/13-01-18-04-09, від 08.07.2021 № 2683/ІПК/99-00-21-03-02-06 та ще у багатьох роз’ясненнях, пов’язаних з бюджетними сплатами та з застосуванням норми п. 187.7 ПКУ.

Податківці в цих листах також стверджують: у разі, якщо бюджетні кошти будуть перераховані не безпосередньо з бюджетного рахунку Держказначейства (а, наприклад, з рахунку підрядника/субпідрядника**), та/або отримані постачальником кошти не є бюджетними коштами відповідно до норм БКУ, то дата виникнення податкових зобов’язань визначається відповідно до п. 187.1 ПКУ за правилом «першої події». Тут звертаємо увагу, що кошти можуть надійти й із небюджетного рахунку, відкритого у Держказначействі, адже там можуть відкриватись і такі рахунки. І якщо оплата надійде з небюджетного рахунку, хоч і відкритого у Держказначействі, тут фіскали напевно наполягатимуть на «першоподійному» п. 187.1 ПКУ (на їх думку, кошти на таких рахунках втрачають статус «бюджетних»).

** Конкретно щодо «транзитних» платежів бюджетними коштами вони фіскалять у згаданому листі від 25.01.2022 та у листі ДФСУ від 05.12.2018 № 5107/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Отже, вважаємо, що у цьому випадку, якщо у договорі дійсно не було зазначено умови про сплату бюджетними коштами, то з позиції податківців ви не мали використовувати норму п. 187.7 ПКУ та визначати податкові зобов’язання з ПДВ датою зарахування коштів. У той же час не завадить уважно переглянути сам договір: можливо, контрагент у платіжних реквізитах рахунку, з якого має здійснитись оплата, зазначив у договорі бюджетний рахунок Держказначейства? Тоді ваш контрагент-бюджетник, можливо, стане наполягати, що таким чином саме й була зазначена в договорі умова про оплату бюджетними коштами…

Тож ваші наступні дії (чи бездіяльність) залежатимуть від результатів перевірки у договорі реквізитів рахунку, які зазначив контрагент, та від того, чи саме з бюджетного рахунку Держказначейства надійшла вам 5 липня оплата?

Умови взагалі немає. Якщо у договорі не зазначений бюджетний рахунок Держказначейства як джерело для оплати постачань за договором, то ПН вами виписана правильною датою, і в цій частині нічого виправляти не потрібно. Повідомте вашого контрагента, що тут немає підстав для застосування «касового» методу нарахування ПДВ-зобов’язань і що він має право на податковий кредит (ПК) згідно з ПН від 15 червня, законно виписаною за першою подією.

Аналогічно буде і в ситуації, коли у договорі були зазначені реквізити бюджетного рахунку, але оплата вам надійшла не з бюджетного рахунку Держказначейства.

Умова умовно є. Навіть якщо у договорі були зазначені реквізити бюджетного казначейського рахунку і гроші «прибули» саме з нього, то все одно вас важко звинуватити у помилці. Оскільки у договорі прямо не було зазначено, що оплата саме за рахунок бюджетних коштів (а ви — не екстрасенси та не «специ» по номерах рахунків Держказначейства*), то умову про зазначення у договорі джерела коштів не можна вважати виконаною. Тому вважаємо, ви цілком законно нарахували ПДВ і склали ПН за датою першої події — 15 червня.

* До речі, і бюджетні, і небюджетні рахунки, відкриті у Держказначействі, починаються з «трійки».

Отже, у такій ситуації ви можете обирати, як саме вам вчинити.

Можна встати у формальну позу і, посилаючись на «відсутність умови» та згадані листи ДПСУ, відповісти бюджетнику-контрагенту, що ПН складена правильною датою (за правилом «першої події»). При цьому переконуйте контрагента, що у такому разі йому не варто особливо хвилюватись. Адже він теж може (у зв’язку з відсутністю умови в договорі) послатись на згадані листи ДПСУ і тим самим підтвердити правомірність податкового кредиту за ПН, виписаною за «першою подією» (15 червня).

Однак якщо контрагент сильно наполягатиме, то правило «клієнт завжди правий», можливо, спонукає вас піти йому назустріч. Тобто

ви можете доробити договір — додати до нього (бажано, заднім числом) умову про сплату саме бюджетними коштами. Але — тим самим визнаєте свою «помилку» у даті нарахування ПДВ та складання ПН

Звісно, такі благородні дії завдадуть вам «пікантні» сюрпризи. Доведеться виписати «мінусовий» РК до ПН, складеної вами за датою першої події (15 червня). А також скласти на це постачання нову ПН, датовану 5 липня. Хоча тут, може, варто почекати реєстрації вашим контрагентом цього РК в ЄРПН і вже у разі його неблокування реєструвати «нову» ПН датою 5 липня. Можна й піти шляхом «задвоєння» ПН. Тобто зареєструвати одразу цю другу ПН, а потім «анулювати» першу ПН за допомогою РК з кодом причини коригування 301*. Може, у такому разі буде менше небезпеки блокування РК…

* Детальніше про цей варіант виправлення читайте в матеріалі «Помилка в даті та номері ПН», «Податки & бухоблік», 2022, № 56.

Але у будь-якому разі ви вже можете «відловити» штраф, передбачений ст. 1201 ПКУ за несвоєчасну реєстрацію ПН (як мінімум 10 % від суми ПДВ). Адже крайній строк реєстрації цієї «нової» ПН (31 липня) вже минув. Або ж будьте готові довести фіскалам, що ви у зв’язку з форс-мажором (військовою агресією рф) не мали змоги цю ПН зареєструвати своєчасно.

Окрім того, вам необхідно буде подати УР до декларації з ПДВ за червень-2022 і таким чином зняти ці податкові зобов’язання за червневою декларацією. А також — обов’язково додати цю суму до податкових зобов’язань, відображених у декларації за липень-2022.

Отже, «жодна добра справа не лишиться невідплаченою», але ви «збережете обличчя»… Та чи воно того варто? Тож краще переконайте контрагента, що з таким текстом договору (без чіткої умову про сплату бюджетними коштами) ПН від 15 червня є коректною. А податковий кредит з червневої ПН він може заявити також і у липневій декларації або ще пізніше (в рамках 365 днів з дати складання ПН)…

Пара дрібниць на додаток. Заповнення ПН за постачаннями з оплатою бюджетними коштами не має якихось особливостей.

Також пам’ятайте, що за наявності операцій з оплатою бюджетними коштами в декларації з ПДВ і ПН, складеними «за грошима», поле «Відмітка про застосування касового методу податкового обліку» у декларації з ПДВ не заповнюється. Адже тут за «касовим методом» постачальник визначає лише податкові зобов’язання, а ПК з «вхідного» ПДВ у нього — на загальних підставах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі