Теми статей
Обрати теми

Подання розблокувальних документів: що нового?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 14.07.2023 № 394

Висновок документа

Підкориговано Порядок № 520*, який стосується подання документів на розблокування ПН/РК, та уточнено, що:

— подання ЗЕД-договорів актуальне для платників, зайнятих ЗЕД-діяльністю;

— для розблокування ПН/РК платник може подавати й інші документи;

— ініціювати розблокування зменшуючого РК зможе покупець, а також

враховано можливість розблокування ПН/РК за кодом УКТ ЗЕД (ДКПП)

* Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520.

Перелік розблокувальних документів. Пом’якшили формулювання п. 5 Порядку № 520, що визначає перелік розблокувальних документів. І передбачили, що:

платник може подавати договори, у тому числі й ЗЕД-договори (раніше податківці в будь-якому разі хотіли бачити їх серед розблокувальних документів. Тому платники, які навіть не займаються ЗЕД, могли отримати відмову в реєстрації ПН через неподання ЗЕД-договорів);

— перелік розблокувальних документів із п. 5 Порядку № 520 — «не закритий». Тому платник може також подавати й інші документи, що підтверджують інформацію в заблокованій ПН/РК (що може стати в пригоді, наприклад, якщо ПН/РК заблокована через код УКТ ЗЕД/ДКПП, про що детальніше скажемо далі).

Зважаючи на це, оновлено (викладено в новій редакції) додаток 2 до Порядку № 520Повідомлення (про необхідність подання платником для розблокування додаткових пояснень/документів). І в ньому тепер також враховано можливість подання платником: «у тому числі ЗЕД-договорів» та «інших документів».

Блокування через код УКТ ЗЕД (ДКПП). Окремо виділено ситуацію, коли причиною блокування став код УКТ ЗЕД (ДКПП). І в разі, якщо у квитанції до ПН/РК зазначено код товару (за УКТ ЗЕД) / послуги (за ДКПП) / умовний код товару, операція за яким стала підставою для блокування, застережено, що платнику буде достатньо подати письмові пояснення та копії документів виключно за такою операцією. Тобто в такому разі має стати простіше і не доведеться «на повну» подавати документи на розблокування, а важливо підтвердити реальність саме цієї операції (з цим кодом УКТ ЗЕД/ДКПП). З урахуванням цього тепер п. 5 Порядку № 520 передбачено, що платник може подати й інші документи, які підтверджують інформацію, зазначену в заблокованій ПН/РК.

Розблокування зменшуючих РК. Відомо, що подати документи на розблокування зменшуючих РК повинен продавець (БЗ 101.18). Проте тепер п. 5 Порядку № 520 передбачено, що прискорити весь процес та ініціювати розблокування зменшуючого РК зможе покупець. Для цього:

— одержувач (покупець) надсилає пояснення та копії документів постачальнику (продавцю) через електронний кабінет в електронній формі з накладенням кваліфікованого електронного підпису, а

— постачальник (продавець) подає такі пояснення та копії документів з накладенням кваліфікованого електронного підпису до контролюючого органу.

А також передбачено, що одержувачу (покупцю) надходитиме в електронному кабінеті інформація про дату подання розблокувальних документів постачальником (продавцем) і результат їх розгляду регіональною комісією.

Коли набирає чинності. Зміни наберуть чинності через 15 днів із дня офіційної публікації наказу № 394 (поки що не опублікований).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі