Теми статей
Обрати теми

Поновлено строки надання адмінпослуг і видачі дозвільних документів

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова КМУ від 08.08.2023 № 828

Висновок документа

З 25 серпня цього року поновлюються «довоєнні» строки надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру, які були зупинені постановою КМУ від 28.02.2022 № 165

Дата поновлення. Як визначено п. 3 постанови № 828, вона набирає чинності через 10 днів з дня її опублікування. Опублікування відбулося 15 серпня («Урядовий кур’єр» № 163), тому норми постанови запрацюють з 25.08.2023. Саме з цієї дати втратить чинність згадана «воєнна» постанова КМУ «Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру» від 28.02.2022 № 165 (а також інші норми/документи, якими вносились до неї зміни)!

Відміна зупинки і відновлення строків. Нагадуємо, що нормою п. 1 «вмираючої» постанови № 165 було зупинено строки надання адміністративних послуг суб’єктами їх надання* та строки видачі дозвільними органами документів дозвільного характеру** на час воєнного стану в Україні. Поновити ці зупинені строки мали протягом місяця після припинення чи скасування воєнного стану на відповідній території України.

* Крім строків надання адмінпослуг у сферах держреєстрації юросіб, ФОП, держреєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, держреєстрації актів цивільного стану, суб’єктами (особами), що провадять діяльність під час воєнного стану.

** Крім надання адмінпослуг у сфері будівництва, визначених Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Звісно, на початку війни це було вимушеним кроком уряду, але згодом цим зупиненням почали недобросовісно користуватися деякі чиновники, що надають адмінпослуги та дозвільні документи. Часто-густо ці «несвідомі» особи лише під приводом зупинення строків, не маючи для того об’єктивних причин, не надавали заявникам адмінпослуги та/або дозвільні документи.

Тому КМУ прийняв доцільне рішення щодо повної відміни постанови № 165.

Тож

починаючи з 25.08.2023 мають «запуститися лічильники» усіх законодавчо установлених строків для надання відповідних видів адмінпослуг та документів дозвільного характеру

Скоріш за все, фактичний строк того, скільки до 25 серпня пролежали подані госпсуб’єктами заяви, наші бюрократи для цих цілей враховувати не будуть. І 25 серпня — якщо відповідні документи вже були подані госпсуб’єктами до цієї дати — вони будуть рахувати як перший день строку, встановленого законодавством для здійснення відповідних адміністративних дій/видачі дозвільних документів.

Постанова № 314 поки діє! Нагадаємо також, що все ще залишається діючою «ліберальна» постанова КМУ від 18.03.2022 № 314, якою на період воєнного стану допускається здійснення низки видів діяльності без отримання дозвільних документів (зокрема, ліцензій). Для цього замість традиційної схеми з поданням повного пакета документів, суб’єкту господарювання достатньо лише надати спеціальну декларацію. Але це послаблення не поширюється на багато «топових» видів діяльності, перелік яких міститься у додатку 2 до цієї постанови. Зокрема, там фігурують усі види діяльності, які регулює Закон № 481 (з алко-, тютюновими товарами та пальним), діяльності з будівництва, з перевезення пасажирів, імпорт, виробництво, торгівля лікарськими засобами та багато інших. Звісно, всі вони вимагали отримування ліцензій, яке надто гальмувала згадана постанова № 165, яка нарешті згодом «вріже дуба».

Водночас не виключаємо, що наступним кроком урядовців може бути й відміна «ліберальної» постанови № 314

Деякі строки (нагадування). Згідно із Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII строк прийняття рішення про видачу ліцензії або про відмову в її видачі становить десять робочих днів з дня одержання органом ліцензування заяви про отримання ліцензії.

Що стосується «алко-тютюново-пального» Закону № 481, то згідно з його ст. 15, яка регулює оптову і роздрібну торгівлю алко-напоями, тютюновими виробами, РЕС*, пальним та зберігання пального: ліцензія або рішення про відмову в її видачі видається заявнику не пізніше 10 календарних днів (щодо пального — не пізніше 20 календарних днів) з дня одержання зазначених у цьому Законі документів.

* Рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

Інші строки для надання відповідних адмінпослуг та документів дозвільного характеру знайдете в спеціальних нормативах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі