Теми статей
Обрати теми

Отримання ФОП постоплати після скасування спецЄП: фіскальне роз’яснення ДПСУ

Томашпольський Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 107.01.03 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40648

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

ФОП відвантажив товари / виконав роботи, послуги під час перебування у групі 3 (у т. ч. на спецЄП), а постоплату отримав після переходу в групу 1 чи 2 ЄП. Якщо відповідна діяльність заборонена для груп 1 чи 2 ЄП, то це призводить до необхідності:

— перейти на загальну систему шляхом подання відповідної заяви;

— оподаткувати такий дохід ЄП за ставкою 15 %

Це роз’яснення цікаве нам саме у світлі скасування спецЄП та повернення платників ЄП до їх «старих» груп ЄП. Ми до цієї теми вже зверталися (див. статтю «Заборонено на спрощенці, але дозволено на спецЄП: як бути з 01.08.2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 59) і, зокрема, звертали увагу, що є різниця між ситуаціями, коли маємо справу:

— з діяльністю, яка сумісна з класичною спрощенкою, але несумісна з умовами перебування в тій групі ЄП, на якій ФОП опинився після скасування спецЄП. Як от, наприклад, здавання ФОП на ЄП групи 2 в оренду нерухомості платнику податку на прибуток;

— з діяльністю, взагалі забороненою на класичній спрощенці (але ФОП мав право здійснювати її на спецЄП). Як от, наприклад, здавання в оренду більше площі нерухомості, ніж дозволено п.п. 291.5.3 ПКУ.

Діяльність, несумісна з умовами перебування в групі ЄП

Наприклад:

— ФОП групи 2 ЄП дозволено надавати послуги (роботи) лише платникам ЄП та/або населенню;

— платниками групи 2 ЄП не можуть бути ФОП, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна, надають послуги з надання доступу до мережі Інтернет, здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У чому тут «фішка»?

Це не є обмеження, встановлені п. 291.5 та п. 291.51 ПКУ. Ці вимоги передбачено п. 291.4 ПКУ. Тож новий п.п. 91.4.2 підрозд. 8 розд. XX ПКУ, який дає експлатнику спецЄП місяць на те, щоб позбутися заборонених видів діяльності, тут не працює.

Тож

вимоги до групи ЄП, на яку потрапляє ФОП після «зіскоку» зі спецЄП, має бути виконано одразу — саме з дня повернення у цю групу. Ніякого «перехідного місяця» немає

Тобто якщо говоримо про «зіскок» зі спецЄП з 01.08.2023, то вимоги до групи ЄП, на яку потрапляє ФОП після «зіскоку» зі спецЄП, має бути виконано саме з 01.08.2023.

І тут резонно постає запитання: як бути, якщо фактично ми заборонену діяльність з 01.08.2023 здійснювати припинили, але нам після цієї дати буде надходити за неї постоплата?

Колись податківці з цього приводу пропонували досить дивний, але не позбавлений логіки алгоритм. На кшталт:

— або ви ще не отриманий дохід завчасно «запхайте» у декларацію того звітного періоду, в якому ця діяльність фактично здійснювалася та ще була дозволена;

— або вже за фактом отримання цього доходу «запхайте» його до декларації того звітного періоду, у якому ця діяльність фактично здійснювалася та ще була дозволена, через подання уточнюючої декларації.

У такому разі не буде ніяких негативних наслідків: ані «скидання» зі спрощенки, ані підвищеної ставки ЄП.

Але наразі податківці таких порад вже не дають! Дають зовсім інші — дуже фіскальні!

Так, ще до того, як з’явився спецЄП, податківці заявляли, що кошти, отримані ФОП під час перебування у групах 1 і 2, але зароблені під час роботи у групі 3 від діяльності, яка у групах 1 і 2 заборонена, є підставою, аби ФОП перейшов на загальну систему (категорія 107.01.07 БЗ).

Тобто

для виникнення проблем достатньо лише факту отримання оплати від несумісної з поточною групою ЄП діяльності. Хай навіть саму цю діяльність було здійснено за тих часів, коли конфлікту із «старою» групою не було

Зазначимо, що такий підхід не відповідає дійсним вимогам ПКУ. Бо підставою для скидання з ЄП формально є саме здійснення «конфліктної» діяльності (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ)*.

* «298.2.3. Платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених цим Кодексом, у таких випадках та в строки:

9) у разі здійснення платниками першої або другої групи діяльності, яка не передбачена у підпунктах 1 або 2 пункту 291.4 статті 291 цього Кодексу відповідно, — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність;»

Але маємо, що маємо. Тож наша порада була такою: щоб виключити ризики сплати ЄП за підвищеною ставкою та скидання зі спрощенки, краще попросити усіх покупців/замовників за несумісними операціями розрахуватися заздалегідь. У цьому випадку не пізніше 31.07.2023.

Аж ось на днях з’явилася і зовсім свіженька консультація в категорії 107.01.03 БЗ, яку ми наразі і коментуємо. В ній податківці уже і для ситуації з «зіскоком» зі спецЄП підтверджують свою фіскальну позицію, що якщо після 01.08.2023 постоплату буде отримано від виду діяльності, який не дає права перебувати на групі 1 чи 2 ЄП, то платник ЄП (який після «зіскоку» зі спецЄП опинився у цих групах ЄП) повинен:

— перейти на загальну систему з найближчого кварталу шляхом подання відповідної заяви (якщо перехід буде з IV кварталу 2023, то подати заяву слід буде не пізніше 20.09.2023);

— оподаткувати такий дохід ЄП за ставкою 15 %.

Але фактично це не є несподіванкою. Бо ми такий підхід передбачали.

Діяльність, взагалі заборонена на класичній спрощенці

Тут ми маємо норму абз. 2 п.п. 91.4.2 підрозд. 8 розд. XX ПКУ:

«обмеження, встановлені пунктами 291.5 та 291.51 статті 291 цього Кодексу для платників єдиного податку, мають бути виконані до першого числа місяця, наступного за календарним місяцем, в якому платник податку втратив право або самостійно відмовився від використання особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 цього підрозділу»

Тобто фактично дається один місяць на те, щоб «позбутися» діяльності: яка передбачена:

п. 291.5 ПКУ для платників ЄП груп 1 — 3;

п. 291.51 ПКУ для платників ЄП групи 4.

Як ми зрозуміли цю норму? Якщо законодавець дає місяць на виконання обмежень, то вочевидь у цьому місяці мають блокуватися всі передбачені ПКУ негативні наслідки порушення цих обмежень. Тобто має блокуватися:

п.п. 5 п. 298.2.3 ПКУ, що вимагає покинути спрощенку в разі здійснення забороненої для ЄП діяльності;

п.п. 4 п. 293.4 ПКУ, що передбачає застосування до доходу від цієї діяльності ставки ЄП 15 %.

А що податківці?

Вони у роз’ясненні, що коментується, абз. 2 п.п. 91.4.2 підрозд. 8 розд. XX ПКУ згадують. Але потім кажуть таке:

«При цьому Законом № 3219 не передбачено особливостей щодо визначення доходів для цілей оподаткування єдиним податком, ніж установлені ст. 292 ПКУ, у разі їх отримання після 01.08.2023 за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеної системи з особливостями оподаткування, у т. ч. від здійснення видів діяльності, що заборонені для відповідних груп.»

І ось тут вже треба вгадати, що мають на увазі податківці.

Варіант 1. «Нормальний». Виходимо з припущення, що податківці говорять саме про діяльність, яка лише несумісна з умовами перебування в групах 1 та 2 ЄП (а взагалі для ЄП є дозволеною). Вони ж бо у своєму роз’ясненні кажуть про «товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) у період його перебування на третій групі (у т. ч. з особливостями оподаткування)».

Тобто це те, про що говоримо і ми. Що вимоги до групи ЄП, на яку потрапляє ФОП після «зіскоку» зі спецЄП, має бути виконано одразу — саме з дня повернення у цю групу. «Перехідного місяця» немає. І за логікою податківців, навіть отримання післяплати з 01.08.2023 буде створювати негативні наслідки для ФОП (див. розділ «Діяльність, несумісна з умовами перебування в групі ЄП» вище).

Варіант 2. «Ненормальний». Не можна виключати і такий підхід, що податківці кажуть, мовляв, заборонену для ЄП діяльність здійснювати додатковий місяць можна, але якщо ви після 01.08.2023 отримаєте дохід від цієї діяльності, то будуть негативні ЄП-наслідки: скидання з ЄП, ставка ЄП 15 %.

Бо якщо читати текст роз’яснення, то податківці загалом аналізують норми ПКУ про здійснення на ЄП саме видів діяльності, що заборонені для ЄП, а не видів діяльності, що конфліктують з умовами групи 1 чи 2.

Такий підхід, на наш погляд, взагалі якась нісенітниця. Бо тоді навіщо законодавцю давати місяць на виконання обмежень, якщо отримання оплати все одно призводить до негативних наслідків. Типу дається можливість лише закрити угоди, де оплату було отримано на спецЄП?!

А як тоді бути, наприклад, з роздрібною торгівлею тими ж підакцизними товарами (що заборонені для класичного ЄП), де передача товару та отримання оплати зазвичай збігаються у часі. Виходить, законодавець «благословив» платників ЄП на місячник безоплатної роздачі товарів? Мабуть, ні.

Тож логіка податківців конфліктує і з вимогами ПКУ, і зі здоровим глуздом.

Але

це все одно «дзвіночок», що податківці зажадають, щоб ФОП оподатковували отриману в «перехідному» місяці постоплату від заборонених для ЄП видів діяльності саме за ставкою ЄП 15 %.

І ризик скиду з ЄП, на жаль, теж є (через хибне розуміння податківцями норм ПКУ)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі