Теми статей
Обрати теми

Чи можна за один і той же період виплатити повторно дивіденди?

Солошенко Людмила, податковий експерт
На початку 2023-го вже здійснювали виплату дивідендів учасникам товариства за 2021 рік (частину прибутку 2021 року направили на дивіденди). Чи можна зараз іще раз виплатити дивіденди за 2021 рік (з частини прибутку такого року, яка залишилася невикористаною)?

Так, якщо вистачає бухоблікового прибутку, то дивіденди за один і той же період можуть бути виплачені повторно (кілька разів — частинами). Тому якщо частина бухоблікового прибутку залишилася нерозподіленою, то можна знову прийняти рішення про її розподіл і повторну виплату дивідендів учасникам за один і той же період. Адже дивіденди — це платіж, що здійснюється юрособою на користь власника корпоративних прав у зв’язку з розподілом частини прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку (п.п. 14.1.49 ПКУ). Тобто визначальною умовою для виплати дивідендів є наявність у підприємства бухоблікового прибутку! А, як відомо, порядок розпорядження прибутком і прийняття рішення про виплату дивідендів перебуває в компетенції загальних зборів (п. 12 ч. 2 ст. 30 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII, далі — Закон про ТОВ). І вимог про те, щоб одномоментно використати прибуток на дивіденди, в законодавстві немає. Тому

за наявності нерозподіленого бухоблікового прибутку загальними зборами може бути прийняте рішення про поетапне його використання і виплату дивідендів, наприклад, частинами

Тому спершу можна пустити на дивіденди тільки частину прибутку, а після — направити на дивіденди ще частину.

Наприклад, у 2021 році ТОВ отримало 1 млн грн чистого прибутку. У ТОВ два учасники (з частками по 50 %). У березні 2023 року загальними зборами було прийнято рішення направити на виплату дивідендів 700 тис. грн і виплатити учасникам відповідно по 350 тис. грн дивідендів за 2021 рік. Надалі в серпні 2023 року прийнято рішення розподілити ще 300 тис. грн прибутку (що залишилися нерозподіленою за 2021 рік) і виплатити учасникам ще по 150 тис. грн дивідендів кожному за той же 2021 рік.

Тим паче, що поетапна роздача дивідендів допоможе оптимально розподілити й податкове навантаження і сплатити «порціями» податкові платежі (і, зокрема, окремо з кожної частини виплачуваних дивідендів «частинами» сплатити дивідендний аванс (якщо виникають умови для його сплати), а якщо дивіденди виплачуються фізособам — то ПДФО з ВЗ).

Ну і про всяк випадок знайте, що дивіденди можна виплатити навіть при податкових збитках. Адже розподілу між учасниками підлягає саме бухгалтерський прибуток (а не податковий). Тож наявність податкових збитків для дивідендів не перешкода.

До того ж, навіть якщо в подальших (2022 — 2023) роках отримані збитки в бухобліку, то дивіденди за минулі роки за рішенням загальних зборів можуть бути виплачені за рахунок нерозподіленого прибутку минулих років (лист ГУ ДФС у м. Києві від 28.05.2019 № 2419/ІПК/26-15-12-03-11). Тому, якщо за 2021 рік залишився прибуток, який не розподілений, то дивіденди можна виплатити за рахунок такого нерозподіленого прибутку 2021 року. Єдине, при цьому ТОВ треба стежити за зниженням чистих активів. Оскільки ТОВ заборонено виплачувати дивіденди, якщо майна товариства недостатньо (буде недостатньо) для задоволення вимог кредиторів за зобов’язаннями, строк виконання яких настав (п. 2 ч. 1 ст. 27 Закону про ТОВ). Детальніше про це лив. «Чи можна виплатити дивіденди за наявності збитків?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 66.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі