Теми статей
Обрати теми

Чи можна виплатити дивіденди за наявності збитків?

Амброзяк Наталя, юрист
Засновники хочуть отримати дивіденди. Однак протягом перших двох кварталів 2022 року у юрособи збитки. Чи можна у такому випадку розподіляти прибуток та виплачувати дивіденди?

Головне загальне правило: дивіденди можна виплатити тоді, коли є чистий прибуток (дивимося рядок 2350 «Чистий прибуток» Звіту про фінрезультати (ф. № 2)).

Усе тому, що дивіденди — це частина чистого прибутку. Виняток становлять хіба що акціонерні товариства, які за привілейованими акціями мають здійснювати виплати навіть за недостатності чистого прибутку (ч. 2 ст. 30 Закону України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 № 514-VI).

Однак це ще не означає, що за наявності збитків дивіденди неможливо виплатити.

По-перше,

можна розподілити прибуток, отриманий за більш ранні періоди, та здійснити виплати

Це може бути будь-який прибутковий період: 2021, 2020, 2019 тощо. «Строків давності» тут не існує.

Наприклад, якщо перший та другий квартали 2022 року у товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) були збитки, а 2021 рік був прибутковим (тобто є нерозподілений чистий прибуток), то зараз можна розподілити цей прибуток та виплатити дивіденди за 2021 рік. Також розподілити можна лише частину чистого прибутку, отриманого у 2021 році. Так, для ТОВ* це може бути:

* Для приватного підприємства таких обмежень немає. Хіба що їх було встановлено безпосередньо у статуті цієї юрособи.

— період, кратний кварталу (квартал, півроку тощо; див. ч. 3 ст. 26 Закону про ТОВ**); або

** Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII.

— будь-який інший період (наприклад, місяць; якщо це дозволяється статутом ТОВ).

По-друге, можуть виникати такі ситуації. Учасники (власники) розподіляють прибуток кожного місяця і, відповідно, виплачують дивіденди. Однак за результатами року виходять збитки. Виплачені дивіденди у цьому випадку цілком законні. Оскільки на момент розподілу чистого прибутку він був у наявності.

По-третє, цілком допустимі ситуації, протилежні тій, що згадані у запитанні нашого читача. Тобто попередні періоди (місяць, квартал, пів року, рік тощо) були збитковими, але потім підприємство отримало прибуток. У цьому випадку можливо виплатити дивіденди, розподіливши ці суми. Незважаючи на те, що збитки попередніх періодів покрити не вдалося.

З цим згодні і податківці (листи ДПСУ від 27.11.2020 № 4874/ІПК/99-00-05-05-02-06, ГУ ДПС у Харківській обл. від 05.08.2020 № 3190/ІПК/20-40-04-04-10).

У останньому випадку обачними потрібно бути ТОВ! Зокрема, треба слідкувати за зниженням чистих активів. Справа у тому, що ТОВ забороняється приймати рішення про виплату дивідендів або виплачувати їх, якщо майна товариства недостатньо для задоволення вимог кредиторів за зобов’язаннями, строк виконання яких настав, або буде недостатньо внаслідок прийняття рішення про виплату дивідендів чи здійснення виплати (п. 2 ч. 1 ст. 27 Закону про ТОВ).

Отже, у ситуації із запитання можна розподілити прибуток та виплатити дивіденди за більш ранні періоди. Однак здійснити виплати за перший та другий квартали 2022 року не можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі