Теми статей
Обрати теми

Працівник-військовослужбовець: компенсація відпустки та середня зарплата

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Сьогодні пропонуємо вам підняти тему виплат працівникам, які були призвані/прийняті на військову службу. Чому саме її? Є привід, який зветься Зміни. Говоритимемо про можливість отримати компенсацію за невикористані дні відпустки та про середню зарплату за період військової служби. Що з цього слід виплатити працівнику, якого призивають чи який уклав контракт на проходження військової служби? Вам також цікаво знати відповідь на це запитання? Тоді приєднуйтесь до розмови.

Для початку визначимося з героями нашої статті. Це працівники, які:

— призвані на строкову військову службу;

— призвані на військову службу за призовом осіб офіцерського складу;

— призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;

— призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;

— прийняті на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби.

Відпускна компенсація: платити/не платити

Чи може працівник, якого увільняють від виконання трудових обов’язків у зв’язку з призовом/прийняттям на військову службу, отримати компенсацію за невикористані дні відпусток без звільнення?

До 24.12.2023 відповідь на це запитання була така: без звільнення повністю замінити щорічну відпустку за відповідний робочий рік компенсацією не можна. Компенсувати грошима можна було лише частину щорічної відпустки, що перевищує 24 календарних дні (ч. 4 ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки). І тільки після використання цих 24 днів (див. лист Мінсоцполітики від 25.06.2014 № 248/13/116-14).

Тобто фактично можливість отримати компенсацію була тільки у тих працівників, у яких тривалість щорічної відпустки (основної + додаткової) була більша за 24 календарних дні.

При цьому компенсувати невикористані дні відпустки на дітей без звільнення було взагалі неможливо.

Проте з 24.12.2023 ситуація з компенсацією відпускних стала кардинально іншою. Це відбулося завдяки корективам, внесеним Законом № 3494* до ст. 83 КЗпП та ст. 24 Закону про відпустки.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» від 22.11.2023 № 3494-IX.

Із зазначеної дати

працівники, призвані/прийняті на військову службу, мають право на отримання грошової компенсації за всі не використані ними дні щорічної відпустки, а також соцвідпустки на дітей

Увага! Компенсація надається у разі виконання таких умов.

1. Ініціатором виплати компенсації за невикористану відпустку є працівник. Якщо він не виявив бажання отримати компенсацію, така компенсація не нараховується / не виплачуються.

2. Про своє бажання отримати компенсацію працівник повідомляє роботодавця відповідною заявою. Така заява повинна бути подана не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи у зв’язку з призовом/прийняттям на військову службу.

Наведемо зразки заяви та наказу про виплату відпускної компенсації.

img 1

img 2

Цікавий момент. Фактично право отримати компенсацію замість відпустки є у працівників, які були прийняті/призвані на військову службу в грудні 2023 року (місяць набрання чинності змінами) та пізніше. При цьому повинна виконуватися умова про подання заяви на виплату компенсації не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи у зв’язку з призовом/прийняттям на військову службу.

А ось працівники, які стали військовослужбовцями до грудня 2023 року, отримати компенсацію без звільнення можуть виключно за умов, які діяли до 24.12.2023 (див. вище).

Середня зарплата: закон (не) гарантує?

Стаття 119 КЗпП зобов’язує роботодавців зберігати за працівниками, що були призвані/прийняті на військову службу, протягом дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення з військової служби місце роботи і посаду.

Разом з тим є категорії працівників, яким «військові» гарантії визначені також іншими законами, зокрема, Законом про освіту та Законом про передвищу освіту*.

* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII та Закон України «Про фахову передвищу освіту» від 06.06.2019 № 2745-VIII відповідно.

Так, до 24.12.2023 ч. 2 ст. 57 Закону про освіту вимагала зберігати не тільки місце роботи (посаду), а й середній заробіток за педагогічними і науково-педагогічними працівниками, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

А ось ч. 3 ст. 63 Закону про передвищу освіту зобов’язувала зберігати середній заробіток не тільки за педагогічними чи науково-педагогічними працівниками, а й за іншими працівниками, питання оплати праці яких регулює цей Закон та які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Не справедливо по відношенню до інших категорій працівників? Так. Тому законодавці вирішили цю несправедливість прибрати. Ні, вони не відновили гарантію зі збереження середньої зарплати для всіх працівників, що прийняті/призвані на військову службу. Законотворці скасували її для тих, для кого вона все ще працювала. Відповідні зміни були внесені Законом № 3494 до ч. 2 ст. 57 Закону про освіту та ч. 3 ст. 63 Закону про передвищу освіту.

Таким чином,

з 24.12.2023 законодавство не зобов’язує зберігати середній заробіток за педпрацівниками, які проходять військову службу

Зберігаємо тільки місце роботи та посаду.

Водночас обов’язково перевірте, чи не містить ваш колективний договір (Положення про оплату праці) норму про збереження середнього заробітку за такими працівниками.

Нагадаємо: згідно зі ст. 91 КЗпП роботодавці за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно із законодавством трудові та соціально-побутові пільги працівникам. У цьому разі прописані у колективному договорі гарантії є обов’язковими до виконання (ст. 18 КЗпП).

Тому якщо колективний договір (Положення про оплату праці) містить таку норму, потрібно або змінювати цей документ, або продовжувати виплату середньої заробітної плати солдатам підприємства.

Проте є ще один варіант. Нагадаємо: ст. 11 Закону № 2136* дозволяє роботодавцю за його ініціативою на період воєнного стану зупиняти дію окремих норм колективного договору.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Тож роботодавець своїм наказом може зупинити дію відповідної норми, водночас запустивши процедуру внесення змін до колективного договору.

А чи потрібно оформлювати наказом припинення виплати середнього заробітку педпрацівникам? Наказ однозначно не завадить. Так ви точно вбережете себе від претензій перевіряючих у майбутньому.

Якщо ж ви не проти продовжити надавати фінансову підтримку своїм співробітникам, які захищають Україну, то для вас цікавою буде стаття «Добровільні виплати солдатам підприємства: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59.

Висновки

  • З 24.12.2023 працівникам, призваним/прийнятим на військову службу, за їх бажанням на підставі заяви виплачується грошова компенсація за всі не використані ними дні щорічної відпустки та відпустки на дітей.
  • Для отримання відпускної компенсації працівник повинен встигнути подати заяву про її виплату не пізніше останнього дня місяця, в якому він був увільнений від роботи у зв’язку з призовом/прийняттям на військову службу.
  • З 24.12.2023 за всіма працівниками, призваними/прийнятим на військову службу, законодавець зобов’язує зберігати лише місце роботи та посаду. Разом з тим роботодавці можуть проводити таким працівникам добровільні виплати за період військової служби.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі