Теми статей
Обрати теми

Позбулися МСФЗ-обов’язку: чи можна повернутися на НП(С)БО?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
ТОВ повинно було звітувати за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ). Наразі підприємство не потрапляє до переліку МСФЗ-зобов’язаних. Чи можна з МСФЗ-рейок перейти на національні стандарти бухгалтерського обліку (НП(С)БО)?

За приписами ч. 2 ст. 121 Закону про бухоблік до підприємств, які зобов’язані складати фінансову звітність та консолідовану фінзвітність за МСФЗ, належать:

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

— підприємства, що становлять суспільний інтерес (у їх числі — великі підприємства);

публічні акціонерні товариства;

— суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях;

— материнські підприємстві груп, у складі яких є підприємства, що становлять суспільний інтерес*;

— материнські підприємств великої групи, які не належать до категорії великих підприємств*;

* Датою переходу на МСФЗ для таких специфічних холдингів є 01.01.2023. Проте вони можуть обрати і більш ранню дату — 01.01.2022 (див. лист Мінфіну від 22.09.2022 № 41010-06-5/21480).

— підприємства, які провадять господарську діяльність за видами з п. 2 Порядку № 419*.

* Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою Кабміну від 28.02.2000 № 419.

Особливості складання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності за МСФЗ у перші звітні періоди визначає МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності». Його застосовують усі підприємства, які вперше складають МСФЗ-звітність (див. листи Мінфіну від 27.02.2018 № 35210-06-5/5570 і від 29.12.2017 № 35210-06-5/37175, статтю «МСФЗ для новачків: «з коли» переходити?» // «Податки & бухоблік», 2018, № 7).

Водночас п. 11 розд. ІІ НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» підкреслює, що підприємства, які відповідно до законодавства застосовують МСФЗ і відповідно до МСФЗ 1 подають першу річну МСФЗ-звітність, у Балансі наводять інформацію на початок і кінець звітного періоду, а також на дату переходу на МСФЗ. У свою чергу, датою переходу на МСФЗ вважають початок першого періоду, за який суб’єкт господарювання подає повну порівняльну інформацію згідно з МСФЗ у своїй першій МСФЗ-звітності (додаток А до МСФЗ 1).

Різниці, які виникають внаслідок застосування вимог МСФЗ до операцій та подій при складанні Звіту про фінансовий стан на дату переходу на МСФЗ, відображають у складі нерозподіленого прибутку (збитку) або, якщо доречно, інших складових власного капіталу (§ 11 МСФЗ 1).

Інформацію про вплив переходу на МСФЗ на фінансовий стан, фінансовий результат (сукупні доходи) і грошові потоки підприємство має розкрити, як того вимагає МСФЗ 1 (див. лист Мінфіну від 22.09.2022 № 41010-06-5/21480).

Тобто питання переходу на застосування МСФЗ для складання фінзвітності повністю врегульоване.

А якщо підприємство втратило МСФЗ-статус? Чи може воно відмовитися від МСФЗ і повернутися до НП(С)БО?

Прямої заборони ні Закон про бухоблік, ні інша бухгалтерська нормативка не містять. Ба більше за вимогами ч. 5 ст. 8 і ч. 3 ст. 121 Закону про бухоблік підприємства, крім тих, що належать до МСФЗ-зобов’язаних, самостійно визначають доцільність застосування МСФЗ для складання фінансової звітності та консолідованої фінзвітності.

Відтак, якщо підприємство вибуло з лав МСФЗ-зобов’язаних, то воно цілком може прийняти рішення перейти назад на НП(С)БО і складати за нацстандартами свою фінансову звітність.

А як здійснити повернення з МСФЗ на НП(С)БО? На жаль, цей момент бухоблікові документи взагалі оминають стороною. Тож нічого не залишається, як діяти за загальними правилами МСФЗ-переходу — але у зворотному напрямку.

Так, коли підприємство здійснює перехід на МСФЗ-звітність, воно змінює свою облікову політику (ОП). Так само повернення на нацстандартну фінзвітність вимагатиме відкоригувати ОП. А вплив зміни ОП на події та операції минулих періодів відображають у фінансовій звітності за нормами п. 12 НП(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах» шляхом:

коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року;

— повторного надання порівняльної інформації щодо попередніх звітних періодів.

Як бачимо, такі ретроспективні коригування, пов’язані зі зміною бухоблікових підходів при поверненні на НП(С)БО (за аналогією з переходом на МСФЗ), не зачіпають фінрезультат звітного періоду, а отже, не впливають на податок на прибуток. Тому підстав уточнювати прибуткову декларацію немає. Інша справа, якщо виявлені облікові помилки у фінансовій звітності призвели до заниження/завищення податкових зобов’язань з податку на прибуток. Вони якраз вимагають виправлення (уточнення) прибуткових показників (див. лист ДПСУ від 10.09.2019 № 103/6/99-00-07-02-02-15/ІПК).

Про те, що відтепер ви складаєте фінансову звітність за НП(С)БО, не забудьте проінформувати органи статистики і податківців. Для цього проставте позначку у відповідному полі вступної частини Балансу (Звіт про фінансовий стан) і клітинці «НП(С)БО» поля «ФЗ» заключної частини прибуткової декларації.

Висновки

  • Особливості складання фінансової звітності за міжнародними стандартами у перші звітні періоди визначає МСФЗ 1.
  • Різниці, які виникають внаслідок застосування вимог МСФЗ до операцій та подій при складанні Звіту про фінансовий стан на дату переходу на МСФЗ, відображають у складі нерозподіленого прибутку (збитку).
  • Прямої заборони повернутися до НП(С)БО, якщо підприємство втратило МСФЗ-обов’язок, ні Закон про бухоблік, ні інша бухгалтерська нормативка не містять.
  • Ретроспективні коригування, пов’язані зі зміною бухоблікових підходів при поверненні на НП(С)БО (за аналогією з переходом на МСФЗ), не зачіпають фінрезультат звітного періоду і не впливають на податок на прибуток.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі