Теми статей
Обрати теми

Автомобільний акумулятор для освітлення офісу: як облікувати

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Підприємство придбало автомобільний акумулятор вартістю 2999 грн, щоб підключати в офісі освітлювальні прилади на період відсутності енергопостачання. На якому рахунку обліковувати такий акумулятор? Потенційно звітність та оподаткування можуть виникнути, лише коли акумулятор буде списано з балансу і він набуде статусу відходу?

На нашу думку, в ситуації, що описана в запитанні, місце придбаного акумулятора — на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи». Списаний після закінчення строку експлуатації акумулятор належить до небезпечних відходів. Щоб не мати додаткових проблем з екологічним податком, його слід протягом року передати спеціалізованій організації в сфері поводження з небезпечними відходами для утилізації.

Всі подробиці — далі.

Бухгалтерський облік

Попри те, що в запитанні йдеться про акумулятор для автомобіля, підприємство планує використовувати його зовсім з іншою метою, а саме як джерело резервного живлення. У зв’язку з цим стандартні облікові рішення, призначені для обліку акумуляторів, — у складі об’єкта основних засобів (автомобіля) на субрахунку 105 «Транспортні засоби» або як запасні частини на однойменному субрахунку 207 — тут не спрацюють.

Що ж у такому разі можна порадити? Підемо від протилежного.

Акумулятори, придбані для авто, очевидно, не вписуються у визначення об’єкта основних засобів (ОЗ) з п. 4 НП(С)БО 7 «Основні засоби», навіть якщо мають строк корисного використання більше року. Адже

об’єкт ОЗ — це, зокрема, конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій

А без автомобіля акумулятор сам по собі жодної самостійної функції не виконує.

Зовсім іншу ситуацію описано в запитанні. В ній акумулятор, образно кажучи, серце офісу, позбавленого нормального електроживлення ззовні. Його функція — забезпечити освітлення офісних приміщень. І з нею він чудово справляється, причому без жодного додаткового обладнання (не беручи до уваги лампочки і з’єднувальні проводи). У такому разі він цілком може бути визнаний об’єктом ОЗ.

Рухаємося далі. Якщо вартість придбаного акумулятора не перевищує 20000 грн*, — це малоцінний необоротний матеріальний актив (МНМА) (субрахунок 112), інакше — власне ОЗ (субрахунок 104 «Машини та обладнання»).

* Або іншого вартісного критерію, встановленого для розмежування власне ОЗ і МНМА в наказі про облікову політику вашого підприємства.

Тож, швидше за все,

для вашого підприємства акумулятор, призначений для освітлення офісу, це МНМА

І не забудьте про амортизацію такого малоцінного активу. На практиці найчастіше її нараховують одразу — у розмірі 100 % у першому місяці використання і списують вартість активу на витрати. Хоча й обліковують такий актив на балансі до моменту його списання. Хоча є й інший варіант: у першому місяці нараховують амортизацію у розмірі 50 % його вартості, а решту 50 % — у місяці списання. Так діяти дозволяє п. 27 НП(С)БО 7.

Податковий облік

Акумулятор, вартість якого не перевищує 20000 грн, у податковому обліку розцінюють як МНМА. Податкову амортизацію за ним не розраховують; різниці, які визначаються згідно зі ст. 138 ПКУ, за таким активом не виникають. Тож і в мало-, й у високодохідників у податковому обліку все буде за бухгалтерськими правилами.

Акумулятори — небезпечні відходи

Після того як акумулятор відпрацює своє, він набуває статусу небезпечних відходів. На це, зокрема, вказує п. 32 розд. А Жовтого переліку відходів, затвердженого постановою КМУ від 13.07.2000 № 1120 (ср. ). Згідно з ним такі відходи віднесено до небезпечних як відходи, що містять свинцеві сполуки.

Небезпечні відходи, як свідчить їх визначення з абзацу третього ст. 1 Закону № 187*, потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними. Зокрема, їх утилізацією мають право займатися лише ті суб’єкти господарювання, які отримали ліцензії на поводження з небезпечними відходами.

* Закон України «Про відходи» від 05.03.98 № 187/98-ВР.

У свою чергу, вам слід позбавитися від таких відходів протягом року з моменту їх утворення шляхом передачі зазначеним суб’єктам господарювання (ч. 3 ст. 34 Закону № 187).

Крім того, варто знати ще й таке.

Якщо так званий показник Пзув дорівнюватиме від 50 до 1000, то щорічно доведеться подавати декларацію про відходи (ч. 2 ст. 17 Закону № 187). Її форма затверджена постановою КМУ від 18.02.2016 № 118

Розраховується цей показник за такою формулою:

Пзув = 5000 х М1 + 500 х М2 + 50 х М3 + 1 х М4,

де М1, М2, М3, М4 — маса в тоннах відходів 1, 2, 3 і 4 класів небезпеки, відповідно, утворених за попередній рік.

Батареї свинцеві зіпсовані або відпрацьовані автомобільні належать до другого класу небезпеки. Щоб визначити розмір Пзув, вам слід підставити у формулу вагу в тоннах утворених відходів у вигляді відпрацьованих акумуляторів.

Як показують результати розрахунків, подавати декларацію про відходи доведеться, якщо мінімальна вага відпрацьованих автомобільних акумуляторів перевищить 100 кг. Тож якщо ваша основна діяльність з утворенням таких (або інших) небезпечних відходів не пов’язана, про цю декларацію можна не турбуватися.

Витрати на утилізацію відходів включають до інших операційних витрат — Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності» (п. 2.13 Методрекомендацій з бухобліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 № 2). Податкових різниць за ними ПКУ не передбачає.

Екологічний податок

До платників цього податку п.п. 240.1.3 ПКУ зараховує тих суб’єктів господарювання, які в процесі своєї діяльності здійснюють розміщення відходів.

У свою чергу, розміщення відходів — це постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів (п.п. 14.1.223 ПКУ).

Із цього випливає, що

особа, яка тимчасово зберігає на своїй території відходи, в тому числі небезпечні (зокрема, акумулятори), платником екоподатку не є

Податківці на сьогодні повністю згодні з такими висновками. Хоча вони й висувають одну додаткову умову (БЗ 117.01). На їх погляд, звільнення діє за умови наявності договору на видалення та утилізацію відходів із суб’єктами господарювання (комунальними або спеціалізованими підприємствами тощо), в якому визначаються терміни передачі відходів на утилізацію та захоронення.

Такої вимоги в ПКУ не існує. Але оскільки без договору позбутися небезпечних відходів (передати на утилізацію) не вдасться, то виконати цю умову все одно доведеться.

Таким чином, якщо ви дотримаєтесь цих вимог, жодної додаткової звітності та/або оподаткування списаний акумулятор не потребуватиме.

На завершення — умовний числовий приклад.

Приклад. Підприємство — платник ПДВ для освітлення адміністративних приміщень придбало автомобільний акумулятор вартістю 2999 грн (у т. ч. ПДВ — 499,83 грн). Очікуваний строк використання акумулятора — 2 роки. Поріг малоцінності, встановлений на підприємстві, — 20000 грн. Амортизацію МНМА нараховують у розмірі 100 % у першому місяці використання. Через 2 роки акумулятор вийшов з ладу. Його було утилізовано шляхом передачі спеціалізованій організації. Витрати на утилізацію склали 240 грн з ПДВ.

Облік акумулятора як резервного джерела живлення

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Здійснено передоплату за акумулятор

371

311

2999

644/1

644/ПДВ

499,83

2

Отримано зареєстровану податкову накладну (ПН) і відображено ПДВ у складі податкового кредиту

641/ПДВ

644/1

499,83

3

Оприбутковано акумулятор

153

631

2499,17

644/ПДВ

631

499,83

631

371

2999

4

Уведено в експлуатацію акумулятор

112

153

2499,17

5

Нараховано знос

92

132

2499,17

6

Списано акумулятор з балансу (після закінчення строку корисного використання)

132

112

2499,17

7

Передано на утилізацію спецорганізації автомобільний акумулятор. Отримано акт утилізації

949

631

200

8

Відображено вхідний ПДВ на послуги з утилізації на підставі зареєстрованої ПН

644/1

631

40

641/ПДВ

644/1

40

9

Перераховано кошти за утилізацію акумулятора

631

311

240

Висновки

  • На наш погляд, обліковувати автомобільний акумулятор, придбаний як джерело резервного живлення офісу, слід як МНМА або ОЗ залежно від його вартості.
  • Відпрацьовані автомобільні акумулятори є небезпечними відходами. Зберігати їх на підприємстві без отримання ліцензії на поводження з небезпечними відходами можна, тільки якщо строк зберігання таких відходів не перевищує одного року, а до закінчення цього строку вони будуть передані на утилізацію спеціалізованій організації.
  • Екологічний податок за зберігання відпрацьованих акумуляторів до моменту передачі їх на утилізацію сплачувати не потрібно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі