Теми статей
Обрати теми

Зміна коду УКТ ЗЕД: чи можуть завернути Таблицю?

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Чи потрібно виробникові в Таблиці зазначати на вході абсолютно всі покупки чи можна тільки якісь обрані? Якщо якийсь код УКТ ЗЕД за товарами, які придбаваються, змінився, чи потрібно наново подавати Таблицю?

Зазначати абсолютно всі придбання в Таблиці не треба. Та це й не завжди можливо, оскільки на вході може бути величезний перелік покупок. Менше з тим під постачання обов’язково має бути і придбання. Заглиблюючись в іншу крайність: покупки потрібно зазначати навіть у тому випадку, якщо на перший погляд здається, що відображати в придбаннях нічого.

Зазвичай, виробники відображають на вході лише декілька основних кодів УКТ ЗЕД/ДКПП, які становлять основу продукції, що виробляється (основні сировина та матеріали).

Якщо з 01.01.2023 код УКТ ЗЕД товару, що придбавається, змінився, то це може стати причиною прийняття рішення про неврахування Таблиці. Річ у тому, що згідно з п. 19 Порядку № 1165 комісії контролюючих органів приймають рішення про неврахування вже прийнятої Таблиці, якщо, зокрема, податківцям надійшла інформація про невідповідність відомостей, зазначених у таблиці:

— видам економічної діяльності згідно з КВЕД;

— кодам товарів/послуг згідно з УКТ ЗЕД/ДКПП, які постачаються та/або отримуються платником податків, ввозяться на територію України.

У результаті ці відомості свідчать про надання платником податків недостовірної інформації в Таблиці.

У цьому випадку не можна сказати, що Таблиця, подана ще минулого року зі старими кодами, свідчить про надання платником недостовірної інформації. На той момент усе було актуально. Але після того, як деякі коди змінили (див. «Нова редакція УКТ ЗЕД з 01.01.2023» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89), ці Таблиці стали не актуальними. Тому податківці можуть прийняти рішення про неврахування Таблиці, навіть якщо йдеться про зміну кодів УКТ ЗЕД не на виході, а на вході. Що стосується зазначення причини неврахування Таблиці, то в рішенні є гумове «інше».

Тому якщо в прийнятій Таблиці на вході зазначені якісь коди УКТ ЗЕД, які з 01.01.2023 змінилися, то логічно подати нову Таблицю з оновленими даними.

Інша річ, якщо ви зазначили не всі придбання і змінилися коди якихось товарів, які ви в Таблиці не зазначали. Тоді вам особливо побоюватися нічого: у Таблиці немає недостовірної інформації.

Тут бачимо дивну ситуацію: показуючи якомога більше кодів на вході, платник намагався бути для податківців якомога прозорішим. У результаті ця надмірна відкритість обертається додатковими рухами тіла, у цьому випадку пов’язаними з поданням нової Таблиці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі