Теми статей
Обрати теми

Коли потрапить до ризикових платник, якщо контрагент ризиковий?

Децюра Сергій, податковий експерт
Податкова накладна, яку постачальник виписав на нас, була заблокована ще 8 лютого 2022 року. А от 24 січня 2023 року підприємству стало відомо, що цього контрагента віднесли до ризикових за п. 8 Критеріїв ризиковості платника. Чи означає це, що відтепер усі податкові накладні, які реєструватиме наше підприємство, будуть блокуватися, оскільки й наше підприємство автоматично потрапить до переліку ризикових контрагентів?

Стан справ. Усім платникам податку відомо, що контрагент, якого включили до категорії ризикових, стає токсичним. А саме у нього не можна купувати, йому не можна продавати, інакше ризикуєте самі потрапити в ризикові. Тут нічого нового немає. Це правило податківці застосовують уже дуже давно.

Питання виникає тут тільки в тому: чи можуть підприємство віднести до когорти ризикових, якщо він здійснював із контрагентом операції до того, як той став ризиковим?

На наш погляд,

потрапити до когорти ризикових платників підприємство може, якщо воно буде здійснювати операцію з ризиковим контрагентом, який на момент здійснення такої операції уже має ризиковий статус.

Якщо ж на момент здійснення операції з контрагентом він ще не мав ризикового статусу, то віднести підприємство до когорти ризикових платників не повинні.

Аргументація. На це вказують:

1) формулювання, наведені у п. 8 Критеріїв ризиковості платника*;

2) коди підстав віднесення підприємства до когорти ризикових згідно з п. 8 Критеріїв ризиковості платника, наведені у Довіднику кодів податкової інформації, затвердженому наказом ДПСУ від 11.01.2023 № 17.

* Додаток 1 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабміну від 11.12.2019 № 1165.

Адже в п. 8 Критеріїв ризиковості платника, хоч і не дуже конкретно, але говориться, що для того, щоб підприємство було віднесено до ризикових через спрацювання п. 8, податківці мають брати інформацію про ризиковість здійснення господарської операції, зазначеної в поданих для реєстрації ПН.

Крім того, у вищезгаданому Довіднику, який розроблений під п. 8 Критеріїв ризиковості платника, є дві підстави (під кодом 12 та 13) для присвоєння підприємству ризикового статусу, спираючись на ризиковість контрагента.

Виходячи з конструкції цих підстав можна зробити висновок, що небезпечною стає операція з контрагентом (як продаж, так і придбання), якого вже включили в ризикові, тобто на момент здійснення операції контрагент уже був ризиковим.

Тобто

потрапити до ризикових через те, що контрагента віднесено до ризикових, можна тільки після здійснення певної операції з уже ризиковим платником.

Якщо ж на момент віднесення контрагента до ризикових операції з ним не здійснювали, то віднести підприємство до ризикових не повинні. Хоча на практиці може бути все що завгодно. Були випадки, коли платнику ПДВ скасовували Таблицю даних тільки через те, що його контрагент (з яким відносини були дуже давно) став ризиковим.

Таким чином, якщо вашого контрагента було віднесено до ризикових 23.01.2023, то підприємство теоретично може бути віднесено до ризикових, якщо воно після цієї дати здійснюватиме операції з таким контрагентом (купуватиме чи продаватиме йому товари, роботи чи послуги).

Той факт, що ви колись (практично рік назад) мали з ним відносини (купили в нього товар) і ПН, складена ним на вас, була заблокована, не говорить про те, що тепер вам обов’язково мають присвоїти ризиковий статус через це.

Також вважаємо, що якщо контрагента — платника ПДВ віднесено до когорти ризикових платників, то для платника ПДВ це загрожує саме віднесенням його до ризикових і блокуванням практично всіх ПН/РК, поданих ним на реєстрацію. Без віднесення платника ПДВ до когорти ризикових заблокувати його ПН/РК на підставі того, що у нього ризиковий контрагент, не можуть. Адже такої підстави для блокування ПН/РК немає. Звичайно, за винятком випадку, коли сама операція, на яку платник ПДВ реєструє ПН/РК, є ризиковою. Але це блокування із ризиковістю контрагента не пов’язано.

За минуле не повинні карати. Податківці могли це зробити у минулому році, коли блокували складену вашим контрагентом на вас ПН. Але оскільки в той період сам контрагент ризиковим не був, то цілком закономірно, що вони цього не зробили.

Водночас розслаблятися все одно зарано. Річ у тому, що на практиці були випадки, коли платника віднесли до категорії ризикових тільки тому, що декілька років тому він щось купував у ризикового постачальника і щось продавав. Звичайно, це було перегином. Що підтвердили і працівники Феміди (постанова П’ятого апеляційного адмінсуду від 27.10.2022 у справі № 420/4179/22).

Маємо надію, що такі фіскальні наміри податківців мають бути в минулому. Особливо після того, як ДПСУ затвердила Довідник кодів податкової інформації. Деталі див. у «ПДВ-блокування: зустрічайте коди для включення в ризикові платники» // «Податки & бухоблік», 2023, № 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі