Теми статей
Обрати теми

Позитивна історія платника: як її використовувати

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Про таку штуку, як позитивна історія платника, багато хто забуває. На слуху ризиковість платника, ризиковість операції, розблокування ПН/РК… А ось на позитивну історію платники рідко звертають увагу. А даремно. Безумовно — це не панацея від блокування, але менше з тим корисну службу вона зіграти може.

Від чого рятує позитивна історія

Передусім звернемо увагу на те, від чого рятує позитивна історія платника. Якщо ви потрапили в категорію ризикових платників, то від позитивної історії вам ні холодно, ні жарко. Вона ніяк не зможе витягнути вас із цього виру. Інша річ, якщо ви не включені в ризикові платники. Як відомо, наступною перешкодою на шляху реєстрації ПН/РК є ризиковість операції (див. «Загальний механізм блокування: робота СМКОР» // «Податки & бухоблік», 2023, № 53). Якщо ПН/РК відповідають одному з критеріїв, сформульованих у додатку 3 до Порядку № 1165*, то така ПН/РК зупиняється (блокується).

* Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

Проте якщо платник відповідає критеріям позитивної податкової історії, то така ПН/РК не буде зупинена. Іншими словами,

позитивна історія рятує від ризиковості операції, але не рятує від ризиковості платника

Адже ризиковість операції, особливо п. 1 (невідповідність на віртуальному складі), — дуже поширена причина блокування ПН/РК. Та й інші підстави ризиковості операції не надто відстають.

Що ж до інших переваг, скажімо, винесення рішення про врахування Таблиці даних, то позитивна історія тут відіграє, швидше, другорядну роль. Як стверджують податківці, обґрунтування рішення про врахування Таблиці повинне базуватися на комплексному аналізі господарської діяльності, дослідженні реальності операцій по ланцюгу руху товару, структури сформованої суми податкового кредиту, рівня сплати платежів до бюджету і т. д. Тобто рішення про врахування Таблиці не може ґрунтуватися виключно на відповідності/невідповідності показникам позитивної історії платника (БЗ 101.14).

Власне рішення про відповідність або невідповідність критеріям позитивної історії податківці не виносять. Ці критерії працюють автоматично: при відповідності хоча б одному з них ПН/РК реєструється, при невідповідності — блокується (звичайно, якщо на те є підстави — сама операція ризикова). З показниками позитивної історії можна ознайомитися в електронному кабінеті. Свого часу в податківців був обов’язок розраховувати показники позитивної історії щомісячно до 10-го числа наступного місяця. Зараз такий строк не встановлений.

Можливо, ці фактори і призвели до того, що не всі платники приділяють належну увагу своїй позитивній історії. Наважимося запевнити — це не розумна позиція. По-перше, навіть якщо ви сьогодні не відповідаєте жодному із цих критеріїв, то, можливо, зможете відповідати завтра. По-друге, при належній спритності, не так складно влізти в ці критерії, штучно маніпулюючи операціями/показниками. Причому нічого протизаконного тут немає.

Показники позитивної історії

А тепер давайте пройдемося по показниках позитивної податкової історії платника і прокоментуємо найцікавіші з них.

Показники позитивної податкової історії платника

з/п

Показник позитивної історії

Коментар

1

Обсяг постачання, зазначений в ПН/РК (крім РК, поданих для реєстрації в іншому місяці, ніж місяць, в якому вони складені), зареєстрованих у ЄРПН у поточному місяці, з урахуванням поданої для реєстрації ПН/РК не перевищує 1 млн гривень за умови, що обсяг постачання товарів/послуг, зазначений у них у поточному місяці за операціями з одним отримувачем — платником ПДВ, не перевищує 100 тис. гривень, і керівник — посадова особа такого платника є особою, яка займає аналогічну посаду не більше ніж у трьох (включно) платників ПДВ

Цей показник складається з трьох складових, які повинні виконуватися одночасно:

— обсяг постачання в зареєстрованих у поточному місяці ПН/РК не перевищує 1 млн грн (без ПДВ);

— обсяг постачання поточного місяця «в одні руки» не перевищує 100 тис. грн (без ПДВ);

— керівник займає цю посаду не більше ніж у трьох платників ПДВ.

Як використовувати цей критерій? Цілком реально. Наприклад, якщо в поточному місяці ви вже зареєстрували ПН на суму, більшу ніж 1 млн грн, то по можливості перенесіть реєстрацію ПН на наступний місяць. Аналогічно можна діяти й у разі перевищення другого елемента — перевищення критерію 100 тис. грн.

Зверніть увагу, що в розрахунку показника «1 млн грн» не беруть участь РК, складені в одному місяці, а подані на реєстрацію в іншому

2

Платник податків здійснює на постійній основі протягом будь-яких чотирьох звітних місяців з останніх шести місяців реєстрацію ПН/РК на постачання товарів/послуг за одним і тим самим кодом товару/послуги відповідно до УКТ ЗЕД / ДКПП

По суті, цей критерій зводиться до того, що ви протягом зазначеного періоду постачаєте товар/послугу тільки одного коду УКТ ЗЕД / ДКПП і більше нічого. Тобто, по суті, працюєте тільки з одним найменуванням. Зрозуміло, що цей критерій підійде не кожному. Особливо складно його виконати тим, хто продає імпортний або підакцизний товар (адже треба зазначати повний код УКТ ЗЕД, тобто сховатися за першими чотирма цифрами не вийде)

3

Залишкова вартість основних засобів для платників податку на прибуток на кінець звітного періоду (відповідно до пп. 137.4 і 137.5 ПКУ) становить більше 5 млн гривень і відображена у звітності, граничні строки подання якої передують календарному дню розрахунку такого показника, за умови, що з початку попереднього року керівник та засновник не змінювалися

Це, мабуть, один з тих показників, який можна використовувати на практиці. Досягти його не так уже складно. Шкода, що працює він тільки для платника податку на прибуток. Достатньо, щоб залишкова вартість ОЗ перевищувала 5 млн грн. Якщо ви не дотягуєте до цього показника, ніхто не заважає докупати об’єкт. З урахуванням нинішньої інфляції для працюючого підприємства сума не виглядає фантастичною.

Крім того, малодохіднику можна спробувати провести дооцінку ОЗ, щоб залишкова вартість перевищила встановлену межу. А ось у високодохідника цей маневр не пройде: для нього дооцінка не відіграє ролі для розрахунку податкової амортизації (п.п. 138.3.1 ПКУ)

4

Площа наявних у платника податків у власності (на праві власності/користування) орендованих земельних ділянок становить не менше 200 гектарів або орендованих земельних ділянок держ/комунвласності — не менше 0,5 гектара (станом на 1 січня поточного року), задекларовані до 20 лютого поточного року і за які сплачена сума податкового зобов’язання з плати за землю у строки, передбачені законодавством, або платником податків, що перебуває на спрощеній системі оподаткування четвертої групи, сплачені податкові зобов’язання з єдиного податку в повному обсязі й у строки, передбачені законодавством

Цим показником особливо не пограєшся: оренда ділянки землі такого розміру або оренда ділянки, яка перебуває в держ/комунвласності — достатньо морочлива справа.

Благо з 11.01.2023 цей критерій розширили платниками ЄП групи 4.

У підвішеному стані ті, хто скористався воєнною пільгою з плати за землю. З одного боку, вони подають декларацію і розраховують податок (нехай з урахуванням пільги), з іншого — як такий податок вони не сплачують

5

Сплачена сума ЄСВ на одного працюючого, яка перевищує суму ЄСВ з мінімальної зарплати у 2 рази за останні 12 місяців, за умови, що з початку попереднього року керівник та/або засновник платника не змінювалися і середньомісячна чисельність працюючих за останні 12 місяців становить не менше п’яти осіб

Цей показник має три складові, які повинні виконуватися одночасно.

На жаль, його слід приймати як даність: або платник відповідає йому, або ні. Навряд чи хтось спеціально буде збільшувати сплату ЄСВ, підвищуючи зарплату, і наймати додатково працівників для того, щоб влізти в позитивну історію

6

Загальна сума сплачених у попередньому звітному році сум ЄСВ, податків та зборів, контроль за справлянням яких покладений на ДПС, платником податків і його відокремленими підрозділами становить більше 10 млн гривень

Знову ж таки показник з тих, які слід сприймати як даність: або платник відповідає йому, або ні. Спеціально збільшувати суму платежів до бюджету заради позитивної історії ніхто не буде

Отже, з усіх шести показників цікавими можна назвати щонайменше два: перший і третій. Навіть якщо ви не відповідаєте їм, операції можна побудувати так, що ви будете їм відповідати, скажімо, в наступному періоді. І тоді реєструвати ПН/РК стане набагато легше.

І останній момент стосовно позитивної історії. Швидше за все, вона не працюватиме при автоматичному розблокуванні ПН/РК при перевірці ПН/РК на відповідність критеріям ризиковості операцій. Утім, тут багато що залежить від розуміння норм про автоматичне розблокування податківцями і від налаштування самої системи.

Висновки

  • Позитивна податкова історія рятує від ризиковості операції, але не рятує від ризиковості платника.
  • Подаючи на реєстрацію ПН/РК у наступному місяці, можна використовувати критерій «1 млн грн».
  • Для платника податку на прибуток є сенс докупати основні засоби з тим, щоб залишкова вартість стала більше 5 млн грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі