№53

Податки & бухоблік, липень, 2023/№ 53 Інші номери журналу ›
  • Загальний механізм блокування: робота СМКОР* Порядок блокування податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК) змінюється із завидною регулярністю. З 8 липня 2023 року запрацюють зміни, внесені постановою КМУ від 02.06.2023 № 574. Розглянемо ці блокувальні нововведення в тематичному номері. А розпочнемо з основ — нагадаємо загальний механізм блокування ПН/РК.
  • Дрібні ПН/РК із сумою до 5 тис. грн — повз блокування Реєстрацію податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК) із обсягом постачання / сумою абсолютних значень коригування, що не перевищує 5 тис. грн, за певних умов взагалі не зупиняють. Як цим скористатися і обійти блокування? Чи можна подробити ПН/РК, щоб прослизнути повз блокування? Давайте з’ясуємо.
  • Ризиковість платника Причина блокування ПН/РК, які відправляються на реєстрацію, може полягати в тому, що платник — ризиковий. Про те, які критерії ризиковості встановлені та за яких умов платник може бути зарахований до ризикових, чим небезпечна ризиковість і як вийти з такого статусу, зараз поговоримо.
  • Автоматичне розблокування податкової накладної після зняття «ризикового» статусу Зміни, які набудуть чинності з 08.07.2023, передбачають автоматичну реєстрацію податкових накладних (ПН), заблокованих на підставі ризиковості платника, у разі зняття з платника ризикового статусу. Яких ПН це стосуватиметься? За яких умов ПН розблокують автоматично? Відповіді на ці запитання — у статті.
  • Потрапили в ризикові платники: виходити з ризикових чи відправляти податкові накладні на реєстрацію? Будь-який платник ПДВ розуміє, що потрапляння в категорію ризикових платників нічого хорошого не обіцяє. ПН/РК блокуватимуться, діяльність буде паралізована. Водночас виникають суто практичні запитання: як вийти з ризикових, які документи подавати, що робити передусім — направити всі зусилля на вихід з ризикових платників, не звертаючи уваги на реєстрацію ПН/РК, чи навпаки — відправляти ПН/РК на реєстрацію і вже потім збирати документи на виведення з ризикових? Останнє запитання розглянемо в цій статті.
  • Таблиця даних: правила з 08.07.2023 Основне призначення Таблиці даних — рятувати від блокування податкові накладні. Які важливі новації відносно Таблиці даних запрацюють з 08.07.2023? Як подавати Таблицю даних та пояснення? За яких підстав податківці можуть відмовити у врахуванні Таблиці даних або скасувати вже враховану Таблицю даних? Ці питання обговоримо в статті.
  • Автоматичне розблокування податкової накладної після врахування Таблиці даних Зміни, які набудуть чинності з 08.07.2023, передбачають автоматичне розблокування податкових накладних (ПН), які були заблоковані до врахування Таблиці даних. Яких саме ПН це буде стосуватися? За яких умов накладні розблокують автоматично? Розберемося з цим детально.
  • Позитивна історія платника: як її використовувати Про таку штуку, як позитивна історія платника, багато хто забуває. На слуху ризиковість платника, ризиковість операції, розблокування ПН/РК… А ось на позитивну історію платники рідко звертають увагу. А даремно. Безумовно — це не панацея від блокування, але менше з тим корисну службу вона зіграти може.
  • Ризиковість операцій ПН/РК можуть блокуватися, якщо під час блокувального моніторингу буде встановлено відповідність операції критеріям ризиковості. Тому розглянемо такі критерії детальніше, з урахуванням останніх змін, внесених постановою КМУ від 02.06.2023 № 574.
  • Як розблокувати зупинені ПН/РК Які підтвердні документи слід подати, аби відновити реєстрацію зупинених податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК)? Хто повинен розблоковувати зменшуючий РК? А якщо зупинена реєстрація помилкової ПН чи РК до помилково зареєстрованої ПН? У який строк треба подати пояснення та копії документів на розблокування? Чого чекати, якщо ПН/РК кинути і розблокуванням зовсім не займатися? Відповідаємо…
  • Блокування податкових накладних: коли, куди і що подаємо?
  • Що буде в липні 2023 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі