Теми статей
Обрати теми

Придбання тютюнових (чи алко-) роздрібниками у роздрібників

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 18.05.2023 № 1204/ІПК/99-00-09-04-03-06

Висновок документа

Госпсубʼєкт з ліцензією на роздрібну торгівлю тютюновими виробами має право їх реалізовувати лише громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання.

Реалізація тютюнових виробів госпсубʼєкту роздрібної торгівлі може здійснюватися лише за наявності у госпсубʼєкта, який здійснює таку реалізацію, ліцензії на право оптової торгівлі тютюновими виробами

Якихось суперодкровень цей лист від 18.05.2023 не містить, але…

По-перше, зазначимо, проблема-питання, щодо якого видано цей лист ДПСУ, у рівній мірі стосується й купівлі-торгівлі алкогольними напоями. Тому у заголовку ми згадали й «алко».

По-друге, нагадаємо, що питання доволі старе, але періодично спливає — тож усе так само актуальне. Ви, мабуть, з «висновку документа» вже здогадались, що запитання до податківців було таке: чи може госпсубʼєкт з роздрібною ліцензією купувати тютюнові вироби для подальшої реалізації у виробника/продавця з ліцензією теж на право роздрібної (!) торгівлі тютюновими виробами, та які можливі податкові наслідки такої операції?

Про «переведення стрілки» на продавця. Зауважимо: податківців запитали щодо можливості купівлі госпсуб’єктом тютюнових виробів* у роздрібного торговця, а вони умисно «перевели стрілку» і відповіли щодо можливості продажу роздрібним торговцем таких товарів іншому госпсуб’єкту.

* Саме задля комерційного використання — подальшого їх продажу у роздріб.

Власне, зрозуміло, чому вони ухилилися від прямої відповіді. Адже негативні наслідки від таких операцій (з купівлі-продажу тютюнових та/або алкогольних товарів: коли продавець має лише роздрібну ліцензію, а покупець — госпсуб’єкт і придбаває їх для комерційного використання) можливі лише у деяких випадках і саме для продавців, а не покупців таких товарів.

Покупець не матиме проблем? Хоча у покупця якісь проблеми теж можливі, але прямих нормативних підстав для них у фіскалів немає (див. нижче).

Адже

заборони на реалізацію у роздробі тютюнових чи алкогольних товарів, придбаних не у оптових, а у роздрібних продавців, законодавство не містить

Колись з п. 8 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями** фіскали витягували начебто заборону на торгівлю алко-напоями, придбаними не в оптових торговців. Цей документ (і вигадана заборона) вже майже три роки не діє! Але фіскали продовжують на «забороні» вперто-безпідставно наполягати: і у цьому листі, і особливо — у консультації в БЗ 113.03. Наприкінці цієї консультації вони взагалі роблять некоректний висновок: мовби придбані у роздробі алко-напої та/або тютюнові вироби госпсуб’єктом, який має ліцензію на роздрібну торгівлю цими товарами, не підлягають подальшій реалізації та повинні бути використані таким госпсуб’єктом особисто

** Ці Правила були затверджені постановою КМУ від 30.07.96 № 854, яка втратила чинність ще 20.12.2019!

Однак, вважаємо, наступний продаж уроздріб придбаних таким («роздрібним») чином тютюнових виробів та/або алкогольних напоїв норм Закону № 481* та інших нормативів аж ніяк не порушує! Та й

за таке «злодіяння» ніяких санкцій законодавчо не передбачено, тому ні про які наслідки фіскали й не згадують: ні в листі від 18.05.2023, ні в цій консультації в БЗ

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 № 481/95-ВР.

Звісно, промовчали фіскали й щодо податкових наслідків, тільки-но згадавши у листі, що для відображення податкового кредиту з ПДВ від придбаних у виробника (або імпортера) тютюнових виробів потрібна податкова накладна.

А от податкову накладну роздрібний продавець навряд чи на покупця складе,— щоб йому фіскали не «пришили» оптову торгівлю без ліцензії! Та й якщо цей «роздрібник» не є одночасно виробником чи імпортером тютюнових виробів, то продаж тютюнових буде пільговим — без ПДВ**. Тобто ніяких нестандартних податкових наслідків щодо операції з придбання тютюнових виробів (та/або алкогольних напоїв) роздрібним торговцем (неплатником ПДВ) у іншого роздрібного торговця не має бути. Як і щодо подальшої реалізації цих товарів.

** Щодо нюансів заповнення ПН на продаж тютюнових читайте «Як складати податкові накладні на тютюнові вироби» // «Податки & бухоблік», 2022, № 41.

Причіпки до чеків. Але на практиці, оскільки при таких придбаннях часто-густо у покупця з підтвердних документів є лише касовий чек, фіскали інколи чіпляються (переважно до ФОП) саме до «некоректного» підтвердження цих придбань. Про те, як фіскали намагаються «кошмарити» роздрібних торгівців, які купували алко-напої у роздрібній мережі, ми детально писали в статті «ФОП торгує придбаним уроздріб алкоголем: проблеми» // «Податки & бухоблік», 2022, № 91 (ср. ). Там же прочитаєте й про те, що фіскальний чек має вважатись нормальним підтвердним документом, і це ніяк не може вплинути ні на правомірність відображення цих товарів у обліку госпсуб’єкта, що їх придбав, ні на законність подальшої торгівлі цими товарами. Також ми писали й про те, як фіскали незаконно лякають тут штрафом за ст. 20 Закону про РРО*** і чому цей штраф тут незастосовний.

*** Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

Підсумки. Підіб’ємо підсумки, окресливши для таких випадків можливі негативні наслідки.

Роздрібний продавець (у якого немає ліцензії на опт) може постраждати, якщо він, окрім чека, надасть покупцю й інші документи (видаткову (та/або податкову) накладну, акт приймання-передачі тощо). Тоді такий продаж фіскали вважатимуть оптовим і намагатимуться накласти на продавця штраф за факт оптової торгівлі без ліцензії згідно зі ст. 17 Закону № 481. Можна спробувати захиститись тим, що покупець мовби придбавав товари для некомерційного використання (для проведення корпоративу тощо). Але навіть якщо у покупця немає ліцензії на продаж алкогольних чи тютюнових товарів (що легко перевірити у відповідних реєстрах), все одно проблеми з податківцями не виключаються. Тож, гадаємо, тут роздрібним продавцям краще бути обережними і обмежуватись лише видачею такому покупцю чека…

Госпсуб’єкт-покупець може «мати нерви», якщо фіскали, посилаючись на згадані лист від 18.05.2023 та БЗ-консультацію, стверджуватимуть, що він неправомірно торгує такими, придбаними у роздробі, товарами. Однак покупець ніяк не відповідає за відсутність у продавця необхідної (оптової) ліцензії. І лише цей факт не зробить такий правочин (купівлю-продаж) якимось неповноцінним: недійсним, удаваним тощо… Тож оскільки наслідків для таких «незаконних» операцій не передбачено, то при перевірці ФОП фіскали, як ми згадували, можуть чіплятись до чеків, як до «непідтвердних» документів. Якщо ж, окрім чека, буде ще й видаткова (а може й податкова) накладна або акт, то взагалі ніяких питань до покупця не буде. Але отримати їх від роздрібного продавця може бути складно (див. вище, чому).

Отже, щоб не мати зайвих проблем та стичок із фіскалами, краще не торгувати придбаними вроздріб тютюновими та/або алкогольними товарами, якщо з підтвердних документів вам продавець надасть лише касовий чек. Якщо ж ви усе-таки використовуєте таку схему на практиці, будьте готові до баталій із фіскалами, аргументи для захисту див. вище та за посиланням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі