Теми статей
Обрати теми

Заборона на продаж ароматичних сигарет та РЕС

Децюра Сергій, податковий експерт
Закон України від 16.12.2021 № 1978-IX

Висновок документа

З 11 липня 2023 вводиться заборона виробництва (крім виробництва для експорту), оптову і роздрібну торгівлю та імпорт для реалізації на території України певних видів тютюнових виробів.

Заборони для сигарет. Щоб зменшити споживання тютюнових виробів, наприкінці 2021 року законодавці прийняли Закон № 1978. З подання цього Закону протягом наступних двох років поступово мали вноситися зміни до різних нормативно-правових актів, які регулюють виробництво, обіг та споживання тютюнових виробів.

З 11.07.2023 (через 18 місяців з дня опублікування цього Закону — опублікований 11.01.2022) Законом № 1978 вносяться зміни до ст. 10 та 101 Закону № 2899* і тим самим розширюється перелік заборон на виробництво та обіг тютюнових виробів.

* Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» від 22.09.2005 № 2899-IV.

Так, до 11.07.2023 у ст. 10 Закону № 2899 заборонялося тільки виробництво (крім виробництва для експорту) та імпорт для реалізації на території України певних тютюнових виробів.

З 11.07.2023 не тільки розширюється перелік заборон, а й збільшується перелік тютюнових виробів, що під них потрапляють. Так:

По-перше, тепер заборони, перелічені у ст. 10 Закону № 2899,

стосуються не тільки виробництва (крім виробництва для експорту) та імпорту для реалізації на території України, а й оптової і роздрібної торгівлі.

По-друге, безпосередньо забороняється виробництво (крім виробництва для експорту), торгівля та імпорт тютюнових виробів, які перелічені у ст. 10 Закону № 2899 (мова йде про класичні сигарети). Наводити всі їх не будемо. Зосередимо увагу тільки на найактуальніших заборонах. А саме заборонено виробляти, продавати та імпортувати:

1) тютюнові вироби, що містять різні добавки, а саме:

— вітаміни або інші добавки, які створюють враження, що тютюновий виріб має переваги для здоров’я або призводить до зменшення ризиків для здоров’я, або становить менший ризик для здоров’я;

— кофеїн, таурин чи інші добавки та стимуляторні сполуки, що асоціюються з енергійністю та/або життєвою силою;

— добавки, що мають властивості робити викиди кольоровими;

— добавки, що полегшують вдихання диму або засвоєння нікотину;

— добавки, що мають канцерогенні, мутагенні або репродуктивно токсичні властивості у неспаленій формі;

2) сигарети та тютюн для самокруток, що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах, таких як фільтр, папір, упаковка, капсула або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак сигарет, тютюну для самокруток або інтенсивність диму.

Заборони для РЕС. З’явилася ст. 101 Закону № 2899, у якій міститься обмеження на обіг електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах (РЕС). А саме встановлено вимогу до правил введення їх в обіг, тобто до правил надання на ринку України тютюнових виробів незалежно від місця їх виробництва на платній або безоплатній основі (ст. 1 Закону № 2899).

Так, з 11.07.2023 електронні сигарети, заправні контейнери, РЕС можуть бути введені в обіг на території України лише при виконанні певних умов. Наприклад,

1) РЕС не мають містити різних добавок, а саме:

— вітаміни або інші добавки, які створюють враження, що виріб має переваги для здоров’я або призводить до зменшення ризиків для здоров’я, або становить менший ризик для здоров’я;

— кофеїн, таурин чи інші добавки та стимуляторні сполуки, що асоціюються з енергійністю та життєвою силою;

— добавки, що мають властивості робити викиди кольоровими;

2) електронні сигарети, заправні контейнери, РЕС не повинні мати характерного запаху та/або смаку тощо.

Якщо електронні сигарети, заправні контейнери, РЕС не будуть відповідати умовам, прописаним у ст. 101 Закону № 2899, то їх на український ринок не допустять. Тобто торгувати такими електронними сигаретами, заправними контейнерами та РЕС в Україні не вдасться.

Відповідальність. Також вводиться відповідальність за порушення всіх вищезгаданих новим вимог. Розмір штрафної санкції складає за перше порушення — 20000 грн, за повторне протягом року — 50000 грн (оновлена ст. 20 Закону № 2899).

Наслідки для торговців. Зрозуміло, що головне питання роздрібних чи оптових торговців: чи повинні вони саме з 11.07.2023 припинити торгувати «забороненими» тютюновими виробами і електронними сигаретами, заправними контейнерами, РЕС, тобто тими, які не відповідають вимогам ст. 101 Закону № 2899?

Ні, в них ще є час допродати запаси. Річ у тому, що відповідно до п. 4 розд. ІІ Закону № 1978, якщо тютюнові вироби, електронні сигарети, РЕС, а також пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння були введені в обіг до набрання чинності відповідними положеннями Закону № 1978, то вони знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання, але не довше 12 місяців з дня набрання чинності Законом № 1978.

Враховуючи це, робимо висновок, що

торгувати як уроздріб, так і оптом забороненими тютюновими виробами і електронними сигаретами, заправними контейнерами, РЕС, які є на складах у торговців на 11.07.2023, можна до 11.07.2024.

З цим погоджуються, і податківці у БЗ 113.03 (ср. ).

Отже, роздрібним та оптовим торговцям, які придбаватимуть з 11.07.2023 заборонені тютюнові вироби, електронні сигарети, заправні контейнери, РЕС, слід дізнатися, чи були вони вироблені/ввезені до 11.07.2023? Якщо відповідна подія сталася після цієї дати, то від придбання такої партії слід відмовитися. Адже за її продаж до торговця можуть застосувати санкцію із ст. 20 Закону № 2899.

Наслідки для виробників. З 11.07.2023 виробники вищезгаданих заборонених тютюнових виробів і електронних сигарет, заправних контейнерів, РЕС мають припинити їх виробництво. Це не стосується тільки виробництва вищезгаданих тютюнових виробів на експорт. Для експорту виробляти заборонені тютюнові вироби можна і після 11.07.2023.

Водночас залишки вироблених до 11.07.2023 заборонених тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, РЕС знищувати чи викидати не слід. Адже, як було сказано вище, п. 4 розд. ІІ Закону № 1978 дає право їх реалізувати до 11.07.2024.

Тільки якщо на 11.07.2024 у виробників на складі будуть нереалізовані заборонені тютюнові вироби, от тоді їх слід буде знищувати або експортувати.

Наслідки для імпортерів. З 11.07.2023 імпортери вже не зможуть ввезти в Україну вищезгадані заборонені тютюнові вироби, електронні сигарети, заправні контейнери, РЕС, якщо вони мали намір імпортувати їх для продажу на території Україні. Водночас транспортувати через Україні вищезгадані тютюнові вироби не забороняється.

Що стосується залишків вже ввезених заборонених тютюнових виробів, то їх можна продати до 11.07.2024.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі