Теми статей
Обрати теми

Постачання спецЄПешника не враховуються в розрахунку 1 млн грн для реєстрації платником ПДВ

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
БЗ 101.02*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40430

Висновок документа

Операції постачання, здійснені платником спецЄП, при поверненні на загальну систему оподаткування не враховуються в розрахунку критерію 1 млн грн для реєстрації платником ПДВ

Наші читачі вже знайомі з такою думкою податківців. Наприклад, зовсім нещодавно в матеріалі «Відновлення ПДВ-реєстрації після повернення зі спецЄП: регліміт, податковий кредит, строки виконання податкових обов’язків» // «Податки & бухоблік, 2023, № 47 ми зазначали: податківці згодні з тим, що обсяги операцій, здійснених на спецЄП, у розрахунок критерію обов’язкової реєстрації ПДВ (1 млн грн) не враховуються. Щоправда, тоді ми посилалися на індивідуальну податкову консультацію (лист ДПСУ від 21.02.2023 № 400/ІПК/99-00-21-03-02-06). Тепер маємо справу з роз’ясненням у БЗ.

Питання не таке просте, як може здатися на перший погляд. Попри те що в п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ прямо сказано, що операції, здійснені платником спецЄП, вважаються необ’єктними, в п. 181.1 ПКУ (а саме він установлює обов’язок реєстрації платником ПДВ) ідеться про оподатковувані операції згідно з розд. V ПКУ. Але зараз важливо, що податківці із цим питанням визначилися: операції з постачання товарів/послуг на спецЄП у розрахунку критерію 1 млн грн не враховуються.

Тому якщо після скасування спецЄП ви повертаєтеся (чи переходите) на загальну систему і не були платником ПДВ, то, по-перше, обсяг операцій ви рахуєте за попередні 12 міс. (тобто період з липня-2023 по серпень-2022), а по-друге, операції з постачання, здійснені на спецЄП, не враховуєте. Із цього випливає:

якщо ви пробули на спецЄП 12 місяців і довше, то фактично для вас розрахунок критерію починається наново, з постачань серпня 2023 року

Якщо ж ви і до переходу на спецЄП були платником ПДВ, то після його скасування з’являється шанс анулювати ПДВ-реєстрацію. Річ у тому, що обсяг операцій за останні 12 міс. менший, ніж 1 млн грн, — це одна з підстав для анулювання ПДВ-реєстрації (п.п. «а» п. 184.1 ПКУ). Тобто якщо платник був на спецЄП 12 місяців і довше, то він може після відновлення реєстрації платником ПДВ анулювати її. Інша річ, що це може бути не вигідно з двох таких причин.

1. Доведеться нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання, причому двох видів. Перші згідно з п.п. 91.2 підрозд. 8 розд. XX ПКУ і п. 198.5 ПКУ, а також п.п. 91.2.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ (за товарами та НА, придбаними з ПДВ до переходу на спецЄП і використаними на спецЄП, а також ввезеними і використаними під час роботи на спецЄП), а другі — згідно з п. 184.7 ПКУ (за товарами/послугами/НА, придбаними з ПДВ, але не використаними в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності).

2. Починаючи із серпня-2023 розрахунок оподатковуваних операцій для критерію 1 млн грн вмикається наново. Хоч трохи діючий бізнес набере його достатньо швидко, а отже, скоро потрібно буде знову реєструватися платником ПДВ.

І ще одна можлива ситуація, про яку іноді запитують читачі. Будучи на загальній системі, неплатник ПДВ досяг 1 млн грн. Згідно з п. 183.2 ПКУ не пізніше 10-го числа наступного місяця він повинен подати заяву на реєстрацію платником ПДВ. Але наш платник до закінчення цього граничного строку перейшов на спецЄП. Скажімо так: критерій 1 млн грн був досягнутий у квітні-2023, а з 01.05.2023 він перейшов на спецЄП.

Зрозуміло, що в період роботи на спецЄП усі ПДВ-питання (у т. ч. подання заяви на реєстрацію) його взагалі не стосуються. Але як йому бути після скасування спецЄП? Чи повинен він згадувати про подання не поданої в травні заяви?

На наш погляд, ні. Перехід на спецЄП не рівносильний, скажімо, зупиненню перебігу строків. При зупиненні обов’язок подання заяви нікуди не зникає, він просто переноситься на пізнішу дату. У нас же зовсім інша ситуація: зміна системи оподаткування.

Тому, на нашу думку, цей платник починаючи з 01.08.2023 повинен наново розраховувати обсяг оподатковуваних операцій за попередні 12 міс. (тобто знову ж таки період липень-2023 — серпень-2022). З великою ймовірністю він виявиться менше 1 млн грн, оскільки операції травня — липня 2023 року в розрахунку участі не беруть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі