Теми статей
Обрати теми

Допомога на поховання: формуємо заяву-розрахунок на порталі ПФУ

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
На підприємстві помер працівник. Свідоцтво про смерть надано, проте допомога на поховання через зрозумілі причини досі не виплачена. Чи не втратить дружина працівника право на отримання такої допомоги?

З таким запитанням до нас звернувся читач. Якщо ваше підприємство також опинилося в схожій ситуації, то вам стане в пригоді ця стаття.

Проблема ситуації. Вона тягнеться з 01.01.2023. Саме з цієї дати питаннями загальнообов’язкового державного соціального страхування замість ФСС почав опікуватися Пенсійний фонд. І якщо можливість подання заяви-розрахунку на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах була реалізована більш-менш оперативно, то отримати допомогу на поховання весь цей час було нереально. Пенсійники в усних консультаціях пропонували трішки зачекати з цим видом допомоги. Їхнє «трішечки» затягнулося на п’ять місяців. І ось тільки зараз

на порталі ПФУ з’явилася можливість сформувати заяву-розрахунок на отримання допомоги на поховання

Алгоритм. Як діємо?

Крок 1. Заходимо в особистий кабінет страхувальника на порталі ПФУ.

Крок 2. У меню зліва обираємо вкладку «Заяви-розрахунки». Створюємо нову.

Крок 3. У формі заяви-розрахунку, що з’явилася на екрані, заповнюємо порожні поля, а в полі «Тип додатку ЗР» обираємо «Додаток 3».

img 1

Готово? Тоді обираємо «Продовжити…». З’являється таблиця з допомогою на поховання. Обираємо «Додати».

img 2

Крок 4. Заповнюємо поля форми, що пропонує програма. Зазначаємо відомості особи, яка буде отримувати допомогу, П. І. Б. працівника, на поховання якого надається допомога, та серію, номер свідоцтва про смерть.

Проставляємо суму допомоги на поховання. Наразі вона складає 4100 грн.

img 3

Цікавий момент. Якщо вказати неправильну суму допомоги, програма це відслідкує й при збереженні з’явиться повідомлення з інформацією-підказкою про розмір допомоги.

Крок 5. Натискаємо «Додати файл» й прикріпляємо скановані копії документів, на підставі яких призначено допомогу на поховання. Після додавання скан-копії обираємо «Продовжити».

За потреби сформовані відомості про допомогу на поховання можна відкоригувати. Якщо такої потреби немає, то обираємо «Зберегти».

img 4

Крок 6. Після збереження даних формуємо заяву-розрахунок — обираємо поле «Сформувати заяву-розрахунок». Документ відкриється у новому вікні. Його можна завантажити та роздрукувати. Якщо все добре, то обираємо «Підписати та відправити в ПФУ».

img 5

Накопичені призначення. Якщо ви призначали допомогу на поховання працівника, що надається відповідно до Закону № 1105*, рекомендуємо не затягувати з формуванням заяв-розрахунків та поданням їх до ПФУ.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Річ у тім, що відповідно до положень ч. 5 ст. 24 Закону № 1105

виплата допомоги на поховання здійснюється у разі, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше 6 календарних місяців з дня смерті застрахованої особи

На нашу думку, під зверненням слід розуміти саме звернення особи, що здійснювала поховання, за отриманням допомоги на поховання. Тобто для призначення допомоги на поховання від ПФУ така особа повинна звернутися до страхувальника або уповноважених ним осіб із соціального страхування не пізніше 6 календарних місяців з дня смерті застрахованої особи. Якщо таке звернення відбулося у встановлені строки, то навіть якщо страхувальник надав заяву-розрахунок після спливу 6-місячного періоду, ПФУ повинен профінансувати таку заяву.

Чи такої ж думки дотримуються пенсійники з цього питання, наразі не відомо. Допускаємо, що вони можуть наполягати на тому, що саме страхувальник повинен встигнути звернутися до ПФУ з заявою-розрахунком на отримання фінансування не пізніше 6 календарних місяців з дня смерті застрахованої особи.

Тож краще не затягувати, щоб уникнути можливих розборок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі