Теми статей
Обрати теми

Товар оплачується в терміналах самообслуговування: чи потрібен РРО/ПРРО

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Роздрібний магазин уклав договір з фінансовою компанією і встановив у торговому залі їхні термінали самообслуговування (ПТКС). Тепер покупці можуть сплачувати за товар у цих терміналах. А фінкомпанія перераховуватиме гроші на рахунок підприємства згідно з укладеним договором. Таким чином, магазин не отримує від покупця готівку / не приймає картки в оплату за товар. Чи повинен такий магазин використовувати РРО/ПРРО?

На нашу думку, ні, і ось чому.

Сфера впливу Закону про РРО поширюється виключно на розрахункові операції, а саме операції з:

— приймання готівки або безготівкових коштів із застосуванням платіжних карток (платіжних чеків, жетонів та інших замінників готівки) від покупців у місці реалізації товарів (послуг);

— повернення грошових коштів готівкою або в безготівковій формі на картку покупцеві за повернений товар.

Якщо ж немає розрахункової операції — немає і необхідності застосовувати РРО/ПРРО

У разі оплати за товар через термінали самообслуговування (ПТКС) покупець уносить до ПТКС готівку, після чого власник ПТКС здійснює зарахування коштів на рахунок продавця згідно з укладеним між ними договором. При цьому така операція не належить до розрахункових. Це звичайна банківська операція з переказу безготівкових коштів. Наведений висновок стосується оплат через будь-які ПТКС.

Разом із тим, якщо ПТКС належать комерційним агентам банків або небанківським фінансовим установам, що мають ліцензію НБУ на переказ грошових коштів, такі ПТКС мають бути фіскалізовані. Використання ПТКС із приймання готівки для виконання платіжної операції, не переведених у фіскальний режим (не обладнаних переведеними у фіскальний режим РРО та/або ПРРО), забороняється (п. 2 ст. 9 Закону про РРО). Однак фіскалізувати такі ПТКС повинен його власник, тобто фінансова установа.

Таким чином,

обов’язок застосовувати РРО/ПРРО у продавця, який отримує оплату через ПТКС на розрахунковий рахунок від фінансової установи, не виникає

Насамкінець маємо попередити, що податківці довгий час по-різному ставилися до питання про застосування РРО/ПРРО при оплаті через ПТКС залежно від того, хто є його власником. Так, вони дозволяли відмовитися від касових апаратів тільки в разі використання банківських терміналів самообслуговування (ПТКС, що належать банкам) (див. БЗ 109.02, що діяла до 01.01.2022). Щодо ПТКС, які НЕ належать банку, фіскали вперто наполягали на обов’язковому застосуванні РРО/ПРРО продавцем (лист ДПСУ від 16.05.2022 № 537/ІПК/99-00-07-05-01-06).

На сьогодні їхня позиція з цього питання, здається, стала виваженішою. Зокрема, в листі ДПСУ від 11.04.2023 № 882/ІПК/99-00-07-04-01-06 чітко сказано: якщо оплата здійснюється через ПТКС, який належить установі банку або іншій небанківській фінансовій установі, то у такому випадку застосування РРО/ПРРО не є обов’язковим. Сподіваємося, що цього підходу вони дотримуватимуться й надалі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі