Теми статей
Обрати теми

Реанімовані «пальні» (а також «алко-» та «тютюнові») ліцензії

Павленко Олексій, податковий експерт
Добрий день! У підприємства є ліцензія на зберігання пального для власних потреб. Проблема в тому, що у квітні 2022 року треба було сплатити черговий платіж 780 грн, але сума досі не сплачена. Підприємство не подавало в податкову документи «про неможливість». Якщо ми сплатимо у березні цього року, чи врахується ця сума для дійсності ліцензії? Чи необхідно після сплати подавати заяву на продовження дії ліцензії? Які нормативні документи з цих питань можна подивитись?

Поспішаємо вас заспокоїти: сильно хвилюватись із цього приводу не варто. Сплатити черговий платіж, звісно, дуже бажано, адже фінансова ситуація в країні, гадаємо, вам відома. Але сам факт його сплати на дійсності ліцензії ніяк не позначиться: він ліцензію не «увімкне» ні «заднім», ні «переднім» числом. Бо дія її взагалі не «вимикалась»!

Нагадуємо, ситуація щодо ліцензій на право зберігання пального, а також інших «пальних» (і не тільки) ліцензій, дія яких припала, а також і тих, дія яких закінчилась, на час воєнного стану, склалась/складається таким чином.

Спочатку з 03.03.2022 депутати Законом № 2118* унесли до підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ новий пункт 69.10. Його норми визначали, що вважаються діючими усі ліцензії на зберігання, виробництво, оптову та роздрібну торгівлі пальним (а також на виробництво та обіг (торгівлю) спирту, алко-напоїв, тютюнових виробів та РЕС), за якими до припинення або скасування воєнного стану на території України не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився термін дії ліцензії. Обов’язки щодо сплати чергових платежів/дії щодо продовження ліцензії мають бути виконані госпсуб’єктом протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану в Україні. Потім депутати швидко зрозуміли, що вдерлися не у той нормативний «простір», і з 17.03.2022 Законом № 2120** відмінили згаданий п. 69.10 та додали аналогічні норми до ст. 18 Закону № 481***.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 № 2118-IX.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-IX.

*** Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 № 481/95-ВР.

Звісно, формально можуть виникнути питання щодо тих ліцензій, за якими строк дії чи термін сплати чергового платежу закінчився з 24 лютого до 3 березня (чи навіть до 17 березня). Але гадаємо, виходячи з духу згаданих вище норм, такі випадки теж мають підпадати під їх дію і такі ліцензії теж мають на час воєнного стану вважатися діючими, а платежі за ними — відстрочуватися до закінчення воєнного стану плюс 30 днів.

Отже, ми вважаємо, що усі «пальні», «тютюнові» та «алкогольні» ліцензії, якщо був прострочений термін їх оплати та/або у разі закінчення терміну дії у періоді з 24 лютого 2022 року і до дня скасування воєнного стану, мають залишатися діючими до скасування останнього. А сплатити чергові платежі/виконати дії щодо продовження таких ліцензій можна буде ще протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Але оскільки у вас термін чергової сплати припадав на квітень-2022, то тут узагалі не має виникати ніяких питань. Незважаючи на прострочення сплати чергового платежу ваша ліцензія на право зберігання пального була і залишається діючою. І ніякі півмільйонні штрафи (у тому числі за минулі місяці) до кінця воєнного стану, плюс згадані 30 днів, вам не загрожують!

Що ж стосується документального підтвердження неможливості своєчасної сплати чергових платежів за ліцензію, то такої вимоги ні Закон № 481, ні ПКУ не висувають

Вимоги щодо підтвердження неможливості стосуються лише обов’язків сплати податків та зборів (та інших видів обов’язків платників), які чітко визначені в п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (це підтверджує й останній абзац цього пункту, який зобов’язує Мінфін розробити відповідний порядок). А платежі за ліцензіями там ніде не згадуються.

Тож ця норма ст. 18 Закону № 481 (як і колишнього п. 69.10 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) — є нормою прямої дії. А тому податківці повинні були у квітні 2022 року автоматично продовжити дію вашої ліцензії на наступний термін (на чергові 365 днів), незважаючи на відсутність сплати за нею чергового платежу. Нагадуємо, що ліцензія на право зберігання пального відповідно до ст. 15 Закону № 481 видається ДПС госпсуб’єктам строком на 5 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі