Теми статей
Обрати теми

Штрафи за порушення готівкового обмеження на розрахунки

Децюра Сергій, податковий експерт
Яка відповідальність передбачена за порушення обмеження на проведення готівкових розрахунків між суб’єктами господарювання, а також між суб’єктами господарювання і фізособами?

Готівкове обмеження. Обмеження на готівкові розрахунки встановлені у п. 6 Положення № 148*. Відповідно до нього субʼєкти господарювання (юрособи та ФОП) мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148.

1) між собою — у розмірі до 10 000 грн уключно;

2) з фізособами — у розмірі до 50 000 грн уключно.

Платежі понад установлені вище граничні суми проводяться через надавачів платіжних послуг (банки, небанківські фінустанови тощо) шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки.

При цьому кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Отже, з цього випливає, що вищезгадані обмеження поширюються в тому числі на розрахунки готівкою за товари/роботи/послуги підзвітної особи, яка виступає від імені певного суб’єкта господарювання, з іншим суб’єктом господарювання. Це обмеження поширюється на готівкові розрахунки, коли підзвітна особа витрачатиме, як підзвітні кошти, так і власні.

Розмір штрафу. На сьогодні

за порушення обмеження на готівкові розрахунки світить тільки адмінвідповідальність

А саме мова qде про штраф згідно із ст. 16315 КУпАП. Нею передбачено, що у разі перевищення граничних сум розрахунків готівкою ФОП та посадових осіб юрособи можуть притягнути до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі від 100 до 200 нмдг (від 1700 до 3400 грн). У випадку повторного протягом року порушення особою, яку було піддано адміністративному стягненню, застосовується збільшений штраф у розмірі від 500 до 1000 нмдг (від 8500 до 17000 грн).

При цьому, як під час карантину, так і під час воєнного стану (ВС) порушників готівкового обмеження на розрахунки від адмінштрафів не звільнено, оскільки на час дії ВС жодних звільнень від адмінштрафів не встановлено. Про це говорять і фіскали у БЗ 132.03.

Отже, з цього випливає, що навіть у воєнний час за перевищення граничної суми готівкових розрахунків покарати можуть. Але карати будуть не всіх порушників, а тільки ФОП та посадових осіб юрособи. Відповідальність до фізичних осіб за перевищення граничних сум розрахунків готівкою чинним законодавством не передбачено.

Карати будуть податківці, бо саме їм п. 1 ч. 1 ст. 255 КУпАП дано право складати протоколи про адмінправопорушення згідно із ст. 16315 КУпАП.

Строк давності. Адмінштраф за порушення готівкових обмежень у розрахунках може бути накладений не пізніше ніж через два місяці із дня вчинення правопорушення (правопорушення, що носить разовий характер), а при триваючому правопорушенні — два місяці із моменту його виявлення (ст. 38 КУпАП).

На жаль, податківці у своїх роз’ясненнях (див. БЗ 109.19) не визначилися з тим, до яких порушень: триваючих чи тих, що носять разовий характер, належать порушення щодо готівкових обмежень на розрахунки.

На практиці вони часто стверджують, що ці порушення є триваючими. Аргументують це тим, що, мовляв, суму готівки, яка перевищує обмеження, не повертають покупцю, а тому це триваюче порушення для застосування ст. 16315 КУпАП.

На наш погляд, порушення готівкових розрахунків не можна взагалі розглядати як триваючі порушення. Адже готівковий платіж, який сумарно перевищує обмеження на готівкові розрахунки, вже здійснено (і завершено). Тому до таких порушень слід застосовувати строк давності у 2 місяці від дати проведення розрахунку з перевищенням граничної суми.

До речі, суди теж визнають подібні порушення разовими: див., наприклад, постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 23.06.2021 у справі № 164/486/20. В ній слуги Феміди прямо вказують на те, що встановлення граничної суми розрахунків готівкою є разовим правопорушенням, оскільки таке правопорушення не має триваючого характеру й завершується у момент його здійснення.

Тому якщо із дати порушення граничної суми готівкових розрахунків мине більше ніж 2 місяці, то боятися адмінштрафу згідно із ст. 16315 КУпАП не варто.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі